Ελλάδα

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ! – Πως είδαν τα ξένα ΜΜΕ τις αποκαλύψεις των Wikileaks


Σε χώρα παρακολουθήσεων κινδυνεύει πλέον να χαρακτηριστεί η Ελλάδα μετά τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου από τα Wikileaks.

 

Όπως είναι φυσικό τα ξένα ΜΜΕ αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα.
FT: Υποψίες ότι πίσω από τη διαρροή μπορεί να βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
«Αρκετοί παρατηρητές στην Αθήνα υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των πρακτικών», σημειώνουν οι FT σε άρθρο τους που αναφέρεται στην όλη υπόθεση που δημιουργήθηκε με τη διαρροή του Wikileaks.
Αμέσως μετά παραθέτει και την άποψη της οικονομολόγου και πρώην μέλους του Ταμείου Μιράντας Ξαφά: «Η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση για να κάνει το Ταμείο να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας σε συμφωνία με καλύτερους όρους με την ΕΕ».
Δημοσιογράφος WSJ για τη διαρροή WikiLeaks: Από ελληνική υπηρεσία
Νωρίτερα ο δημοσιογράφος της WSJ Marcus Walker σχολίασε ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη Ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος». Στη συνέχεια προχώρησε σε μία σειρά συμπερασμάτων με αναρτήσεις του στο Twitter:
1: Η Μέρκελ δεν θα μιλήσει για το χρέος
2: Ο Τσίπρας επικεντρώνεται ακόμα στην βραχυπρόθεσμη αποφυγή του πόνου
3: Δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία
Ταυτόχρονα, σάλο έχει προκαλέσει το τρίτο συμπέρασμα του δημοσιογράφου κατά το οποίο το γεγονός ότι το όνομα της Βελκουλέσκου είναι γραμμένο ως «VELKOULESKOU» (στο σωστό είναι Velculescu) υπονοεί ότι η απομαγνητοφώνηση έγινε από ελληνική υπηρεσία.
Τέλος, ο Marcus Walker τονίζει ότι το γεγονός ότι ο Τσίπρας στοχοποίησε το ΔΝΤ δείχνει ότι «δεν βλέπει πλέον την ελάφρυνση του χρέους ως βραβείο. Μόνο να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».
«Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό τύπο) είναι δική μας», απάντησε μέσω Twitter το WikiLeaks στον δημοσιογράφο.
Κυβερνητικοί πάντως κύκλοι, απαντούν ότι δεν έχουν καμία εμπλοκή με τη διαρροή του WikiLeaks και ότι το έγγραφο προέρχεται από τoν Τζουλιαν Άσανζ.
Η στάση των Wikileaks και η «ασπίδα» στην πηγή της διαρροής
Σε ποια μορφή δόθηκε το υλικό της διαρροής στον ιστότοπο; Με ηχητικό υλικό ή απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας;
Τα Wikileaks πάντως μετά τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος της WSJ έσπευσαν να «καλύψουν» την πηγή τους με την απάντηση:«Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία, η οποία προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο, είναι δικά μας».
Πλέον ανοίγει και η συζήτηση για το αν θα εντοπιστούν ίχνη από τους κοριούς στα τηλέφωνα των Τόμσεν και Βελκουλέσκου προκειμένου οι αρχές να φτάσουν στους δράστες. δεν επικοινωνεί μέσω διαρροών».
Die Welt: Η πηγή της διαρροής στα Wikileaks θα παραμείνει «γρίφος»
Το ποιος έκανε και με ποια στόχευση τη διαρροή της υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ Τόμσεν και Βελκουλέσκου μπορεί να παραμείνει γρίφος για μεγάλο διάστημα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Die Welt.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Τι πραγματικά σκέφτεται το ΔΝΤ για την Ελλάδα» σημειώνεται ότι δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να ηχογραφούνται συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών και το ποιος και με ποιο στόχο έφερε αυτό το υλικό στη δημοσιότητα μπορεί να παραμείνει μυστήριο για μεγάλο διάστημα. Ωστόσο, εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι καθένα από τα διαπραγματευόμενα μέρη μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη θέση που παίρνει το ΔΝΤ στο απόσπασμα που δημοσιοποιήθηκε.

 

 

 

crashonline

 

Related Articles

Back to top button