breaking newsΔιεθνή

HΠΑ: Αντι-κινεζικό αίσθημα στην κοινή γνώμη – Η πλειοψηφία θέλει νέους δασμούς και στρατιωτική ετοιμότητα απέναντι στο Πεκίνο

Η πλειονότητα των Αμερικανών, ψηφοφόρων είτε των Δημοκρατικών είτε των Ρεπουμπλικάνων, τάσσεται υπέρ της επιβολής περαιτέρω δασμών στα κινεζικά προϊόντα και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να εντείνουν τις προετοιμασίες για στρατιωτικές απειλές από τη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Reuters/Ipsos.

Η διήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε χθες, αποκάλυψε τις βαθιές ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών για την παγκόσμια επιρροή της Κίνας σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες.

Το 66% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι πιθανότερο να στηρίξει έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024 που «τάσσεται υπέρ επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές».

Επίσης το 66% των ερωτηθέντων –συμπεριλαμβανομένου του 58% των Δημοκρατικών και του 81% των Ρεπουμπλικάνων— συμφώνησε με την δήλωση ότι οι ΗΠΑ «χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να προετοιμαστούν για στρατιωτικές απειλές από την Κίνα».

Ωστόσο, μόλις το 38% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της πιθανής ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση της Ταϊβάν στην περίπτωση κινεζικής επίθεσης, κάτι που αποτυπώνει τους πολιτικούς περιορισμούς με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπος όποιος πρόεδρος επιδιώξει στρατιωτική ανάμιξη των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση στην οποία συμμετέχει η Κίνα.

Η ανησυχία που αποτυπώνεται μεταξύ των υποστηρικτών του Δημοκρατικού αλλά και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αναφορικά με την Κίνα βοηθά να εξηγηθεί η ολοένα και πιο μαχητική στάση που υιοθετούν οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων απέναντι στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι που φιλοδοξούν να εισέλθουν στον Λευκό Οίκο επιτίθενται καθημερινά στην Κίνα, με τον κάθε υποψήφιο να προσπαθεί να δείξει στους ψηφοφόρους ότι είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον γεωπολιτικό αντίπαλο της Αμερικής.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos έγινε πανεθνικά, συγκεντρώνοντας τις απαντήσεις από 1.005 ενήλικους.

Το 75% των Αμερικανών είχε αρνητική στάση απέναντι στην Κίνα, ενώ το 84% βλέπει τον πρόεδρο Σι Τζιπνίνγκ τουλάχιστον ελαφρώς δυσμενώς.

Το 65% πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

Ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν προκειμένου να απωθήσει μια πιθανή κινεζική επίθεση, το 42% αντιτίθεται στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων για την άμυνα της Ταϊβάν

primenews

Back to top button