Κύπρος

Κατακραυγή για τον πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας που φόρεσε φανέλα με την ημισέλινο

 

Η επιλογή του Κωστάκη Κουτσοκούμνη να φορέσει τη φανέλα της Τουρκίας έβαλε «φωτιά» στην Κύπρο, με τον πρόεδρο της ΚΟΠ να δέχεται «πυρά» από παντού! Τον «άδειασε» η κυβέρνηση, οργισμένες αντιδράσεις από Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ και οπαδούς, που ζητούν την παραίτησή του. Τι απάντησε ο ίδιος!

 

O Kωστάκης Κουτσουκούμνης αύριο θα είναι στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα δώσει το «παρών» στο (κρίσιμο) Δ.Σ της ΕΠΟ. Είναι, μάλιστα, πιθανό να συναντηθεί και με τον Σταύρο Κοντονή πριν πάει στα γραφεία της ομοσπονδίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο πρόεδρος της κυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FIFA/UEFA, που συναντήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες με τον Υφυπουργό Αθλητισμού. 
Ο Κουτσοκούμνης, πάντως, φτάνει στη χώρα μας με την ψυχολογία του να βρίσκεται στα… Τάρταρα. Η επιλογή του να εμφανιστεί με φανέλα της Τουρκίας σε φιλικό ματς έβαλε «φωτιά» στην Κύπρο και τον έφερε αντιμέτωπο με οργισμένες αντιδράσεις. Ακόμα και η κυβέρνηση τον «άδειασε» μέσω επίσημης ανακοίνωσης.
Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι ο Κουτσοκούμνης έρχεται στην Ελλάδα για να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα σε FIFA/ΕΠΟ-Κοντονή, αλλά την ίδια ώρα οι συμπατριώτες του του ζητούν να παραιτηθεί από την θέση του και να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο του κυπριακού ποδοσφαίρου! 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης:
«Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, η Κυβέρνηση επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
Παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα δεν άπτεται πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης ή εν γένει πολιτικών δραστηριοτήτων, αλλά δραστηριοτήτων μιας ανεξάρτητης αθλητικής Ομοσπονδίας, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι κάθε ενέργεια οποιασδήποτε Ομοσπονδίας ή Σωματείων ή εκπροσώπων τους δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων με βάση και τα σημερινά δεδομένα. Κυρίως όταν εκπροσωπούν την Κύπρο στο εξωτερικό»!
Έντονη ήταν και η αντίδραση από την ΕΔΕΚ, η οποία με ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτησή του. «Αναμέναμε από τον κ. Κουτσοκούμνη τη δημόσια απολογία του και την άμεση παραίτηση του. Αν είναι ποτέ δυνατόν ο κ. Κουτσοκούμνης να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού μέσω της τουρκικής σημαίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε γραπτή δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη αναφέρει ότι το τουρκικό κρατικό σύμβολο συνεχίζει να αποτελεί το σύμβολο της κατοχής στην Κύπρο. «Η πράξη του προέδρου της ΚΟΠ κ. Κουτσοκούμνη αλλά και η εξήγηση που έδωσε για αυτήν, είναι αμφότερες ακατανόητες και απαράδεκτες».
ΑΠΟΕΛ: «Αποτελεί ντροπή…»
Η αντίδραση του ΑΠΟΕΛ ήρθε μέσω tweet. Βέβαια το μήνυμα των «γαλαζοκίτρινων» ήταν ξεκάθαρο: «Σε μια αιματοβαμμένη και πληγωμένη για 42 χρόνια πατρίδα, η ημισέληνος στο στήθος αποτελεί ντροπή όπως και αν το προσεγγίσεις…»

 

Capture.PNGkppppp

 

 

 

Ανόρθωση: «Άστοχη και καταδικαστέα ενέργεια»
Με τον Κωστάκη Κουτσουκούμνη τα έβαλε (και) η Ανόρθωση, η οποία κάνει λόγο για άστοχη και καταδικαστέα ενέργεια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ανόρθωσης: «Άστοχη και καταδικαστέα ενέργεια
Είναι με μεγάλη έκπληξη αλλά και θλίψη, που είδαμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ ενδεδυμένο με την τουρκική ημισέληνο, στα πλαίσια φιλικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης στην οποία έλαβε μέρος, στην Κωνσταντινούπολη.
Κατανοούμε την ανάγκη ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να εκπροσωπεί την Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση την Κύπρο σε διεθνή φόρα και συνέδρια, πλην όμως διερωτούμαστε κατά πόσον ο κ. Κουτσοκούμνης κατανοεί ότι εκπροσωπεί μια χώρα η οποία βρίσκεται κατά 37% υπό κατοχή, μετά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Μια χώρα που μετρά ήρωες και αγνοούμενους από το καλοκαίρι του 1974, της οποίας πέραν των 200 χιλιάδων κατοίκων εξακολουθούν να είναι πρόσφυγες εξ αιτίας της συνεχιζόμενης μέχρι σήμερα κατοχής, η οποία φέρει ως σφραγίδα την ημισέληνο. Η ίδια η Ομοσπονδία της οποίας ο κ. Κουτσοκούμνης προεδρεύει, περιλαμβάνει ουκ ολίγα προσφυγικά σωματεία, τα οποία πληγώνονται διπλά από τέτοιου είδους άστοχες και καταδικαστέες ενέργειες.
Οι θεσμοί και αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να ενεργούν και να συμπεριφέρονται τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου προκειμένου να μην σκανδαλίζουν το εσωτερικό και να μην εκπέμπουν λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό.
Ευελπιστούμε ότι ο κ. Κουτσοκούμνης θα κατανοήσει το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε και θα απολογηθεί στον φίλαθλο κόσμο της Κύπρου αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις συνέπειες των ενεργειών του»
Οργή από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ
Οργισμένη ήταν η αντίδραση των οπαδών του ΑΠΟΕΛ, με την ανακοίνωση του ΠΑΝΣΥΦΙ να περιλαμβάνει πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εκεί που νομίζαμε πως τα είδαμε όλα σε αυτό τον τόπο, … έρχονται να μας διαψεύσουν πανηγυρικά. Πρόσφατα έγινε συγκέντρωση Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου της ΟΥΕΦΑ στην Κωνσταντινούπολη, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κωνσταντινούπολη. Όπως ήταν φυσιολογικό, προσκλήθηκε και ο πρόεδρος της δικής μας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, «κύριος» Κωστάκης Κουτσοκούμνης. Αυτός, έχοντας αποδείξει και στο παρελθόν τα αντεθνικά και νεοκυπριακά του αισθήματα, αποδέκτηκε την πρόταση όπως πάει να εκπροσωπήσει την «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» στην χώρα του κατακτητή. Βλέπετε, ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που φαίνεται να μην γνωρίζει ο αφελής πρόεδρος της ΚΟΠ.
Η πρόκληση φυσικά είχε και συνέχεια, αφού ο ανεκδιήγητος πρόεδρος της ΚΟΠ καταδέκτηκε να φορέσει φανέλα με την ημισέληνο στο στήθος και ταυτόχρονα να φωτογραφηθεί με αυτήν χαμογελαστός, έτσι ώστε να είναι βέβαιος πως το κατόρθωμα του αυτό θα το δει όλος ο κόσμος.
Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να περιγράψει κάποιος την πράξη αυτή του προέδρου της ΚΟΠ. Καταρχάς, μόνο που αποδέκτηκε την πρόσκληση να εκπροσωπήσει την «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», στην Τουρκία, δείχνει τεράστια αφέλεια και αποτελεί πράξη ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ. Ο άνθρωπος αυτός με τις πράξεις του, δίνει υπόσταση στα λόγια των κατακτητών που δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και που παράλληλα επιζητούν μανιωδώς μια λύση στο Κυπριακό η οποία να τους δίνει το δικαίωμα να διοικούν ολόκληρο το νησί, μέσα από μια νόμιμη οδό αυτή το φορά.
Το γράμμα Ε στο όνομα μας, αποτελεί την αρχή και το τέλος μας. Αν χαθεί το Ε, χανόμαστε και εμείς. Ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φιλάθλων ΑΠΟΕΛ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την παραίτηση του συγκεκριμένου κυρίου αλλά και τη ΔΗΜΟΣΙΑ απολογία του προς όλους τους Έλληνες της Κύπρου. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διαγραφή του συγκεκριμένου από όλα όσα έχουν σχέση με το ΑΠΟΕΛ μας, όχι μόνο του σωματείου, κάτι που φυσικά έπρεπε να γίνει από καιρό, αφού ένας σαν αυτόν, μόνο ντροπή και παρακμή μπορεί να φέρει στις τάξεις της ομάδας μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όπως η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ άρει την εμπιστοσύνη της προς τον κύριο Κουτσοκούμνη και όπως ζητήσουν και αυτοί άμεσα την παραίτηση του , αφού αν δεν το πράξουν, γίνονται συνήγοροι στο θέατρο του παραλόγου και της εσχάτης προδοσίας που διαπράττει ο συγκεκριμένος.
Κύριοι, έχετε ρημάξει τα πάντα, δεν αφήσατε τίποτα όρθιο και έχετε ξεπεράσει κάθε ιερό και όσιο. Ο κόσμος σας φτύνει και σας απαξιώνει συνεχώς. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς, αφήνοντας ανθρώπους όπως τον κύριο Κουτσοκούμνη (υπάρχουν και άλλοι πολλοί βέβαια) να αλωνίζουν ελεύθερα και να καταπατούν τα συμφέροντα της χώρας, κάνοντας πολιτική.
Ας υπενθυμίσουμε λοιπόν στον κύριο Κουτσοκούμνη και σε άλλους τουρκοπροσκυνημένους πως σχεδόν κάθε Κυριακή σε εκκλησίες ολόκληρης της ελεύθερης Κύπρου κηδεύουμε ακόμη αγνοούμενους από την Τουρκική εισβολή. Ας τους θυμίσουμε πως υπάρχουν ακόμη πρόσφυγες και πως οι πληγές του πολέμου παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Ας υπενθυμίσουμε πως παλικάρια-ήρωες έχουν πέσει μαχόμενοι υπερασπίζοντας τα Ελληνικά Ιερά χώματα από την βίαιη εισβολή των Τούρκων. Η σημαία ακόμη φωτίζει στον Πενταδάκτυλο. Οι Ισαάκ και Σολωμού δολοφονήθηκαν άνανδρα. Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της σημαίας φέρατε στο στήθος με τόση χαρά και χαμόγελο στα χείλη «κύριε Κουτσοκούμνη».
Το ίδιο χαμόγελο όμως έφερε και ο Ευαγόρας όταν περνούσε την αγχόνη δηλώνοντας ότι πρόκειται για την πιο όμορφη μέρα της ζωής του, γιατί είναι ωραίο να πεθαίνεις για την Ελλάδα. Το ίδιο και ο Μάτσης, «Ου περί χρημάτων τον ποιούμεθα, αλλά περί αρετής», έλεγε. Ο Καβάφης έγραφε για τον Τάσο Μάρκου «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες, δίκαιοι κ’ ίσιοι, σ ‘ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία, γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες, όσο μπορούνε, πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους, Και περισσότερη τιμή τους πρέπει, όταν προβλέπουν ( και πολλοί προβλέπουν ) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, Κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε …»
Εσείς ποια πρότυπα έχετε «κύριε Εφιάλτη Κουτσοκούμνη»;
Ο συγκεκριμένος κύριος οφείλει να παραιτηθεί από μόνος του. Εμείς απλά προειδοποιούμε πως δεν θα αφήσουμε το θέμα να περάσει στο ντούκου.
Εκ φύσεως ανώτεροι…»
Η απάντηση του Κουτσοκούμνη
Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης απάντησε στις «κατηγορίες» μέσω της σελίδας που διατηρεί στο Facebook. « Αν έτρεχα να κρυφτώ για να μην φορέσω την φανέλα που όλοι φόρεσαν θα της έδινα τότε μια σημασία που δεν έχει και ένα σεβασμό που σίγουρα δεν τον αξίζει», έγραψε μεταξύ άλλων.
«Αν έχουμε να προτάξουμε κάτι σαν Έλληνες είναι και την ανωτερότητα μας και την ελευθερία μας. Και με την πράξη μου αυτή έχω προτάξει και τα δύο έστω σε έναν ασήμαντο φιλικό αγώνα μεταξύ προέδρων ομοσπονδιών υπό τα έκπληκτα βλέμματα των Τούρκων. Γιατί οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε ελεύθεροι, ούτε ανώτεροι.
Δεν είναι αλλαγή πορείας μιας ζωής ή ασπασμός. Ακριβώς το αντίθετο. Ήταν μια δήλωση προς τους Τούρκους ότι τα σύμβολα τους δεν με αγγίζουν. Περιφρόνηση. Αν έτρεχα να κρυφτώ για να μην φορέσω την φανέλα που όλοι φόρεσαν θα της έδινα τότε μια σημασία που δεν έχει και ένα σεβασμό που σίγουρα δεν τον αξίζει.
Αν ο Τούρκος πρόεδρος φορούσε ελληνική φανέλα θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι τον έχουμε Ελληνοποιήσει; Το αντίθετο. Θα ντραπώ γιατί μια ελληνική φανέλα βρίσκεται στο στήθος του κατακτητή», έγραψε ο Κουτσοκούμνης. 

 

 

 

Πηγή: sdna.gr

Back to top button