Κύπρος

Κυπριακό δυο ταχυτήτων – Σκηνικό τετελεσμένων στα κατεχόμενα

 

 

Το ΕΒΚΑΦ προσφεύγει στο ΕΔΑΔ για περιουσίες

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος 

Λευκωσία:
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα βλέπει πρόοδο, κινητικότητα και αφήνει αιχμές κατά των ΜΜΕ για σχόλια που παραπέμπουν στη χαλάρωση της διαδικασίας. Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά επιχειρεί με συστηματικό τρόπο να επιβάλει νέα τετελεσμένα στα κατεχόμενα. Η παρουσία του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουγρούλ Τουρκές, στα κατεχόμενα συνδέεται με τις μεθοδεύσεις αυτές. 
Ο Άιντα χθες ανέφερε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως η διαδικασία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και γίνεται σκληρή δουλειά προκειμένου οι πολλές, όπως είπε, συναντιλήψεις που υπήρξαν κατά τους τελευταίους μήνες να μετατραπούν σε συγκλίσεις.
Η διαδικασία προχωρεί στην ορθή κατεύθυνση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού. Επανέλαβε δε αυτό που είπε και προχθές, μετά που συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Σημείωσε πως «αντίθετα με αυτό που κάποιοι άνθρωποι φαίνεται πως σκέφτονταν, δεν υπάρχει επιβράδυνση στη διαδικασία».
Κληθείς να πει σε ποια πρόσωπα αναφέρεται, ο κ. Άιντα παρέπεμψε στην αίσθηση που έλαβε από σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι υπήρξε στασιμότητα στη διαδικασία. 
Στην αντίπερα όχθη, το ταξίδι του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Τουγρούλ Τουρκές, στα κατεχόμενα συμπίπτει με την πρώτη συνεδρίαση του λεγόμενου υπουργικού, που πραγματοποιήθηκε χθες, και την παρουσία σήμερα του προγράμματος της ψευδοκυβέρνησης στη «βουλή». Και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η χρονική σύμπτωση, καθώς μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το περασμένο Σάββατο, αν και ιδιωτική, αλλά και αυτήν του Τουρκές, είναι πρόδηλο πως η Άγκυρα θέλει να καθαρίσει το συντομότερο το τοπίο. Δηλαδή, να υπογραφεί το οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας-ψευδοκράτους, 2016-2018, και να παραχωρηθεί «υπηκοότητα» σε 25.000-26.000 εποίκους. 
Την ίδια ώρα, η παρουσία Τουρκές θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε παρατράγουδο σήμερα κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στην ψευδοκυβέρνηση. Ο Τουρκές έφθασε χθες στα κατεχόμενα και είχε αρχικά συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που κράτησε 45 λεπτά. Αργότερα είχε συνάντηση με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν στην παρουσία και του λεγόμενου αναπληρωτή πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς. 
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Τουρκές εξέφρασε ευαρέσκεια για την παρουσία του στο ψευδοκράτος κατά την πρώτη συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες πάνε καλά» και χαιρετίζοντας εκ μέρους της Τουρκίας «τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης προς όφελος των Τ/κ». 
Από την πλευρά του ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται πάντα σε καλό συντονισμό με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η περίοδος που έρχεται θα είναι πολύ παραγωγική. 

Οικονομικά βιώσιμη να είναι η λύση 

Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, διαμήνυσε πως η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και αυτός είναι ο στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά πολύ περισσότερο ο στόχος της Λευκωσίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες στις συνομιλίες. 
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Άιντα είναι ενθουσιασμένος από την τελευταία συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί και διαψεύδει όσους θεωρούν ότι υπάρχει χαλάρωση στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως δεν ξέρει σε ποιούς αναφέρεται ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μετά την τελευταία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. `Εγινε πρόοδος και η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι για αυτόν τον λόγο που βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και διαφωνίες, και επιχειρούμε μέσα από τη συζήτηση να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. 
Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ επί της οικονομικής πτυχής της λύσης, όπως εκφράστηκε από την Αμερικανίδα Υφυπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε κατ` αρχήν τη στήριξη της χώρας της στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και την επιθυμία των ΗΠΑ να συμβάλουν, με τον τρόπο που μπορούν, στη διαδικασία αυτή. Για τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θα συνεχισθεί η συζήτηση που αφορά στα τέσσερα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής και η προσπάθεια μετατροπής συναντιλήψεων στα τέσσερα αυτά σε συγκλίσεις. 

Προσφεύγει στο ΕΔΑΔ το ΕΒΚΑΦ 

Η τουρκική πλευρά επαναφέρει το θέμα των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ προειδοποιώντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεκδικώντας περισσότερα από ό,τι υπάρχουν καταγραμμένα. Οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον “διευθυντή” του “τμήματος” βακούφικων, Ιμπραχίμ Μπεντέρ Το 14% της Κύπρου πριν το 1878 ήταν περιουσία του ΕΒΚΑΦ, ωστόσο, όπως είπε κατά την αγγλοκρατία και την περίοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας η ενεργός χρήση/εκμετάλλευση έπεσε “στα έξι από τα 1.000”.
 Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, με αφορμή τα 445 χρόνια από την ίδρυση του “τμήματος” βακούφικων και τα 60 από τη μεταφορά του ΕΒΚΑΦ από τους Άγγλους στην τ/κ κοινότητα, έγινε μια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα στη Λευκωσία. 
Ερευνήθηκαν τα βακούφικα στην Κύπρο την περίοδο 1571-1974 και στο πλαίσιο της μελέτης έρευνας και αξιολόγησης της περιουσίας των βακούφικων στην Κύπρο εδώ και 7 χρόνια, αξιολογήθηκαν 2.443 μητρώα και 8 εκατ. έγγραφα. Σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ο αριθμός των βακούφικων που ήταν γνωστός ήταν 608, ανακαλύφθηκε ότι τελικά ανέρχεται σε 2.220 σε ολόκληρη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών, σχολείων, πηγών νερού και άλλα τέτοια μέρη. 
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιμπραχήμ Μπεντέρ δήλωσε ότι στόχος τους ήταν αφού εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΒΚΑΦ να τα διεκδικήσουν. «Θα αρχίσει νομική διαδικασία σε δικαστήρια της Κύπρου και διεθνή». Τα έγραφα που κατέχουν, είπε, χρήσιμα σε πολλά επίπεδα και ένα από αυτά είναι το τραπέζι των συνομιλιών. «Στις διαπραγματεύσεις όταν φτάσουμε στο περιουσιακό και ζητηθεί η απογραφή των βακούφικων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Για να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία πρέπει να στηρίξουμε τις βακούφικες περιουσίες με στοιχεία βασιζόμενα στο διεθνές δίκαιο». 
Υπάρχει απόφαση διαπίστωσης δικαστηρίου, πρόσθεσε, ότι οι περιουσίες στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων είναι βακούφικα και σημείωσε ότι για να μπορέσει να ανοιχθεί υπόθεση στο ΕΔΑΔ θα πρέπει να εξαντληθούν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στο ψευδοκράτος και στην “νότια Κύπρο”. 

«Τα Βαρώσια ανήκουν σε τρία βακούφικα» 

Την έρευνα διεξήγαγε ο δρ Ναζίφ Οζτούρκ που δήλωσε ότι ενώ πίστευαν πως ο αριθμός των τζαμιών στην Κύπρο είναι 190, τελικά διαπίστωσαν ότι ανέρχεται στα 400, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο “νότο”. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι περιουσίες στα Βαρώσια ανήκουν σε τρία βακούφικα, του Αμπντουλάχ Πασιά, του Λαλά Μουσταφά Πασιά και του Μπιλάλ Αγά, ενώ έδωσε στοιχεία για τις περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν εκεί και είπε πως χωρίς νόμιμες διαδικασίες κατοχυρώθηκαν από Αγγλους λειτουργούς του Κτηματολογίου. 
Με βάση τη συμφωνία ενοικίασης της Κύπρου στους Αγγλους το 1878, τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1920 και τις συμφωνίες ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 “οι περιουσίες των βακούφικων δεν θα απαλλοτριωθούν” και “θα διοικούνται από το δίκαιο των βακούφικων”, όπως ανέφερε ο κ. Οζτούρκ. 
Παλιότερα, συνέχισε, δεν είχαν επαρκή στοιχεία και έγγραφα στα χέρια τους και γι’ αυτό έβγαιναν εναντίον τους αποφάσεις στο ΕΔΑΔ ενώ ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνα το “τμήμα” βακούφικων μπορεί να ανοίξει υπόθεση στο ΕΔΑΔ και να αποδείξει με έγγραφα ότι τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία του ανήκουν. 
Φιλελεύθερος

Related Articles