breaking newsΔιεθνή

Τουρκία: Ώρα μηδέν για την οικονομία, φλερτάρει με την προσφυγή στο ΔΝΤ – Καταρρέει η λίρα, νέο ιστορικό χαμηλό στις 7,16 λίρες ανά δολ.

 

Η τουρκική λίρα καταρρέει σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών

Αντιμέτωπος με σοβαρά διλήμματα βρίσκεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εν μέσω της διεθνούς κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Η τουρκική λίρα καταρρέει σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κεντρική τράπεζα της χώρας για τη στήριξη του νομίσματος.

H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τρίτη τον αριθμό των συναλλαγών-ανταλλαγών με ξένα νομίσματα για τους ιδιώτες δανειστές, με σκοπό την αύξηση των νομισματικών αποθεματικών.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας βρίσκονται σε οριακό σημείο, με την κεντρική τράπεζα να έχει εξαντλήσει, καθώς έχουν υποχωρήσει από τα 41,1 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις 25,9 δισ. δολάρια στις 17 Απριλίου.
Σημαντική άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης καταγράφει και το CDS της Τουρκίας, στις 628 μ.β
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία της HIS Markit.
Οι φήμες για το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είκοσι χρόνια μετά την προηγούμενη διάσωση, οργιάζουν τους τελευταίους μήνες.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί μονόδρομο.
Image
Σε πρόσφατη ανάλυσή τους, οι οικονομολόγοι της Capital Economics είχαν εκτιμήσει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελέσει την ύστατη λύση για τον Erdogan.

Κι αυτό γιατί πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο και την ατζέντα του περί ανάπτυξης με κάθε κόστος.
Γι αυτό ο Τούρκος πρόεδρος θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, πριν καταφύγει στη λύση της προσφυγής στο Ταμείο.

«Η ζημιά στην οικονομία της Τουρκίας από την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε προτάσεις ότι για τη λήψη πακέτου χρηματοδότησης, ωστόσο με βάση τις πολιτικές συνθήκες, η προσφυγή στο Ταμείο θα αποτελέσει την ύστατη λύση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανόν να στραφούν αρχικά στην επιβολή capital controls και διμερή χρηματοδότηση», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πιθανή προσφυγή στο Ταμείο δεν θα αποτελέσει έκπληξη, δεδομένης της αδύναμης εξωτερικής θέσης της τουρκικής οικονομίας.
Θα αποτελούσε ωστόσο μεγάλο πλήγμα για τον Erdogan, ο οποίος έκτισε τη φήμη του με την έξοδο της Τουρκίας από το ΔΝΤ στις αρχές του 2000.
Ακόμη και αν ο Erdogan αναγκαστεί να καταφύγει σε διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, η επίτευξη συμφωνίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτιμά η Capital Economics.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν καταγράφεται μόνο η διστακτικότητα της Τουρκίας αλλά και η προθυμία και η ικανότητα του ΔΝΤ να παράσχει χρηματοδότηση.
Δεδομένου του ύψους του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας, ένα πακέτο διάσωσης θα ξεπερνούσε τα 57 δισ. δολ. (το μέγεθος του δανείου που έχει χορηγηθεί στην Αργεντινή).

Scope: Τα 5 διαγράμματα για τις αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας – Ύφεση 5% το 2020

Τις πέντε βασικές αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας περιγράφει σε έκθεσή της η Scope Ratings, η οποία προβλέπει ύφεση γύρω από το 5% για τη χώρα το 2020.
«Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μιας κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών, εάν η μακροοικονομική κακοδιαχείριση δεν αντιστραφεί γρήγορα ή εάν τα ανεπαρκή επίπεδα συναλλαγματικών ισοτιμιών μειωθούν περαιτέρω», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.

Διάγραμμα #1: Οι εξωτερικές αδυναμίες αποτελούν απειλή σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης

Η Τουρκία είναι μεταξύ των οικονομιών που εκτίθενται περισσότερο σε εξωτερικούς κραδασμούς. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως το ιστορικό μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τα ανεπαρκή αποθέματα συναλλάγματος.
Image

Διάγραμμα #2: Η αδύναμη λίρα φορτώνει την κυβέρνηση και τις τουρκικές εταιρείες με χρέη σε ξένο νόμισμα

Η ευνοϊκή νομισματική πολιτική και η φθίνουσα εμπιστοσύνη των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην τουρκική οικονομία έχουν οδηγήσει σε αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Πρόσφατα, η λίρα έσπασε τα 7 ευρώ ανά δολάριο ΗΠΑ.
Image

Διάγραμμα #3: Η διάβρωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κεντρικής Τράπεζας ενέχει κίνδυνο βαθύτερης κρίσης ισοζυγίου πληρωμών

Τα επίσημα αποθεματικά μειώθηκαν στα 86,4 δισεκ. δολάρια στις 24 Απριλίου 2020 σε σύγκριση με το ρεκόρ των 135 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ το 2013.
Με τα μειωμένα αποθέματα, η Τουρκία είναι λιγότερο ανθεκτική εάν αυξηθούν οι εκροές κεφαλαίων ή εάν επιδεινωθεί η πτώση της λίρας.
Οι επιθετικές συναλλαγματικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά.
Τα επίσημα αποθεματικά της Τουρκίας καλύπτουν λίγο πάνω από το 70% του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους, από 114% από το 2016 και κάτω από το όριο επάρκειας του ΔΝΤ για 100%.
Image

Διάγραμμα #4: Οι μειώσεις των επιτοκίων θέτουν τα πραγματικά επιτόκια πολιτικής σε αρνητικό έδαφος, ενώ ο δανεισμός αυξάνεται

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι επιδεινώνονται επίσης από την οικονομική κακοδιαχείριση, εν μέρει μέσω της ενοποίησης της εξουσίας στα χέρια του Προέδρου Erdogan.
Τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.
Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής συρρίκνωσης που αναμένεται το 2020, είναι δυνατή η επιπρόσθετη μείωση των επιτοκίων, αν όχι πιθανή.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική ενίσχυσε τον τραπεζικό δανεισμό στην εγχώρια οικονομία, με τον δανεισμό της λίρας να αυξάνεται 26,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.
Image

Διάγραμμα #5: Μεταβλητότητα στις εκροές βραχυπρόθεσμα που ενέχει μακροπρόθεσμο κίνδυνο

Η ευάλωτη θέση της Τουρκίας σε περαιτέρω εκροές κεφαλαίων είναι ζωτικής σημασίας μετά την εντατικοποίηση των εκροών στην αγορά το Μάρτιο.Τα εγγενή τρωτά σημεία του εξωτερικού τομέα, οι σοβαρές μακροοικονομικές ανισορροπίες, η οικονομική ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία καταδεικνύουν αδυναμίες στην ανθεκτικότητα της οικονομίας.Imagebankingnews.gr

Back to top button