Κύπρος

Στην Κύπρο ad hoc επιτροπή του ΕΚ για τα Panama Papers

 

 

 Αd hoc Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τη φορολογία αναμένεται την Παρασκευή στην Κύπρο με σκοπό να ερευνήσει και το θέμα των Panama papers.

 

 

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αποκτά νέες διαστάσεις.
Tα μέλη της Eπιτροπής θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους αξιωματούχους. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο στάδιο μελετώνται όλα τα ξένα δημοσιεύματα, στα οποία γίνονται αναφορές στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας το Τμήμα θα επιδιώξει στη συνέχεια πρόσβαση στο απόρρητο αρχείο του Παναμά. Ο Διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, Τζέραντ Ράιλ, που έχει άμεση πρόσβαση στο απόρρητο αρχείο, δήλωσε πως «η Κύπρος αναγράφεται πολλές φορές στα 11.5 εκατ. «έγγραφα του Παναμά», αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για εμπλοκή Κυπρίων νομικών και φυσικών προσώπων στο σκάνδαλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκονται 3.636 εταιρείες, 109 πελάτες, 142 τελικοί δικαιούχοι και 2011 μέτοχοι από την Κύπρο. Να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση διερεύνηση των δύο υποθέσεων φοροδιαφυγής καλούν την κυβέρνηση εκπρόσωποι κομμάτων.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι το θέμα τυγχάνει χειρισμού από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές του κράτους και αναμένονται τα αποτελέσματα.

 

 

 

sigmalive.com
Back to top button