Ελλάδα

Αναβρασμός στην Ειδομένη-Δεν εγκαταλείπουν τον Πειραιά

 

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις αρχές η συνεχιζόμενη προσπάθεια ορισμένων κύκλων να παραπληροφορούν τους πρόσφυγες για το άνοιγμα των συνόρων, συντηρώντας αφενός την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει δρόμο προς την Ευρώπη και αφετέρου τον παράτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη.

 
Την ίδια ώρα οι πρόσφυγες στον Πειραιά συνεχίζουν να είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν το λιμάνι για να μεταβούν σε κάποια οργανωμένη δομή φιλοξενίας, προκαλώντας ένα πρόσθετο «πονοκέφαλο» στις αρχές που θέλουν το λιμάνι να αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαζική συγκέντρωση προσφύγων στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Σε εξέλιξη βρίσκεται μαζική συγκέντρωση προσφύγων στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, ωστόσο, αποσυνδέουν τη συγκέντρωση από φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, που μοιράστηκε χθες από αγνώστους, καλώντας τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.

«Κυκλοφόρησε κάποιο φυλλάδιο, όμως, στη σιδηροδρομική γραμμή έχουμε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται καθημερινά, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, είναι γύρω στα 150-200 άτομα», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών.

Την Παρασκευή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έδωσε στη δημοσιότητα το 32 σελίδων φυλλάδιο που συντάχθηκε στα αραβικά, τα φαρσί και τα ελληνικά με το οποίο οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τη διαδικασία μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελληνική Αστυνομία η ανησυχία είναι έντονη για τα βαθύτερα κίνητρα και τους σκοπούς αυτών των ενορχηστρωμένων προσπαθειών να δημιουργηθεί κλίμα αναταραχής μέσα στον καταυλισμό της Ειδομένης και το ερώτημα που πλανάται είναι ποιοι κολλούν σε κολόνες τα συγκεκριμένα φυλλάδια και με ποια κριτήρια.

Επέστρεψαν από την ΠΓΔΜ 25 πρόσφυγες

Χθες το πρωί οι αρχές της ΠΓΔΜ άνοιξαν τον φράχτη για λίγη ώρα, για να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας. Αστυνομικοί τους γύρισαν στα Σκόπια και η ΠΓΔΜ τους επέστρεψε το πρωί στην Ελλάδα διά της πλαγίας οδού. Ανοιξαν ένα σημείο του φράχτη και ανάγκασαν τα 25 άτομα να μπουν στην Ειδομένη.

Με ρυθμούς χελώνας φεύγουν από τον Πειραιά

Μόλις 30 πρόσφυγες και μετανάστες που συνεχίζουν να διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά αποχώρησαν χθες για τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Οι μετανάστες και πρόσφυγες στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχονται σε 4.500.

Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Πορεία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας

Στη πρωτεύουσα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, με τις ψυχολογικές αντοχές πολλών εγκλωβισμένων προσφύγων να κάμπτονται. Χθες το απόγευμα πρόσφυγες, μετανάστες και αλληλέγγυοι τους, μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας και έξω από το κτίριο της Ε.Ε, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Στον Ελαιώνα Ευρωπαίοι υπουργοί

Τις συνθήκες διαμονής στο ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα διαπίστωσαν από κοντά ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Κότσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς και η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες που επισκέφθηκαν το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην περιοχή του Ελαιώνα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνοδευόμενοι από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη έστειλαν κοινό μήνυμα ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και ότι πρέπει να υλοποιηθεί συλλογικά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης.

 

 

 

 

 

 

real.gr
Back to top button