breaking newsΔιεθνή

Γάζα: «O πόλεμος θα είναι μακρύς» λέει ο Νετανιάχου – Η «ανθρώπινη σκακιέρα» με τους εκτοπισμένους

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε μια «μακροχρόνια μάχη» του Ισραήλ με τη Χαμάς μετά την επίσκεψή του στη Γάζα. Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πλέον ασφαλές μέρος για να μείνουν προειδοποιεί για πολλοστή φορά ο ΟΗΕ

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «θα είναι μια μακρά μάχη» και απέχει πολύ από το να τελειώσει, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι στον θύλακα.

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 500 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στο κέντρο της Γάζας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της λωρίδας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στις αρχές Οκτωβρίου.

Ένας στενός συνεργάτης του Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν σήμερα (26.12), σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα σχέδια. Ο Ρον Ντέρμερ, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ που υπηρέτησε στο παρελθόν ως πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συζητήσουν την επόμενη φάση του πολέμου, είπε πηγή στο CNN.

Ο Λευκός Οίκος πρόσφατα ζήτησε το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο υψηλής έντασης που διεξάγει εδώ και σχεδόν τρεις μήνες στη Γάζα. Η Αίγυπτος πρότεινε την Κυριακή ένα σχέδιο τριών φάσεων για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα το δεχτούν οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Η συμφωνία τριών φάσεων της Αιγύπτου θα «διασφάλιζε την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Γάζα», αναφέρει ο αναλυτής Πολιτικής και Εξωτερικής Πολιτικής του CNN, Μπαράκ Ραβίντ, επικαλούμενος δύο ισραηλινές πηγές.

Οι οικογένειες ομήρων διέκοψαν τον Νετανιάχου καθώς μιλούσε κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, εκφράζοντας τη διαφωνία τους όταν είπε ότι τα στρατεύματα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο στη Γάζα. Τα πλακάτ που κρατούσαν έγραφαν: «Σας εμπιστευόμαστε να τους φέρετε στο σπίτι» και «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι σαν κόλαση». Ο πρωθυπουργός είπε: «Θα τινάξουμε κάθε δέντρο και θα γυρίσουμε κάθε πέτρα για να φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες. Κάθε ένας από αυτούς είναι πολύτιμος».

Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δεν είναι ασφαλείς πουθενά στη Γάζα είπε εν τω μεταξύ αξιωματούχος του ΟΗΕ. Πολλοί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας ακολούθησαν τις εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού και αναζήτησαν ασφάλεια σε καθορισμένες περιοχές μόνο για να διαπιστώσουν ότι έχει απομείνει ελάχιστος χώρος στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, δήλωσε επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας του ΟΗΕ.

Η Τζέμα Κόνελ, που έχει αναπτυχθεί στη Γάζα εδώ και αρκετές εβδομάδες, έκανε λόγο για μία «ανθρώπινη σκακιέρα» στην οποία χιλιάδες άνθρωποι –εκτοπισμένοι πολλές φορές ήδη– βρίσκονται ξανά σε φυγή χωρίς να υπάρχει εγγύηση ότι ο νέος τους προορισμός θα είναι ασφαλής, αναφέρει το Reuters.

Νωρίς την Τρίτη, Παλαιστίνιοι κάτοικοι ανέφεραν αρκετές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Nasser, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη νότια Γάζα, στο Χαν Γιουνίς. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στην πόλη.

PrimeNews.

Back to top button