breaking newsΔιεθνή

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εξαγωγές «απίστευτων» προϊόντων στη Ρωσία – Από στεγνωτήρια μέχρι μασέλες

 

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τις εξαγωγές μιας σειράς προϊόντων στη Ρωσία ώστε να μην χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς και προσθέτουν 71 εταιρείες στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου, ενώ η G7 ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Πιο αναλυτικά, οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ αφορούν προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του στρατού της Ρωσίας, ακόμα και είδη που δεν θα μπορούσε κανείς να… φανταστεί, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανές αρμέγματος.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, για να στηρίξουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. «Δεν μπορείτε πλέον να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου» είπε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, αφού εξέτασε τους νέους κανόνες. «Θα ήταν απλούστερο να περιγράψουν τα αντικείμενα για τα οποία επιτρέπεται η εξαγωγή στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Στη «μαύρη λίστα» μπήκαν άλλες 69 ρωσικές εταιρείες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες που ασχολούνται με τις επισκευές αεροσκαφών, την κατασκευή εξαρτημάτων για εργοστάσια τρακτέρ και αυτοκινήτων.

Ο Νταγκ Τζέικομπσον, ένας δικηγόρος ειδικευμένος στο εμπορικό δίκαιο, σημείωσε ότι κάποια από τα αντικείμενα για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, είναι αμφιλεγόμενα. «Απαιτείται πλέον άδεια για την εξαγωγή αντικειμένων όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι μασέλες, οι τεχνητές αρθρώσεις».

Ο Μάθιου Άξελροντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, τόνισε ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να επιβάλει ελέγχους στα αντικείμενα που συμβάλουν στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της Ρωσίας, όπως πυραύλων και drones. Όταν μια εταιρεία διαπιστωθεί ότι παρακάμπτει το εμπάργκο «θα χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητά μας (…) για να την κλείσουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit.gr

 

Back to top button