breaking newsΕλλάδα

Δίκη Μπελέρη: Ο Ράμα συνεχίζει το βρόμικο παιχνίδι

Τρενάρει την υπόθεση του Ελληνα φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη η αλβανική εξουσία, με τον Εντι Ράμα να χορεύει την Αθήνα στο ταψί… Η δίκη στην οποία οδηγήθηκε στις 22/11 αναβλήθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου. Δεν εμφανίστηκε στη διαδικασία ένας τρίτος μάρτυρας κατηγορίας. Καθ’ υπόδειξιν…

Η περιβόητη δίκη κατά Μπελέρη, με πλαστές κατηγορίες, όπως αποδεικνύει η ομολογία ενός από τους μάρτυρες, θα επαναληφθεί, αλλά και πάλι με την αλβανική πλευρά να μεθοδεύει αναβολή της. Ο Ράμα «δεν χάνει τίποτα» να χρησιμοποιεί προσχήματα προκειμένου να αποτρέψει την ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Κερδίζει χρόνο, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις απειλές της Αθήνας ότι θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. Ο Φρ. Μπελέρης κατηγορείται από την αλβανική Δικαιοσύνη ότι χρημάτιζε ψηφοφόρους για να τον ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές της Χειμάρρας.

Και, ω του θαύματος, παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση Μπελέρη -πρωτίστως η Αθήνα που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για την έκβαση της υπόθεσης- το κατάλαβαν. Η πλευρά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας καταγγέλλει προσχηματικές κινήσεις της αλβανικής Δικαιοσύνης. «Θεωρώ ότι υπάρχει τάση στρεψοδικίας και ροκανίσματος του χρόνου που αποβαίνει εις βάρος των σκοπών του κ. Μπελέρη» δήλωσε ο δικηγόρος του δημάρχου Αντώνης Νέτσος μετά την απόφαση αναβολής.

Παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις της Αθήνας, τα Τίρανα δεν «ακούνε». Η προ ημερών συνάντηση Αβραμόπουλου – Ράμα στη Δερβιτσάνη, με αφορμή αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, φαίνεται ότι δεν είχε αποτέλεσμα στην τύχη του εκλεγμένου δημάρχου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε τόνους, στέλνοντας στην Αλβανία κυβερνητικό στέλεχος υψηλού κύρους. Στη δίκη έδωσε το «παρών» ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί στη φυλακή τον Φρέντι Μπελέρη, με τον οποίο συνομίλησε επί δίωρο.

«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν να συμμορφωθούν με τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Η Χειμάρρα είναι ο μόνος δήμος στην Ευρώπη που έχει εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος όμως στερείται του δικαιώματός του να ορκιστεί. Δυστυχώς, στη Χειμάρρα η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Συμπαραστεκόμαστε στον ΦρέντΙ Μπελέρη για το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη. Θέλουμε το τεκμήριο αθωότητάς του να γίνει απόλυτα σεβαστό από την Αλβανική Δικαιοσύνη. Πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, του κράτους δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική κανονικότητα στη Χειμάρρα» σημείωσε ο Στ. Παπασταύρου, τονίζοντας ότι «οι αλβανικές αρχές παραβιάζουν και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας». Ούτε αυτή η κλιμάκωση έφερε αποτέλεσμα.

Στο κλίμα αυτό η Ελληνική πλευρά «κουνάει» το χαρτί της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στον Ράμα. Η Αθήνα δεν συνυπέγραψε την κοινή επιστολή των 27 της Ε.Ε., που αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και το άνοιγμα της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων. Σε ποια Ευρώπη; Σε αυτήν που υιοθετεί σταδιακά την «ενισχυμένη πλειοψηφία» στις αποφάσεις, αντί της «ομοφωνίας».

Την Τετάρτη (22/11) το γερμανοκρατούμενο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε, μεταξύ άλλων, υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος της ομοφωνίας σε όλες τις αποφάσεις. Σήμερα η ειδική πλειοψηφία χρησιμοποιείται στη λήψη των περισσότερων πολιτικών αποφάσεων. Απαιτείται η στήριξη των 15 από τα 27 μέλη. Ωστόσο, σε ζητήματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑ) αλλά και διεύρυνσης απαιτείται ομοφωνία. Για πόσο ακόμα;

Ετσι η Αθήνα περιορίζεται σε ευχολόγια. «Με κάθε σεβασμό προς την εσωτερική έννομη τάξη της Αλβανίας, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το αυτονόητο: να λάβει χώρα η ορκωμοσία του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, ούτως ώστε η πολιτική βούληση που εκφράστηκε στις εκλογές του Μαΐου να αποτυπωθεί και στην πολιτική πράξη» δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης στο «Thessaloniki Summit».

PrimeNews.

Back to top button