breaking newsΔιεθνή

Οι Aλβαvoi (αvαμενομεvo) δεν τnρnσαν τnv συμφωviα και….οι Σερβoι περιμεvoυv το συvθnμα vα επιτεθoυν ! ! !

Περιμενε κανεις να τηρησουν συμφωνια τα Αλβανα;

Μετρα τα δαχτυλα σου μετα απο χειραψια με Αλβανο, ειχε πει ο Μεγαλος Αρκαν !

Νέα κλιμάκωση στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου καθώς η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα επαναφέρει σε ισχύ την υποχρέωση για περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να αντικαταστήσουν εντός δύο μηνών τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους.

Ενώ το περασμένο Σάββατο είχε ανακοινωθεί συμφωνία αποκλιμάκωσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου σχετικά με τις πινακίδες, όπως είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell, φαίνεται πως κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ρωσικές πηγές θεωρούν πως οδηγούμαστε αργά και σταθερά σε σύρραξη στα Βαλκάνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ρωσία προβλήθηκε ντοκιμαντέρ στην κρατική ρωσική τηλεόραση με τίτλο  Σερβία: “Τα σημάδια του Πολέμου” τη στιγμή που ο σερβικός Στρατός συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με το Κόσοβο.

Διαβάστε επίσης: Ολοταχώς προς σύρραξη: Ενεργοποιήθηκε η Α/Α ομπρέλα της Σερβίας – Χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες με άρματα μάχης έτοιμοι να μπουν Κόσοβο -Συγκλονιστικές εικόνες

Σερβία: “Τα σημάδια του Πολέμου”

To ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο RT, εικόνες μπορείτε να δείτε παρακάτω, περιελάβανε μια συνέντευξη με τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σερβία, Bocan Harchenko, και αρκετούς άλλους πως ο Miša Vacić (αρχηγός της SD).

Tο ντοκιμαντέρ δικαιολογούσε μια σερβική στρατιωτική επιχείρηση για την επαναφορά του Κοσσυφοπεδίου ή τμήμα του πίσω στην Σερβία. Κύριος σκοπός να στρατολογήσει Ρώσους εθελοντές για τον πόλεμο στο Κόσοβο.

Τόνιζε ότι  η τρέχουσα κατάσταση στο Κόσοβο είναι παρόμοια με την Επιχείρηση Καταιγίδα (1995) και τον διωγμό 200.000 Σέρβων από την Κράινα.

“Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στο Βελιγράδι πιστεύει ότι η ηγεσία των Σέρβων άργησε να δράσει. Ότι είναι καιρός να λυθεί το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία πήρε πίσω την Κριμαία· ότι η περιοχή πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα.” αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ της ρωσικής τηλεόρασης.

Να σημειώσουμε ότι αρχές Αυγούστου ο Ρώσος πρέσβης στην Σερβία έκανε λόγο για «στρατιωτικό σενάριο».

“Εάν χυθεί αίμα, η Σερβία θα ανταποκριθεί επαρκώς, θα αμυνθεί και θα κερδίσει”, δήλωσε ο Μπόκαν-Χαρτσένκο.

Ο Ρώσος πρέσβης είπε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» και ότι «δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση αυτή τη στιγμή»

Προθεσμία δύο μηνών

Για επικείμενο νέο κύμα εθνοτικών εντάσεων στο Κόσοβο προειδοποιεί το πρακτορείο Reuters αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα επαναφέρει σε ισχύ την υποχρέωση για περίπου 50.000 Σέρβους που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο να αντικαταστήσουν εντός δύο μηνών τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους.

Το Κόσοβο, στο οποίο ζουν κατά κύριο λόγο Αλβανοί, προσπαθεί να αναγκάσει τους Σέρβους να αποδεχθούν την εξουσία της Πρίστινα σε καθημερινά γραφειοκρατικά ζητήματα από το 2008 που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του μετά από σχεδόν μια δεκαετία συνεχών εξεγέρσεων κατά της σερβικής εξουσίας.

Ανακοινώνοντας πως οι οδηγοί οχημάτων με σερβικές πινακίδες έχουν προθεσμία να τις αλλάξουν έως την 31η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι χαρακτήρισε την απόφαση ως «τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια έκφραση άσκησης κυριαρχίας».

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με το Κόσοβο για το θέμα.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου (το Κόσοβο)… θα προσπαθήσει να αναγκάσει τους Σέρβους να αλλάξουν πινακίδες… δεν νομίζω ότι η απόφαση θα στεφθεί από μεγάλη επιτυχία» σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πιέσεις πέρυσι για την εφαρμογή του ίδιου μέτρου αντιμετωπίστηκαν με διαμαρτυρίες από τους Σέρβους, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Βελιγράδι και ζουν κοντά στα σύνορα του Κοσόβου με τη Σερβία.

Εντάσεις ξέσπασαν ξανά τον περασμένο μήνα αφότου η Πρίστινα ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου ωθώντας τους Σέρβους ξανά στα οδοφράγματα.

ΥΠΑΜ Σερβίας: Ύψιστη πολεμική ετοιμότητα

Οι εντάσεις εκτονώθηκαν αφού ο Κούρτι, υπό την πίεση Η.Π.Α και ΕΕ, συμφώνησε να αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου ενώ τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί αφαιρέθηκαν υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει περίπου 3.700 μέλη ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας στη Σερβία, σχολίασε πως ενίσχυσε την εκπαίδευση μέρους των στρατευμάτων της που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.

«Η εκπαίδευση πραγματοποιείται προκειμένου να διατηρηθεί υψηλός βαθμός πολεμικής ετοιμότητας των εμπλεκόμενων μονάδων και η ικανότητά τους να αντιδρούν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης και να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη διοικητική γραμμή» ανέφερε το υπουργείο.

Όμως, ο υποστράτηγος Φέρεντς Κάτζαρι, διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους για μια πιθανή επικείμενη σύγκρουση καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή για να προλάβουν μια πιθανή έκρηξη βίας.

«Δεν βλέπουμε κανενός είδους ένδειξη ακόμη ή για προετοιμασία για πόλεμο… Όσοι σκέφτονται υπεύθυνα δεν πρέπει να μιλάνε για πόλεμο» είπε ο Ούγγρος Κάτζαρι, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι συνομιλίες μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να λύσουν το πρόβλημα, αν και Βελιγράδι και Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών τους στα σύνορά τους.

 

πηγη

Back to top button