Διεθνή

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ & ΠΩΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ

Το Πεντάγωνο στην ετήσια ενημέρωση του ανέφερε ότι 265 εν ενεργεία στρατιώτες αυτοκτόνησαν την περασμένη χρονιά, συνεχίζοντας μια τάση ασυνήθιστα υψηλών ποσοστών αυτοκτονίας που έχουν καταρρακώσει τον στρατό των ΗΠΑ για τουλάχιστον επτά χρόνια.
Ο αριθμός των αυτοκτονιών στο στράτευμα ήταν 145 το 2001 οπότε και άρχισε μια σταθερή αύξηση έως ότου υπερδιπλασιαστεί σε 321 στρατιώτες το 2012, το χειρότερο έτος της πρόσφατης ιστορίας για τον Αμερικάνικο στρατό. Το ποσοστό αυτοκτονίας για τον στρατό εκείνο το έτος ήταν σχεδόν 30 αυτοκτονίες ανά 100.000 στρατιώτες, πολύ πάνω από το εθνικό ποσοστό που ήταν 12,5 ανά 100.000 για το 2012.

ΠΡΟΛΗΨΗ

«Η πρόληψη της αυτοκτονίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και το Υπουργείο θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για μείωση των θανάτων με αυτοκτονία μεταξύ του προσωπικού του», δήλωσε ο Marine Lt. Col. Hermes Gabrielle, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. “Η μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας συνεπάγεται τη δημιουργία ενός κλίματος που ενθαρρύνει τα μέλη της υπηρεσίας να αναζητήσουν βοήθεια, να μειώσουν την πρόσβαση σε θανατηφόρα μέσα και να διευρύνουν την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση των μελών της υπηρεσίας και των οικογενειών τους”.
Μεταξύ των προσπαθειών του στρατού για την καταπολέμηση της αυτοκτονίας ήταν μια μακροχρόνια μελέτη του στρατού ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία τελικά παρήγαγε αλγόριθμους για να προβλέψει ποια ομάδα στρατιωτών είναι πιο πιθανό να αυτοκτονήσει. Το Department of Veterans Affairs υιοθέτησε το πόρισμα της μελέτης και σύντομα θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει το εξειδικευμένο προσωπικό του να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στους βετεράνους με ισχυρές αυτοκαταστροφικές τάσεις.
Η αύξηση της αυτοκτονίας στον στρατό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Στρατό, όπου οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν απότομα από 45 το 2001 σε 165 το 2012. Ο στρατός ανέφερε 120 αυτοκτονίες πέρυσι, το ίδιο όπως και το 2013 και από 124 το 2014.
Να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλεμο από το 2001 στο Αφγανιστάν και από το 2003 έως το 2011 στο Ιράκ.

ΕΛΛΑΔΑ

Είναι προφανές οτι η αποτροπή των αυτοκοτονιών είναι πολύ δύσκολο αντικείμενο. Είναι σαν λες οτι θα αποτρέψεις τις ανθρωποκτονίες. Δυστυχώς κάποιοι συνάνθρωποι μας, έστω στατιστικά, θα προβούν στο απονενοημένο διάβημα. 
Αυτό που οφείλει να κάνει το ΥΕΘΑ όμως είναι να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ. 
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό από την αρχή. Το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια και έχει αφιερώσει τεράστιους πόρους για την καταπολέμηση του. Φυσικά η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς οι Αμερικανοί πολεμάνε αλλά υπάρχουν σίγουρα διαδικασίες πρόληψης που ταυτίζονται.
Η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στα FMS, στα Arleigh Burke και στα Kiowa. 
Υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα για τα οποία μπορούμε να βοηθηθούμε και το ζήτημα της ψυχικής κατάστασης των στελεχών είναι ένα απο τα σοβαρότερα. 

thinknews.gr

Back to top button