Ελλάδα

Κατακαίει την Ζάκυνθο η πυρκαγιά: Διάσπαρτες εστίες σε όλο το νησί

 

Για πέμπτη ημέρα

Επιχειρεί ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αναζωπυρώσεις – Υπό έλεγχο οι φωτιές στην Κεφαλονιά – Σε ύφεση τα μέτωπα στην Ηλεία

Για πέμπτη ημέρα η Ζάκυνθος καίγεται από την μεγάλη πυρκαγιά, που μέχρι τώρα στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπιστεί, αν και πλέον δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά, όπου τα τέσσερα μέτωπα της Δευτέρας βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, αλλά και στην Ηλεία, όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση.
Από νωρίς το πρωί του Δεκαπενταύγουστου στην Ζάκυνθο επιχειρεί ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνδράμοντας την προσπάθεια των περισσότερων από εκατό πυροσβεστών που μάχονται τις φλόγες από το έδαφος. 
Η φωτιά με το πολύ μεγάλο μέτωπο και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έχει δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, ενώ στο νησί εξακολουθούν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Όλη τη νύχτα άλλωστε οι διάσπαρτες εστίες απαιτούσαν την διάσπαση του ανθρώπινου δυναμικού, ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης καταστροφής. 
Στην πιο άσχημη κατάσταση βρίσκονται τα μέτωπα στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό. Oλα τα υπόλοιπα σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με τον οποίο επικοινώνησε το protothema.gr παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα. «Μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί πλήρως αλλά είναι σε ύφεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.  
Δήμαρχος Ζακύνθου: Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε εδώ και τέσσερις ημέρες.  
«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς. Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο». Προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς είπε ότι «το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν». 
Όσον αφορά, τέλος, το αν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές ο δήμαρχος Ζακύνθου είπε ότι «έχει φύγει ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, δύο ημέρες κάναμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε το χωριό Αγαλά».

Ηλεία: Πέρασε «ξυστά» ο εφιάλτης του 2007 από την Ανάληψη  
Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Κρυονέρι του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία εξαπλώθηκε τάχιστα νοτιοανατολικά λόγω του ισχυρού ανέμου. Ξαφνικά όπως αναφέρουν όλοι οι τοπικοί φορείς ξύπνησαν μνήμες από το 2007.  Από νωρίς το πρωί του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο τύπου «Σινούκ», ενώ περίπου στις 08:30 ξεκίνησε τις πτήσεις και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου «Καναντέρ».
 
Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα.
Σύμφωνα με το patrisnews το πύρινο μέτωπο στο Κρυονέρι κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, φτάνοντας στις παρυφές του οικισμού της Ανάληψης, πεντακόσια μετά περίπου από τη Μονή της Ανάληψης στο Ζερό, αναγκάζοντας την Πυροσβεστική να δώσει εντολή εκκένωσης του χωριού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι. 
«Ο εφιάλτης του 2007 είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβανόταν αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος», τόνισε χαρακτηριστικά στο patrisnews.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ανάληψης.
«Αν ο αέρας συνέχιζε την πορεία που είχε, η Ανάληψη θα είχε άσχημη κατάληξη. Ευτυχώς ο αέρας μάς βοήθησε και πέρασε ξυστά. Όλες οι ενέργειες γίνονται μακροπρόθεσμα για την Ανάληψη, ώστε  να προλάβουμε τις κηλιδώσεις και να μην πάθουμε ζημιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η φωτιά μετακινήθηκε προς Περιστέρι και Δαφνιώτισσα, και ζήτησε από τον τοπικό πρόεδρο μαζί με την πυρασφάλεια του χωριού να είναι σε εγρήγορση για τις κηλιδώσεις.

Κανένα Canadair

Μάταια οι κάτοικοι με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους περίμεναν να γίνουν ρίψεις νερού από τα δύο Canadair που βρίσκονται στην 117ΠΜ. Και τα δύο λόγω βλάβης ήταν καθηλωμένα και γινόταν αγώνας να επισκευασθεί τουλάχιστον το ένα για να επιχειρήσει.
Στη μάχη ρίχθηκε μόνο το ελικόπτερο Ericson, αρχικά στην περιοχή του Κρυονερίου  και με καθυστέρηση στο δάσος κοντά στην Ανάληψη. Στη συνέχεια έφθασε και ένα Σινούκ που συνέδραμε και αυτό στην κατάσβεση. Και τα δύο εναέρια μέσα αποχώρησαν λίγο πριν τις εννέα το βράδυ.

Related Articles