Κύπρος

Μήπως ανακοίνωσε αποχώρηση η Τουρκία και δεν το ξέρουμε;

ΕΠΕΙΔΗ ακούγονται κατά καιρούς ισχυρισμοί από ξένους, αλλά και από τους οπαδούς της όποιας λύσης, πως Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε μια σειρά από ζητήματα που συνιστούν απάντηση σε όσους εσχάτως επιχειρούν να φορτώσουν ευθύνες και σε… ΜΜΕ.
Βεβαίως δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με γραφικές καταστάσεις. Ωστόσο, οφείλουμε να αναδείξουμε κάποια ζητήματα ενόψει ενδεχομένως και νέων εξελίξεων στο Κυπριακό.
EKTIMOYME για να προχωρήσει η προσπάθεια για λύση προς τη σωστή κατεύθυνση, προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα οδηγήσει βαθμηδόν σε μια συμφωνία. Εν πρώτοις θα πρέπει να τεθούν κάποια ερωτήματα που αφορούν στην Άγκυρα και που πρέπει να απαντηθούν από την τουρκική πλευρά: 
Πρώτο, δέχεται να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο;
Δεύτερο, αποδέχεται πως η νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει από μια συμφωνία στο Κυπριακό, θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Τρίτο, θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο;
Τέταρτο, είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την Κύπρο και να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να κτίσουν το μέλλον, χωρίς τις δικές της παρεμβάσεις;
Πέμπτο, δέχεται ότι στην εποχή μας και μια χώρα μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει «προστάτες»;
ΕΑΝ οι πιο πάνω θέσεις/ερωτήματα εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας, επειδή εγείρονται και προτάσσονται να το αναφέρουν όσοι το πιστεύουν τούτο. Εμείς θεωρούμε πως εάν η λύση που θα προκύψει θα είναι συμφωνημένη και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της, τότε θα αποσπάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας.
Επιπροσθέτως, εάν η λύση διασφαλίζει ότι θα εφαρμοσθεί και δεν θα καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία, τότε σίγουρα θα τύχει θερμής υποδοχής. Εάν η λύση είναι δημοκρατική και δεν υιοθετεί λογικές διαχωρισμού και δεν προβλέπει πολίτες δυο ταχυτήτων, τότε δεν θα υπάρχει Ελληνοκύπριος, ο οποίος δεν θα την αποδεκτή.
ΤΟ Κυπριακό από το 1974 και εντεύθεν πέρασε από διάφορες φάσεις και διαδικασίες. Αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, εμπλάκηκαν Οργανισμοί, χώρες, πρόσωπα σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία στο πρόβλημα. Από το 1974 και εντεύθεν, για 43 χρόνια, οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε συμφωνία καθώς, επί της ουσίας, δεν αποφάσισε τούτο η κατοχική δύναμη, η Τουρκία. Ό,τι και να λένε οι διάφοροι διεθνείς παράγοντες και εν δυνάμει μεσολαβητές, η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.
Άλλωστε μέσα από τις αλλεπάλληλες φάσεις συνομιλιών που ξεκίνησαν από την εισβολή στην Κύπρο μέχρι και σήμερα έχει αποκτήσει πολλά πλεονεκτήματα μέσα από υποχωρήσεις που διαχρονικά γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αυτό δεν θέλουν να το βλέπουν εκείνοι –οι τρίτοι– που διαχρονικά συγκαλύπτουν την τουρκική αδιαλλαξία. Παράλληλα, θα πρέπει εκείνοι στην ελληνοκυπριακή πλευρά που επιμένουν πως φταίνε για το αδιέξοδο η δική μας πλευρά, οι διαχειριστές του Κυπριακού και τα ΜΜΕ, να το τεκμηριώσουν. Μήπως ανακοίνωσε η Τουρκία πως αποχωρεί από την Κύπρο και την εμποδίζουμε εμείς; Μήπως η Τουρκία άλλαξε στάση και δεν το πήραμε χαμπάρι; Είναι, πραγματικά, κρίμα να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, με τα ίδια μας τα χέρια. 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/422299/mipos-anakoinose-apochorisi-i-toyrkia-kai-den-to-xeroyme

onisilos.gr

Back to top button