Διεθνή

Ο ΥΠΕΣ της Ιταλίας πήγε να βάλει τάξη στην ασύδοτη δράση των ΜΚΟ και κινδύνεψε να χάσει τη θέση του  

Αναστάτωση στην ιταλική κυβέρνηση προκάλεσε ο κώδικας για τις ΜΚΟ – Παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι παραμένει τελικά στη θέση του, παρά τις διαφορές σχετικά με το νέο δεοντολογικό κώδικα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ο «εμπνευστής» του δεοντολογικού κώδικα για τις ΜΚΟ, τον οποίο και συνέταξε η ιταλική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ο κανονισμός αυτός προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών μέσα στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη.
Τον κώδικα αρνήθηκαν να υπογράψουν επτά ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Ο Μινίτι δεν συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Δευτέρα, πιθανότατα – όπως γράφουν πολλοί σχολιαστές – εξαιτίας της κριτικής που φέρεται να του ασκήθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελρίο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ντελρίο θεωρεί ότι η στάση του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών χαρακτηρίζεται από υπερβολική ακαμψία, και ότι δεν πρέπει να διακοπεί η δράση πολύτιμων ΜΚΟ, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι το μποϊκοτάζ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν το ηχηρότερο όλων, καθώς κατήγγειλαν επικίνδυνους περιορισμούς, που μπορεί να κοστίσουν ζωές.

Πέρα από την υποχρεωτική παρουσία ένοπλων αστυνομικών στα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες, ο κώδικας δεοντολογίας προβλέπει την απαγόρευση μεταφοράς 
περισυλλεχθέντων από σκάφος ΜΚΟ σε άλλο σκάφος -οι ΜΚΟ θα έπρεπε να αποβιβάζουν οι ίδιες περισυλλεχθέντες σε «ασφαλές σημείο». Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτό θα μειώσει δραματικά τις δυνατότητές τους.

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας, αργά το βράδυ θέλησαν να περιορίσουν την ένταση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο Μάρκο Μινίτι συνεχίζει να χαίρει απόλυτης στήριξης και ότι το μέχρι τώρα έργο του σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την ιταλική κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες. Ενδεικτική θεωρείται και η δήλωση του ιταλού υπουργού Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο, ο οποίος τόνισε σε αναφορά του στις ΜΚΟ ότι «πρέπει να επιτευχθεί ρύθμιση του όλου τομέα, αποφεύγοντας, όμως, μια γενικευμένη ποινικοποίηση».

ΒΗΜΑ

 

 http://infognomonpolitics.blogspot.com.cy
Back to top button