Διεθνή

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Την 1η Αυγούστου, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA), γνωστός ως η μεγαλύτερη από άποψη προσωπικού στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, γιόρτασε την 90η επέτειό του. Σύμφωνα με τον Ρωσικό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Βασίλι Κασίν, ο παγκόσμιος ρόλος του κινεζικού στρατού αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 

Η Κίνα πραγματοποίησε μια μαζική στρατιωτική παρέλαση τη Δευτέρα στη στρατιωτική βάση Zhurihe στην Εσωτερική Μογγολία αφιερωμένη στην επέτειο, με τη συμμετοχή περίπου 12.000 στρατιωτών, 129 αεροσκαφών και 571 στρατιωτικών οχημάτων.
Μιλώντας στην παρέλαση, ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε: “Ο κινεζικός στρατός είναι σε θέση να νικήσει κάθε επιτιθέμενο και είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας”.
Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος ηγέτης πρόσθεσε ότι η κύρια ευθύνη του PLA είναι να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.
Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες στρατιωτικής διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
Σε δηλώσεις του ο  Vasily Kashin, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο για τις Far Eastern Studies της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, έκανε δηλώσεις για το νέο παγκόσμιο ρόλο των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα συνεισφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού σε ειρηνικές επιχειρήσεις.
“Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη ειρηνευτική  παρουσία στο Αφγανιστάν, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2.000 άτομα, οι προσπάθειες αυτές δίνουν στον κινεζικό στρατό την εμπειρία της παρουσίας σε ξένες χώρες και σε περίπλοκες καταστάσεις”, δήλωσε ο Χασίφ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειρηνευτικές αποστολές συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιρροής της Κίνας σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικά στην Αφρική.
“Από πολιτική άποψη, τέτοιες δραστηριότητες είναι πολύ λογικές”, σημειώνει ο Kashin.
Το Πολεμικό Ναυτικό του PLA έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης. Επιπλέον, κινεζικά ναυτικά πλοία επισκέπτονται τακτικά ορισμένες από τις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, φέρνοντας ιατρική βοήθεια στους ανθρώπους τους. Ο κινέζος στρατός έχει επίσης συμμετάσχει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών, των σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών.
“Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν πραγματικά στην οικοδόμηση μιας θετικής εικόνας των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων  αλλα και της χώρας σε ξένες χώρες αλλα και περιοχές.” Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι οι κινεζικές προσπάθειες στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Αϊτή, στις οποίες συμμετείχε και η κινεζική αστυνομία.
Τα τελευταία χρόνια, ο κινεζικός στρατός πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής δομής του και την ενίσχυση των αμυντικών του δυνατοτήτων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται διαρκώς και ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

thinknews.gr

Back to top button