Διεθνή

Στη νότια Γαλλία η «μικρή Πομπηία» άφησε έκθαμβους τους αρχαιολόγους

Την αποκαλούν «μικρή Πομπηία» σε γαλλικό έδαφος. Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στα περίχωρα της πόλης Βιεν, κοντά στη Λιόν στη νότια Γαλλία, φέρνουν σταδιακά στο φως τα ερείπια μιας αρχαίας ρωμαϊκής συνοικίας που έχει έκταση 7.000 τετραγωνικά μέτρα, και ήδη τους έχει κάνει να μιλούν για «μια εκπληκτική ανακάλυψη».
Όπως συμβαίνει με αρκετές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, τα πρώτα ευρήματα εντοπίστηκαν τυχαία. Αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση ενός συγκροτήματος κατοικιών.
Μια ρωμαϊκή βίλα, δημόσια κτήρια και αντικείμενα που οι κάτοικοι άφησαν πίσω τους κάποια στιγμή τον 1ο αιώνα π.Χ. προσπαθώντας να ξεφύγουν από φωτιά, είναι μερικά από όσα βρήκαν οι ανασκαφείς. «Η αρχαιολογική ομάδα ήταν εξαιρετικά τυχερή που την βρήκε», είπε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Μπενζαμίν Κλεμάν αναφερόμενος στην «μικρή Πομπηία». Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημείωσε ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την πλέον εξαιρετική ανασκαφή ρωμαϊκής τοποθεσίας τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια.
Τόσο τα κτήρια όσο και τα ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο δάπεδο οικίας που εικάζεται ότι ανήκε σε πλούσιο έμπορο το ψηφιδωτό απεικονίζει μαινάδες, ενώ σε ένα άλλο κτίσμα οι ψηφίδες σχηματίζουν την ημίγυμνη μούσα Θάλεια την ώρα της απαγωγής της από τον Πάνα.
Στην αρχαία ρωμαϊκή συνοικία υπάρχει και ένα κτήριο που θεωρείται ότι στέγαζε σχολή φιλοσοφίας ή ρητορικής, και στο οποίο βρέθηκε σιντριβάνι με άγαλμα του Ηρακλή.

 

 

http://www.pontos-news.gr

Related Articles