breaking newsΚύπρος

Στο στόχαστρο των S-400 μπαίνει το Ακρωτήρι

  • (Φωτ.: vitalykuzmin.net / Vitaly V. Kuzmin)

 

Νέα στρατιωτικά δεδομένα

δημιουργούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Η τοποθέτηση του συστήματος αυτού στα νότια τουρκικά παράλια, σε συνδυασμό με τους ήδη εγκατεστημένους S-400 στα δυτικά παράλια της Συρίας, δημιουργεί ένα περίεργο αντιαεροπορικό πλέγμα πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

 

 Πρόκειται για μια εξέλιξη που καταδεικνύει κι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο των ευρύτερων εξελίξεων: Η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει, είτε άμεσα είτε έμμεσα, την παρουσία της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Μόσχα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καλύψει το κάθε κενό που εμφάνιζε ή εμφανίζει η πολιτική της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Το δραστικό βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος φτάνει τα 400 χιλιόμετρα θέτοντας τη βρετανο-ΝΑΤΟϊκή βάση Ακρωτηρίου εντός πεδίου βολής. Είτε το σύστημα S-400 βρίσκεται στη Λατάκια της Συρίας είτε στα Άδανα της Τουρκίας. Παράλληλα, οι παρεμβολές των ραντάρ του συστήματος μπορεί να καλύψουν μια πολύ μεγαλύτερη ακτίνα πολύ πιο νότια από την Κύπρο.


(Φωτ.: nationalinterest.org)

Οι S-400 (Triumf) αποτελούν αναβάθμιση του γνωστού συστήματος S-300 (το οποίο βρίσκεται και στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τους πυραύλους να έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, ενώ αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο) και βρίσκεται προς το παρόν μόνο στο ρωσικό οπλοστάσιο. Θεωρείται εφάμιλλο (αν όχι ανώτερο) του αμερικανικού Patriot, και μπορεί να πλήξει ιπτάμενους στόχους σε απόσταση μέχρι και 400 χλμ, ενώ, όπως σημειώνεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον στόχων εδάφους και θαλάσσης.

Είναι αυτοκινούμενο και έχει χρόνο ανάπτυξης μόλις 15 λεπτά.

Όταν το σύστημα S-400 αναπτυσσόταν στη Συρία –μεσούσης της κρίσης στις τουρκορωσικές σχέσεις– το πρακτορείο Sputnik είχε σημειώσει σ’ ένα αφιέρωμά του και τα εξής: «Μπορεί να πλήξει αεροσκάφη τα οποία βρίσκονται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου και ως εκ τούτου αποτελεί λόγο προβληματισμού για τους Τούρκους επιτελείς». Όλοι αντιλαμβάνονται πως στην προκειμένη περίπτωση ό,τι ίσχυε προηγουμένως σε βάρος της Τουρκίας, σήμερα –εάν ολοκληρωθεί η αγορά– ισχύει και σε βάρος άλλων χωρών στην περιοχή.

Τέθηκε σε υπηρεσία το 2007 και μπορεί να παρακολουθεί/εμπλέκει ταυτόχρονα μέχρι 300 στόχους. Ενδείκνυται για χρήση εναντίον μιας σειράς στόχων, περιλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και βλημάτων Cruise: Από στρατηγικά βομβαρδιστικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου μέχρι κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ και προφανώς τακτικά (αλλά και Stealth) μαχητικά.


(Φωτ.: sputniknews.com)

Η ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου –ακτές Συρίας και Τουρκίας– δημιουργεί νέα δεδομένα που επηρεάζουν και την Κύπρο. Ανάπτυξη του συστήματος στα δυτικά παράλια της Τουρκίας ουσιαστικά μπλοκάρει την αεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας σε μια ακτίνα 400 χιλιομέτρων. Γιατί θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως εάν η Τουρκία αποκτήσει το σύστημα από τη Ρωσία, δεν αναμένει κάποιος ότι θα το αναπτύξει στα βόρεια ή στα ανατολικά της σύνορα, αλλά το πιο πιθανό είναι τα νότια και ανατολικά παράλια. Ούτως ή άλλως, με την ευελιξία που έχει ολόκληρο το σύστημα των S-400, μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε έτοιμο για δράση.

Μέχρι στιγμής από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση επί των τουρκικών ενεργειών, όταν για την τοποθέτηση του συστήματος στη Συρία η Ουάσινγκτον είχε ενοχληθεί. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι οι χάρτες που δημοσιεύθηκαν τότε (όπως αυτός που φιλοξενούμε σήμερα) σημείωναν και τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο. Γιατί θεωρούσαν ότι η παρουσία του συστήματος στη Συρία έπληττε τα συμφέροντα όχι μόνο της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αλλά του ΝΑΤΟ ευρύτερα.

Στόχους σε αποστάσεις 400 χιλιομέτρων και ύψος έως 27 χιλιομέτρων (ή 30 χιλιομέτρων η νεότερη έκδοση, με νέα γενιά πυραύλων).

Με τις επιδόσεις αυτές, από το σημείο που έχει εγκατασταθεί καλύπτει τουλάχιστον το 75% του συριακού εδάφους, μαζί με τους εναέριους χώρους του Λιβάνου, της Κύπρου, το μισό Ισραήλ και ένα τεράστιο τμήμα της Τουρκίας (κόκκινο χρώμα).

Το ραντάρ του S-400 έχει εμβέλεια 600 χιλιομέτρων και είναι ικανό να διακρίνει ακόμη και αντικείμενα που κινούνται στο έδαφος, όπως αυτοκίνητα και μεσαία στρατιωτικά οχήματα.

Έτσι, από το σημείο όπου έχει εγκατασταθεί το ραντάρ του καλύπτει τη Συρία, τις δυτικές περιοχές του Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σχεδόν όλο το Ισραήλ και την Ιορδανία, το βόρειο Σινά, ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου και του τουρκικού εναέριου χώρου, μέχρι και την Άγκυρα (μπλε χρώμα).

Εάν το σύστημα τοποθετηθεί π.χ. στα Άδανα, πλησίον της βάσης Ιντζιρλίκ, τότε θα δούμε ότι η περιοχή που καλύπτει το όλο σύστημα δεν διαφοροποιείται πολύ απ’ ό,τι εγκατεστημένο στη Λατάκια της Συρίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος S-400 Θρίαμβος (S-400 Triumf – Όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler):

Ιστορικό υπηρεσιών
28 Απριλίου 2007, χρησιμοποιήθηκε από Ρωσία.

Κόστος μονάδας
400 εκατ. δολάρια ανά μονάδα (τμήμα) που αποτελείται από 8 εκτοξευτήρες, 112 πυραύλους, οχήματα εντολών και υποστήριξης.

Τύπος
Σύστημα αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους-αέρος μεγάλης εμβέλειας.

Ικανότητα ανίχνευσης στόχου
370 μίλια (600 χιλιόμετρα).

Μέγιστοι χρόνοι
Ανάπτυξης του συστήματος από κατάσταση μεταφοράς σε επιχειρησιακή, 5-10΄.
Από επιχειρησιακή κατάσταση σε ετοιμότητα για βολή 3΄.
Από εντοπισμό στόχου έως εγκλωβισμό 36΄΄.

Βεληνεκές των βλημάτων
Βλήμα 48N6E: 150 km.
Βλήμα 48N6E2: 200 km.
Βλήμα 9M96E: 40 km.
Βλήμα 9M96E2: 120 km.
Βλήματα 9M83M & 9M82M: 400 km (αναφέρονται και σαν 40Ν6).

Ραντάρ και κέντρο διοίκησης
Ραντάρ επιτήρησης τύπου 64N6 Tombstone 3D ή 96L6E επίσης 3D System.
Ραντάρ χαμηλού ύψους τύπου 76NG Clam Shell.
Ραντάρ ελέγχου βολής τύπος 36N85 Flap Lid.
Σύστημα ελέγχου 86M6E.
Κέντρο επιχειρήσεων 54K6E.

  • Αναδημοσίευση: philenews.com / Ανδρέας Πιμπίσιης.

 

 

 

pontos-news.gr

Back to top button