Διεθνή

Συμμαχία Ιρανών-Τούρκων εναντίον των Κούρδων “ψήνεται” στην Άγκυρα

Την Τρίτη 15/8/2017 αφίχθη στην Τουρκία για επίσκεψη ο Αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι.
Ή επίσκεψη αυτή γίνεται σε μια ιδιαίτερης σημασίας γεωπολιτική συγκυρία, λαμβανομένου υπόψη πως ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Ράκα από τις SDF και τις ΗΠΑ και πλέον το ενδιαφέρον και η προσοχή στρέφονται στην Ντειρ εζ Ζορ και στο Ιντλίμπ.
Εξελίξεις, οι οποίες αφορούν αμέσως και ουσιωδώς την Άγκυρα και τα συμφέροντά της, για να μην πούμε την επιβίωσή της, σαν χώρας.
Ο Ιρανός Αρχηγός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και συζήτησαν για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των εθνικών τους συμφερόντων.
Σύμφωνα με τη ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού τυπου, Γενί Σαφάκ, ο Μπαγκέρι θα συναντηθει επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς επίσης και με τον υπουργό Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί και φυσικά με τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν.
Στο επίκεντρο αυτών των επαφών βρίσκονται η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στον συριακό πόλεμο, οι διμερείς σχέσεις και η συνοριακή συνεργασία.
Υπενθυμίζουμε, πως εκτός από την Τουρκία στα εδάφη της οποίας επιχειρεί το ΡΚΚ, παρόμοιας φύσεως κίνδυνοι προκαλούν και την ακεραιότητα του Ιράν, εντός του οποίου ενεργεί το PJAK (κουρδικό απελευθερωτικό κινημα).
Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα έχει προσανατολιστεί στην οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Ιράν, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και την Τεχεράνη.
Σημειωτέον, ότι αμφότερες οι χώρες αντιτίθενται στο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που έχει ορισθεί για τις 25/9/2017.
Επιπροσθέτως, βρέθηκε κοινός τόπος για τη ζώνη ασφαλείας της Ιντλίμπ, αφού συμφωνήθηκε οι ιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές να μεταφερθούν σε χώρο που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι Άγκυρα και Τεχεράνη λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά αυτό μένει να φανεί…

Π.Μ

 

.http://infognomonpolitics.blogspot.com.cy/2017/08/blog-post_130.html

Back to top button