Κύπρος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ: Η Κύπρος βρίσκεται επί «Ξυρού Ακμής»

Κωνσταντίνος Δημητριάδης

 

Πολλοί είναι οι συμπατριώτες του που δεν τον γνωρίζουν προσωπικά. Όμως λίγο έως πολύ όλοι τον έχουν ακουστά.
Διότι είναι ένας δια βίου Στρατιώτης στην υπηρεσία της Πατρίδας του και του Ελληνισμού γενικότερα.
Διαρκώς μαχόμενος για τα δίκαια και του Κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, και του Έθνους που αυτή ανήκει, ήτοι του Ελληνικού Έθνους.

 

Όσοι είχαν την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσουν προσωπικά, είτε απόστρατο πλέον, είτε έχοντας υπηρετήσει υπό τις διαταγές του, θα σας μιλήσουν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.
Κατηρτισμένος, γνώστης των θεμάτων Ασφαλείας όσοι ελάχιστοι, εξαίρετος Αξιωματικός και φλογερός, αλλά πάντα νηφάλιος Πατριώτης. Αυτός είναι ο Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης (*).
Όταν σε ανώτατο εν ενεργεία Αξιωματικό είπα ότι προτίθεμαι να ζητήσω από τον Στρατηγό κ. Κλόκκαρη μια συνέντευξη για λογαριασμό της «ΜΑΧΗΣ» μου απάντησε: «Δύσκολο, γιατί ο Στρατηγός είναι σεμνό άτομο, δεν είναι ‘της προβολής’ και δη της ‘αυτοπροβολής’. Όμως αν τα καταφέρεις να την πάρεις, θα είναι επιτυχία, διότι ο Στρατηγός είναι γνώστης των Θεμάτων Ασφαλείας. Και ο κόσμος πρέπει να μάθει!»
Και τα κατάφερα. Και κλείσαμε το ραντεβού στο σπίτι του, που το ίδιο συνάδει με την σεμνότητα του ιδιοκτήτη του. Αφού με υποδέχθηκε φιλικά, καθίσαμε στο σαλόνι και αρχίσαμε την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας.

 

Στρατηγέ μου, γνωρίζοντας το πόσο ενημερωμένος είστε πάνω στα θέματα Ασφαλείας του Κυπριακού, θα ήθελα να πέσουμε κατευθείαν «στα βαθιά», όπως λέμε κι εμείς οι εκ μητροπολιτικής Ελλάδος.  Θα σας ρωτήσω λοιπόν ποια συμπεράσματα εξάγονται από τις Πενταμερείς Διασκέψεις της Ελβετίας, του Ιανουαρίου αλλά και του Ιουνίου/Ιουλίου 2017, με επίκεντρο το Θέμα της Ασφάλειας; 

 

Κύριε Δημητριάδη, στις διασκέψεις αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά, η διαχρονική στοχοθεσία της Τουρκίας, από την δεκαετία του 1950, για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, και η λανθασμένη στρατηγική των υποχωρήσεων, που ακολουθεί η Ελληνική πλευρά. Η Τουρκία υποστήριξε απροκάλυπτα την θέση της να παραμείνει εσαεί εγγυήτρια δύναμη στο Κυπριακό Κράτος και να διατηρεί στρατεύματα στο νησί.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε κυνικά ότι η Τουρκία θέλει να έχει επεμβατικά δικαιώματα και θα τα χρησιμοποιήσει και στο μέλλον αν απαιτηθεί. Ως πρόφαση, προβάλλει τις απαιτήσεις ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων.
Ο Ελληνισμός της Κύπρου συνειδητοποίησε για άλλη μια φορά ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη και την επιβίωσή του, είναι η επεκτατικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την ύπαρξη ανεξάρτητου Κράτους, έναντι των νοτίων ακτών της για να μην έχουν οι Έλληνες της Κύπρου αυτονομία και επιλογές στα θέματα ασφάλειας. Επιβουλεύεται το νησί ως ζωτικό χώρο επέκτασης της για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια της Μικρασιατικής Χερσονήσου και την επέκταση της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

 

Τι οφέλη προσδοκά από αυτήν την τακτική η Τουρκία Στρατηγέ μου;

 

Ο έλεγχος της Κύπρου και η μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο θα προσδώσει σημαντικά στρατηγικά οφέλη στην Τουρκία. Θα ενισχύσει το γεωπολιτικό βάρος της στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Θα νέμεται τα οφέλη της γεωπολιτικής αξίας της Κύπρου ήτοι γεωγραφική θέση, υποδομές, εκτεταμένος θαλάσσιος και εναέριος χώρος, υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα παρεμφερή και εξίσου σημαντικά, καθώς και θα ανατρέψει προς όφελός της ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Αν. Μεσόγειο, που μετατρέπεται σε περιοχή παραγωγής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο ο σκοπός της να ακυρώσει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές της χώρες, θα έχει επιτευχθεί.

 

Και εμείς; Ποια είναι η θέση μας σε αυτή την απειλή;

 

Πριν πάμε σε αυτό κύριε Δημητριάδη, θα πρέπει να πούμε ότι οι Πενταμερείς Διασκέψεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά, πέραν από την ανάδειξη των επιδιώξεών της Τουρκίας για την Κύπρο, το γεγονός ότι η στρατηγική των συνεχών υποχωρήσεων που ακολουθεί η Ελληνική πλευρά είναι λανθασμένη. Υποχωρήσεις που όχι μόνο δεν ανακόπτουν τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις, αλλά η Τουρκία επανέρχεται με νέες επαχθέστερες.
Στο Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησε ακόμα και σε εξαιρετικά επικίνδυνες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, όπως είναι η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, των βασικών ελευθεριών των Τούρκων υπηκόων αλλά και άλλα, με προϋπόθεση η Τουρκία να μεταβάλει τη στάση της στο κεφάλαιο της ασφάλειας…

 

Χωρίς όμως καμιά ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας. Έτσι δεν είναι;

 

Ακριβώς.
Με αποδεδειγμένη λοιπόν την Τουρκική στοχοθεσία για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και τη διαπίστωση ότι οι Δικοινοτικές Συνομιλίες και η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας της ΔΔΟ δηλαδή, εξυπηρετούν αυτήν την στοχοθεσία, επιβάλλεται πλέον να αναθεωρήσουμε την στρατηγική μας για το Κυπριακό. Να υιοθετήσουμε δηλαδή μια νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης.

 

Ας το ελπίσουμε Στρατηγέ μου. Όμως έχουμε ήδη μια πρόσφατη πραγματικότητα. Τις Πενταμερείς Διασκέψεις της Ελβετίας. Με δεδομένα τα όσα συζητήθηκαν εκεί. Θέλω να ξέρω ποια είναι η άποψή σας για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, στα θέματα ασφάλειας;
Που συζητήθηκαν εκεί εννοείτε;
Ναι. Οι προτάσεις στα θέματα ασφάλειας που έκανε η πλευρά μας στις Πενταμερείς Διασκέψεις της Ελβετίας.
Η πρόταση της πλευράς μας είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Θετικά γιατί προβάλλει ως προτεραιότητα την ανάγκη της κατάργησης των Συνθηκών Εγγυήσεως, με τα γνωστά επεμβατικά δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων Τουρκίας, Βρετανίας και Ελλάδας, όπως και αυτών της Συμμαχίας, που σημαίνει τήρηση Ελληνικών και Τουρκικών στρατιωτικών αποσπασμάτων στην Κύπρο, που και οι δύο ανάγονται στο 1960, αλλά και την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από το νησί.
Οι Συνθήκες είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα που παραβιάζουν βάναυσα την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ουσιαστικά παράνομες και άκυρες, γιατί αντίκεινται προς αρχές και αναγκαστικούς κανόνες Διεθνούς Δικαίου, οι δε διατάξεις τους παραβιάζονται συνεχώς επί 43 χρόνια από την Τουρκία και θα το διαπιστώσει αν ανατρέξει κανείς στα άρθρα 53 και 60 της Συνθήκης της Βιέννης του 1969 «Περί του Δικαίου των Διεθνών Συνθηκών».

 

Υπάρχουν αρνητικά στοιχεία στην πρόταση μας, με βάση αυτό που μου είπατε πριν, έτσι δεν είναι;
Δυστυχώς έτσι είναι.
Και επιβάλλεται να αναθεωρηθούν γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Συγκεκριμένα είναι τα σημεία που αποδέχονται πρώτον την στέρηση του δικαιώματός μας ως Κυπριακό Κράτος να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις. Να μην έχουμε Στρατό δηλαδή, οπότε δεν θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα της αυτοάμυνας, δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του Ο.Η.Ε.
Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι το μοναδικό Κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, που θα στερηθεί το δικαίωμα αυτό. Δεύτερον είναι το γεγονός ότι η πρότασή μας δεν καλύπτει την εξωτερική πτυχή της ασφάλειας. Επικεντρώνεται στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης Δικοινοτικών ταραχών και παραβλέπει το θέμα της αντιμετώπισης εξωτερικών απειλών. Το Κυπριακό Κράτος δεν θα έχει την δυνατότητα να προστατεύσει την επικράτειά του, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, από εξωτερικές απειλές, γιατί θα στερείται των αντίστοιχων Ένοπλων Δυνάμεων δηλαδή Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Μα αυτό μας στέλνει στην αγκαλιά της Τουρκίας. Αυτό καταλαβαίνω.
Κοιτάξτε, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μια αφοπλισμένη Κύπρος, σε μια από τις στρατηγικότερες περιοχές του πλανήτη, η οποία μαστίζεται από αναταραχές, σύγκρουση συμφερόντων στα θέματα ενέργειας, ανάδειξη ασύμμετρων απειλών και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως το Κουρδικό και το Παλαιστινιακό, θα είναι καταδικασμένη να τηρείται υπό τον στρατιωτικό έλεγχο της γειτονικής Τουρκίας, η οποία ειρήσθω εν παρόδω διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Με λίγα λόγια «ρίχνουμε νερό στον μύλο» της Τουρκίας.
Η Τουρκία όπως σας προείπα, επιβουλεύεται το νησί ως ζωτικό χώρο επέκτασής της και έχει εγκαταστήσει σε αυτό ένα τεράστιο προγεφύρωμα με τον εποικισμό και την ίδρυση υποτελούς διοίκησης στο βόρειο τμήμα του, αφού ξερίζωσε το ελληνικό στοιχείο το οποίο υπερτερούσε συντριπτικά σε πληθυσμό και περιουσίες. Η ομοσπονδιακή αστυνομία, η πολυεθνική αστυνομία και το Σύμφωνο Φιλίας Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς στρατιωτική διάσταση, που περιλαμβάνονται στην πρότασή μας, δεν έχουν την δυνατότητα αντιμετώπισης εξωτερικών στρατιωτικών απειλών κατά του Κυπριακού Κράτους.
Υπάρχει αν δεν κάνω λάθος στην πρότασή μας και μνεία για το τι μέλλει γενέσθαι με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε λίγο περισσότερο αυτό;
Ναι.
Είναι θανάσιμο λάθος ότι με την πρότασή μας αποδεχόμεθα παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά την έναρξη της εφαρμογής της λύσης, για μια μεταβατική περίοδο, όταν μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εθνική Φρουρά θα έχουν διαλυθεί και η λήψη αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα απαιτεί συναπόφαση των δύο κρατιδίων. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων και αμάχων. Με μια πράξη προβοκάτσιας θα μετατρέψει την προσωρινή παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων σε μόνιμη, επικαλούμενη θέμα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων.
Τι θα πρέπει να κάνει η πλευρά μας δηλαδή, Στρατηγέ;
Η πρότασή μας για την ασφάλεια θα πρέπει να αναθεωρηθεί, σε δύο βασικά σημεία. Δηλαδή να απαιτήσουμε να μην στερηθεί το Κυπριακό Κράτος το δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις, όπως έχουν όλα τα ανεξάρτητα κράτη και να εμμένουμε σε κατάργηση των Συνθηκών Εγγυήσεως/Συμμαχίας, καθώς και απομάκρυνση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων πριν, επαναλαμβάνω και τονίζω «πριν», την έναρξη εφαρμογής της λύσης.

 

Να πάμε σε ένα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό Στρατηγέ μου. Θέλω να μου πείτε «με το χέρι στην καρδιά» που λένε, ποια είναι σήμερα κατά τη γνώμη σας η κατάσταση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την τουρκική απειλή;
Πολύ ευαίσθητο θέμα αυτό που ερωτάτε. Σήμερα η Τουρκία συνεχίζει την επιθετικότητά της κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε όλους τους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, με σκοπό να ασκήσει ψυχολογική πίεση στους Έλληνες της Κύπρου, για να αποδεχθούν λύση Τουρκικών όρων στο Κυπριακό και να αναστείλουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου, χωρίς τήρηση των Διεθνών κανόνων για την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, παράνομες έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου με το ερευνητικό σκάφος BARBAROS και εκτοξεύει απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακόψει το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της. Διεκδικεί παράνομα το 40% περίπου της ΑΟΖ μας, περιλαμβανομένων και τμημάτων των θαλασσοτεμαχίων υπ’αριθμόν 1, 4, 5, 6, 7 στις ΝΔ θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου.
Η Τουρκία παράλληλα συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής και τις ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, το οποίο έχει μετατρέψει σε οιονεί επαρχία της. Συνεχίζει τον παράνομο εποικισμό και την πλήρη εξάρτηση του ψευδοκράτους από αυτήν με διμερείς συμφωνίες, που καλύπτουν όλους τους τομείς λειτουργίας του ήτοι οικονομία, διοικητική οργάνωση, ασφάλεια, επικοινωνίες, νόμισμα, μεταφορά νερού και ηλεκτρικού ρεύματος με θαλάσσιο αγωγό και άλλα εξίσου σημαντικά.
Η συνέχιση της επεκτατικότητας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, επιβάλλουν την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι αδικαιολόγητα εξασθενημένη στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας.

 

Θέλετε να πείτε Στρατηγέ ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την Ε.Φ. στον Προϋπολογισμό του Κράτους;
Κοιτάξτε να δείτε. Η Ε.Φ. βλέπει μια παρατεταμένη συμπίεση των προϋπολογισμών για την Άμυνα από την περίοδο της εμφάνισης του Σχεδίου Ανάν.
Αυτό έχει προκαλέσει προβλήματα και ελλείψεις στον εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων, που επηρεάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητές της στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα. Ιδιαίτερα στον τομέα του θαλασσίου και εναέριου χώρου μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, βλέπε FIR, AOZ, Φυσικό Αέριο, το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία της ΕΦ βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης υποβάθμισης.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη όπως οι εισπράξεις του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, του ΤΑΘ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατίθενται όλες για την προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων της ΕΦ, προκειμένου να ενισχυθεί το αξιόμαχό της. Η τουρκική απειλή, δια του Στρατού Κατοχής, δεν έχει μεταβληθεί ώστε να συνεχίζεται η λάθος πρακτική των Κυβερνήσεων μας για τη διάθεση μόνο μέρους των εισπράξεων του ΤΑΘ για την άμυνα. Πέραν της απαίτησης για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ, κρίνεται τελείως αναγκαίο να αναζωογονηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στα θέματα ασφαλείας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τριμερείς στρατηγικές συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ιορδανίας-Λιβάνου.
Οι συνεργασίες αυτές διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο αρχιτεκτονικής ασφάλειας περιλαμβανομένης της ενεργειακής και λειτουργούν σαν αντίποδας στην επιθετικότητα και επεκτατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή.
Η Τουρκία ιδιαίτερα στον χώρο της Ελλάδας και Κύπρου, με δυναμικές ενέργειες και συστηματικές παραβιάσεις του θαλασσίου και εναέριου χώρου, επιδιώκει να δημιουργήσει μια θαλάσσια και εναέρια λεωφόρο στις δυτικές και νότιες ακτές της Μικράς Ασίας, όπου θα έχει τον πλήρη έλεγχο. Μια εκτεταμένη θαλάσσια ζώνη,  που θα της προσφέρει ασφάλεια, ενεργειακούς πόρους και δυνατότητα ναυτικής επέκτασης στην Μεσόγειο και πέραν αυτής. Οι διεκδικήσεις της επεκτείνονται προς Δυσμάς μέχρι το μισό του Αιγαίου και προς Νότο μέχρι την γραμμή νοτίως Κύπρου-Κρήτης.
Στρατηγέ μου, ήσασταν χείμαρρος.
Ειλικρινά εγώ που θεωρούσα ότι ήμουν κάπως καλά ενημερωμένος πάνω στα θέματα που συζητήσαμε, αντιλήφθηκα ότι δεν ήξερα ούτε τα βασικά από όσα διαδραματίστηκαν στην Ελβετία. Ειλικρινά σας ευχαριστώ για την ενημέρωση και την φιλοξενία και για λογαριασμό μου και για λογαριασμό των αναγνωστών της ΜΑΧΗΣ.
Να είστε καλά. Εγώ σας ευχαριστώ για την καλοσύνη που είχατε να με ακούσετε.

 

Άλλος ένας Ανώτατος εν ενεργεία αξιωματικός μού είχε πει για τον Στρατηγό Κλόκκαρη: «Ο Κλόκκαρης είναι ένα ακόμα πολύτιμο Εθνικό Κεφάλαιο που μένει αχρησιμοποίητο

(*) Ο Αντιστράτηγος ε.α. Φοίβος Κλόκκαρης, διετέλεσε Διοικητής σε Σχηματισμούς Μάχης του Ε.Σ. και της Ε.Φ., κατόπιν ΥΠ.ΑΜ. στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και σήμερα πέραν των άλλων, δραστηριοποιείται στην ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ μαζί με τον Νομικό κ. Πάνο Ιωαννίδη και τον Στρατηγικό Σύμβουλο κ. Νίκο Λυγερό.

ΠΗΓΗ:http://www.maxhdefence.com/alphamu973nuomega-deltaepsilon-kappaalphaiota-mu972nuomicronsigmaf/7638984

onisilos.gr

Back to top button