Ελλάδα

Το αρχαίο θέατρο της Σμύρνης αποκαλύπτεται

  • (Φωτ.: Arkeoloji Haberleri)
  • (Φωτ.: Arkeoloji Haberleri)
  • (Φωτ.: Arkeoloji Haberleri)
Στην αρχαιότητα θεωρούνταν μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Μικράς Ασίας. «Στέμμα της Ιωνίας, στολίδι της Ασίας» αναφέρεται στην Αποκάλυψη η περίφημη Σμύρνη, η οποία προικίστηκε με υπέροχα κτήρια και κατά τις δύο οικιστικές της φάσεις.

Η ακρόπολη της Σμύρνης καταλάμβανε την κορυφή του Πάγου, ενώ σε μικρή απόσταση βρισκόταν το στάδιο.

Στη βόρεια πλευρά του λόφου οι πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε και ένα αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 16.000 θεατών, από το οποίο δεν διασώζεται σχεδόν τίποτα. Αντίθετα, τις τελευταίες τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή… διακοσμήθηκε με χιλιάδες αυθαίρετα κτίσματα και κατοικίες.
Όμως, το 2010, μετά από μια κατολίσθηση, ο Δήμος της Μητροπολιτικής Σμύρνης αποφάσισε να γκρεμίσει περίπου 2.000 αυθαίρετα και να φυτέψει δέντρα προκειμένου να γίνει περιαστικό δάσος. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρίσκονται άλλα 330 αυθαίρετα με στόχο να αποκαλυφθεί το αρχαίο θέατρο της πόλης: Μετά την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων θα ξεκινήσουν οι ανασκαφές προκειμένου να έρθει στο φως και στη συνέχεια ν’ ανακατασκευαστεί.


(Φωτ.: Arkeoloji Haberleri)

Η ανακατασκευή του αρχαίου θεάτρου της Σμύρνης θα γίνει με βάση τα ευρήματα αλλά και με βάση τα σχέδια των Γερμανών αρχαιολόγων Ότο Μπεργκ και Ότο Γούολτερ, οι οποίοι έκαναν έρευνα την περίοδο 1917-1918.

.pontos-news.gr

Back to top button