Διεθνή

Τσαβούσογλου: Το δημοψήφισμα των Κούρδων μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο

  • (Φωτ. αρχείου: EPA / Natalia Kolesnikova)
Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που σχεδιάζουν να διεξαγάγουν οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ, θα κάνει την κατάσταση στην περιοχή χειρότερη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφύλιο πόλεμο, προειδοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
«Στη χώρα (Ιράκ), η οποία έχει ήδη πολλά προβλήματα, ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα μπορούσε να κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.
«Ο μη γένοιτο, αυτό θα ήταν πιθανό να οδηγήσει τα πράγματα σε έναν εμφύλιο πόλεμο», πρόσθεσε. Η αυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Ιράκ έχει δηλώσει ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτεμβρίου, παραμερίζοντας τις διεθνές προειδοποιήσεις (περιλαμβανομένης εκείνης από την Τουρκία) ότι αυτή η ενέργεια μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τη Βαγδάτη.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία κατανοεί καλύτερα τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG απ’ ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσινγκτον εξοπλίζει τις δυνάμεις των YPG που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκαλώντας ανησυχία στην Τουρκία που θεωρεί πως οι YPG είναι προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου θα επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών.

pontos-news.gr

Related Articles