breaking newsΔιεθνή

Ο Νετανιάχου θεωρεί ότι το Ισραήλ απέχει λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς

«Θέλουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους που απομένουν, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω ότι θα τα καταφέρουμε»

Ακόμη και αν μία ανακωχή την καθυστερήσει, η προγραμματισμένη επίθεση στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θα φέρει το Ισραήλ σε απόσταση «λίγων εβδομάδων» από την «ολοκληρωτική νίκη», διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η ολοκληρωτική νίκη είναι στο χέρι μας, όχι σε απόσταση μηνών, αλλά σε απόσταση εβδομάδων, όταν θα ξεκινήσουμε την επιχείρηση, είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS.

Για τον Νετανιάχου, η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και δηλώνει αποφασισμένος, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες να εξαπολύσει χερσαία επίθεση για να νικήσει τις δυνάμεις της Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Περί το 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν καταφύγει στην Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Αν έχουμε συμφωνία (για ανακωχή), (η επιχείρηση) θα καθυστερήσει κατά κάποιον τρόπο, αλλά θα γίνει», είπε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συναντηθεί σήμερα με στελέχη του ισραηλινού στρατού, που θα του παρουσιάσουν «αυτό το διπλό σχέδιο», ένα σχέδιο εκκένωσης ((της Ράφα από τους αμάχους) και ένα σχέδιο εξουδετέρωσης των δυνάμεων της Χαμάς που απομένουν, κατά την άποψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του AFP, τουλάχιστον έξι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν απόψε στη Ράφα.

«Υπάρχει χώρος για να πάνε οι άμαχοι βόρεια της Ράφα, στις ζώνες όπου έχουμε τελειώσει τις μάχες», είπε ο Νετανιάχου στο CBS.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ανακωχής στην Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Θα επιτύχουμε την πρόοδο που όλοι επιδιώκουμε, αν η Χαμάς υπαναχωρήσει στις παράλογες απαιτήσεις της και τις επαναφέρει σε λογικά πλαίσια».

«Εργαζόμαστε όλοι» για την συμφωνία αυτή. «Την θέλουμε, την θέλω, γιατί θέλουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους που απομένουν, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ωστόσο ότι κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Παρισιού βρέθηκε «έδαφος συμφωνίας» για την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής.

PrimeNews.

Back to top button