breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ξυπνούν φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Πώς φτάσαμε στην αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά – Επικρέμεται ο κίνδυνος νέας αύξησης των τιμών τροφίμων…

Ξυπνούν ξανά οι φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά. Δυστυχώς, η παρέμβαση των δυτικών δυνάμεων, που λειτουργούν ως καταλύτης επιδείνωσης στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, φέρνει και πάλι το «σύννεφο» της αύξησης των τιμών τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, θα αναγκαστεί να λάβει τα δικά της μέτρα για τον έλεγχο των πλοίων που χάνονται χωρίς την έγκρισή της στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον παγκόσμιο οργανισμό Βασίλι Νεμπέζνια, «Δεδομένων των υφιστάμενων γεγονότων κατάχρησης του ανθρωπιστικού διαδρόμου και, γενικά, του ότι η Μαύρη Θάλασσα παραμένει εμπόλεμη ζώνη, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διέλευση πλοίων χωρίς να τα επιθεωρούμε και αναγκαζόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον έλεγχο του ξηρού φορτίου. πλοία που έχουν περάσει από το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο χωρίς την έγκρισή μας».

Η Ρωσία θεωρεί τις προσπάθειες για επιτάχυνση της διαδικασίας επιθεώρησης πλοίων ως μέρος μιας συμφωνίας για τα σιτηρά, είπε ο μόνιμος εκπρόσωπος.

Η Μόσχα δικαιολογεί την κίνησή της αυτή επειδή – όπως υποστηρίζει – Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας, ενώ κατηγορεί επίσης το Λονδίνο για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Aπό την άλλη, το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επινόησε τρομοκρατικές επιθέσεις», ενώ το Λονδίνο διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή. Η χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου για στρατιωτικούς σκοπούς κατά την επιδρομή των Ουκρανών στη Σεβαστούπολη βάζει τέλος στην ανθρωπιστική διάσταση των συμφωνιών για τα σιτηρά, είπε ο Νεμπέζνια.

«Οι ενέργειες του Κιέβου παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης της 22ας Ιουλίου και, στην πραγματικότητα, θέτουν τέλος στην ανθρωπιστική τους διάσταση. Είναι προφανές σε όλους ότι η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί τον ανθρωπιστικό διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας για σκοπούς στρατιωτικής δολιοφθοράς». Επίσης, η Μόσχα διατύπωσε την έκπληξή της που ο ΟΗΕ δεν καταδίκασε την επίθεση του Κιέβου στα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος.

«Είμαστε έκπληκτοι που η ηγεσία του ΟΗΕ όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά δεν εξέφρασε καν ανησυχία σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που υπήρξαν υπό το πρόσχημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος. «Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αρχικά αναταξινόμησε τη συμφωνία για τα σιτηρά από ανθρωπιστική σε εμπορική και τώρα κλείνει τα μάτια στη χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς», συμπλήρωσε.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φίαλ, ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει» με τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στην την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Μέτρα

Η Ρωσία θα παρουσιάσει σύντομα λεπτομερώς τα μέτρα που θα λάβει της για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά.

«Στο εγγύς μέλλον θα αναφέρουμε λεπτομερώς τα συμπεράσματα και τις προσεγγίσεις μας για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά», είπε.

Οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, είπε ο Νεμπένζια.

«Μέχρι στιγμής περισσότερα από 70 πλοία διερευνώνται για συστηματικές παραβιάσεις που σχετίζονται με μη συμμόρφωση με τους κανόνες ναυσιπλοΐας στον θαλάσσιο διάδρομο σιτηρών και για απόπειρες λαθρεμπορίας σε ειδικά εξοπλισμένες κρυψώνες».

Την ίδια στιγμή, στα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα οι Ουκρανοί συζητούν ανοιχτά τις ευκαιρίες που άνοιξε η συμφωνία για το λαθρεμπόριο όπλων και καυσίμων μέσω πλοίων που επιστρέφουν στα ουκρανικά λιμάνια κατά μήκος του διαδρόμου σιτηρών. «Αυτά που λένε οι δυτικοί συνάδελφοί μας ότι τα μέτρα που λάβαμε απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι τίποτα άλλο από άλλη μια προσπάθεια για να εξοπλιστεί το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο οι δυτικοί χειριστές του εγκατέλειψαν», είπε ο Νεμπένζια.

Ραγδαία άνοδος

Στο μεταξύ, ραγδαία άνοδο 6% σημειώνουν οι τιμές του σιταριού παγκοσμίως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade σημείωσε άλμα 5,8% στα 8,77 δολάρια το μπούσελ, αφού νωρίτερα είχε φθάσει στο υψηλό των 8,93 δολαρίων το μπούσελ.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι να αυξάνονται κατά 2,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τη σόγια να ενισχύονται κατά 0,7%.

wheat.JPG

Το κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να πεισθεί να επανέλθει στη συμφωνία είναι αβέβαιο, αν και έχει ζητήσει συνάντηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συζητηθεί το θέμα.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Γαλλία εργάζεται προς την κατεύθυνση να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει προμήθειες τροφίμων μέσω χερσαίων οδών μέσω της Πολωνίας ή της Ρουμανίας και όχι μέσω της οδού της Μαύρης Θάλασσας που χρησιμοποιείται σήμερα.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ή τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η αποχώρηση της Ρωσίας είναι το «τελευταίο γεγονός των αποθαρρυντικών σημάτων από τη Ρωσία σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Τζέσπερ Μπουχλ, αναλυτή της Bull Positions.

Ο Μπουχλ ανέφερε σε σημείωμά του το Σάββατο ότι οι αγορές θα πρέπει να αναμένουν αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τη λειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας, τις κινήσεις των πλοίων και τις ροές σιτηρών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Τα παραπάνω θέτουν σοβαρό πτωτικό κίνδυνο στο προηγούμενο συμπέρασμα που σχετίζεται με το ανώτατο όριο του δυναμικού ροής των ροών σιτηρών της Ουκρανίας», ανέφερε.

«Αυτές οι αναταράξεις είναι πιθανό να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, επηρεαζόμενες επίσης από τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στα πεδία των μαχών, και ενισχύουν την αβεβαιότητα για την τύχη της τρέχουσας συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών και τη συνέχιση των ροών σιτηρών από την Ουκρανία προς τον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε.

Prime News

Back to top button