breaking newsΚύπρος

Ακιντζί, άντε να δεις πού βρέχει και παράτα μας

του   Άριστου Μιχαηλίδη

 

Άντε πάλι ο Μουσταφά Ακιντζί.

Τον έβγαλαν για λίγο από το περιθώριο οι σουλτάνοι και πήγε να μιλήσει στην Κωνσταντινούπολη σε συνέδριο οικονομικών παραγόντων. Αλλά, παρέμεινε κατοχικός ηγέτης, όπως δεν του αρέσει να τον λέμε, και στενοχώρησε τους απ΄ εδώ χειροκροτητές του.

Διότι, είπε πως «ενώ συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία της ε/κ πλευράς, είναι αδύνατον να περιμένει κανείς οποιαδήποτε εξέλιξη. Υπό το φως του αποτελέσματος των εκλογών πρέπει να γίνει ξανά αξιολόγηση».

Δηλαδή, θα χάσουμε άλλους έξι μήνες χωρίς συνομιλίες και χωρίς λύση;

Ωιμέ, ωιμέ, πώς έγινε – Ωιμέ, τίποτα δεν έμεινε, που έλεγε κι ο Νικόλας Άσιμος.

Μόνο που τα φορτώνει πάλι στον Αναστασιάδη, τον φίλο του.

Ενώ ο ίδιος εδώ και μήνες, για να μην πω πάνω από χρόνο, κατηγορεί τον Αναστασιάδη ότι στράφηκε προς τις εκλογές και δεν ασχολείται με τη λύση.

Είναι ο ίδιος που ήθελε να δημιουργήσει αυτή την εντύπωση γιατί εξαρχής στόχος του ήταν είτε το ναυάγιο είτε να εκβιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποδεχτεί όλες τις τουρκικές αξιώσεις.

Κι αυτό την ώρα που τον χειροκροτούσαν οι Ελληνοκύπριοι και την ώρα που Ελληνοκύπριοι πολιτικοί ηγέτες έπεφταν στα πόδια του (εμείς, πάντως, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε με την απόφαση της Βουλής για το ιστορικό ενωτικό δημοψήφισμα) και του απολογούνταν.

Επισημοποιώντας την ανάδειξή του σε συμπρόεδρο της Κύπρου. Ακόμα και τότε, όμως, ο στόχος του ήταν ο ίδιος.

Τώρα, πάει στην Τουρκία και λέει ότι εμποδίστηκε η συμφωνία λόγω της «απροθυμίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας και της μη προετοιμασίας της ε/κ κοινότητας για λύση που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό της εξουσίας και της διοίκησης».

Ποια ελληνοκυπριακή ηγεσία έδειξε απροθυμία;

Των δυο μεγάλων κομμάτων, που τον συναντούσαν στα κατεχόμενα και του εξέφραζαν την προθυμία τους εμπράκτως; Και για ποιο διαμοιρασμό της εξουσίας και της διοίκησης μιλά;

Πήρε όλα όσα ζήτησε και τα σφράγισε στην Ελβετία. Πήρε ακόμα και την εκ περιτροπής προεδρία και το μόνο που εκκρεμεί όσον αφορά στον διαμοιρασμό είναι να συμφωνηθούν σε ποιες υπηρεσίες του κράτους θα έχει βέτο, κάνοντας αριθμητικές ισορροπίες, που ευνοεί πλέον και ο Γκουτέρες.

Ο διαμοιρασμός της εξουσίας, δηλαδή, έκλεισε.

Ήταν όλα στο πρώτο μενού που πρόσφερε ο Χριστόφιας και συμπληρώθηκαν με το μενού που πρόσφερε ο Αναστασιάδης, πριν ανακαλύψει ότι «άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας. Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας» (7/9/2017). Αυτά που δεν έκλεισαν είναι αυτά που εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία και καθόλου την Κύπρο. Δηλαδή, ο στρατός κατοχής και οι εγγυήσεις και η ελεύθερη πρόσβαση Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο. Παρότι που κι αυτό έκλεισε σχεδόν αφού περιλαμβάνεται στο πακέτο Γκουτέρες που οι ηγέτες θεωρούν ικανοποιητικό. 

Το πρόβλημα είναι σε μια άλλη φράση του Ακιντζί:

«Μια λογική λύση που μπορεί να γίνει αποδεχτή αμοιβαία στην Κύπρο πραγματικά θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές και για την περιοχή μας». Κι αυτό είναι πρόβλημα, διότι ο Κύπριος Ακιντζί και ακόμα χειρότερα οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι ηγέτες θεωρούν «μια λογική λύση» μόνο μια τουρκική λύση.Είναι αδύνατο να αντιληφθούν γιατί οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν τη δική τους «λογική λύση». Θεωρούν λογικό να μην αντιδρά κανένας όταν του λένε «θα σε κάνουμε λαό υπό κηδεμονία, θα σου κάνουμε κράτος προτεκτοράτο, θα σε βάλουμε σε περιπέτειες με κυβέρνηση που δεν θα λειτουργεί».

Ακόμα κι αν μας πουν ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν θέση στην Κύπρο και πρέπει να μεταναστεύσουν μαζικά γιατί η Άγκυρα και οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιθυμούν να αναπτύξουν όλο το νησί, πρέπει να το θεωρήσουμε λογικό και «αμοιβαία αποδεκτό».

Θεωρούν λογικό να μας λέει ο ειδήμων Ακιντζί ότι το πιο σοφό είναι το φυσικό αέριο να πάει στην Τουρκία.

Αν υπάρχουν άλλες λύσεις, πιο λογικές, δεν έχει σημασία.

Μόνο η τουρκική λογική μετρά… 

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/430521/akintzi-ante-na-deis-poy-brechei-kai-parata-mas

onisilos.gr

Back to top button