breaking newsΚύπρος

Αμάν! Θα στείλει επιστολή και στον Γκουτέρες

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε χθες ότι θα στείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επιστολή «για την ετοιμότητα μας να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάσει τις παραμέτρους που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας».

Σε άλλες δηλώσεις του την ίδια μέρα έλεγε ότι «δεν είναι το θέμα τί ο ΓΓ εισηγείτο ως πρόταση προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία σημασία έχει ποια στάση τήρησε» και ότι «ένα είναι οι καλές προθέσεις του ΓΓ και άλλο είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Τα κάλυψε όλα με δύο δηλώσεις, και βεβαίως δεν έχει σημασία αν φάσκουν και αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Διότι, το γεγονός είναι ότι αυτές τις μέρες εκείνο που έχει σημασία είναι πώς ικανοποιείται το ακροατήριο ένεκα προεδρικών εκλογών.

Όπως και το άλλο, με τα απόρρητα έγγραφα, που ακόμα θεωρεί ότι «πρόκειται για ένα θέμα το οποίο διαστρεβλώθηκε και διογκώθηκε λόγω της προεκλογικής περιόδου».

Δεν έχει σημασία ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησαν τα ίδια έγγραφα αλλά αντί να τα στείλει σε αυτούς τα έστειλε στους καμιά σαρανταριά (τόσοι ήταν τελικά οι παραλήπτες, που ακόμα να μας πουν τα ονόματα τους) αναρμόδιους, πρώην χειροκροτητές του (κάποιους από αυτούς, που τους μοίραζε και καρέκλες τόσα χρόνια, τους είδε πρώτο τραπέζι στην εξαγγελία Μαλά το Σάββατο. Δεν τους έπεισε ούτε με την επιστολή, ούτε με τα απόρρητα).

Η ουσία, όμως, είναι ότι και ο Πρόεδρος και όσοι ασπάζονται την αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα κι έσπασαν τα μούτρα τους και τα δικά μας, αλλά δεν το παραδέχονται, βρήκαν τις παραμέτρους Γκουτέρες για να κτίσουν την ίδια αντιφατική και αναποτελεσματική πολιτική.

Να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, λένε. Γιατί τους ικανοποιεί, όμως, το πλαίσιο Γκουτέρες; Μήπως κτίζει ένα φυσιολογικό κράτος;

Το μόνο κεφάλαιο στο οποίο ικανοποιεί σε ένα βαθμό (διότι, ως συνήθως, έχουν σημασία οι λεπτομέρειες στις οποίες ακόμα να φτάσουμε) είναι η ασφάλεια. «Χρειαζόμαστε», λέει ο Γκουτέρες, «ένα νέο καθεστώς ασφαλείας, και όχι τη συνέχιση του παλιού. Νομίζω ότι χρειάζεται ο τερματισμός των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και ο τερματισμός της Συνθήκης Εγγυήσεως».

Νομίζει!

Αυτή είναι η αφετηρία του Γ.Γ. και είναι ικανοποιητική, παρόλο που χτες ακόμα ο Πρόεδρος δήλωνε, επαναλαμβάνω: «Ένα είναι οι καλές προθέσεις του ΓΓ και άλλο είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Για τα ξένα στρατεύματα, να υπάρξει δραστική μείωση από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης αλλά για τη ρήτρα λήξης της παραμονής των στρατευμάτων, που ζητούσε η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, λέει: «Θα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων». Δηλαδή, ποιος θα αποφασίσει; Ο Ερντογάν και όχι ο ΟΗΕ ή η Ευρώπη για το αυτονόητο του διεθνούς δικαίου:

Ότι λύση και φυσιολογικό κράτος σημαίνει μηδέν κατοχικός ή (δήθεν) εγγυητικός στρατός;

Για το περιουσιακό, όλα ανοικτά. Λίγο να ικανοποιηθούν οι μεν, λίγο οι δε, «αλλά όχι σε απόλυτο ποσοστό».

Για το εδαφικό, γενική τοποθέτηση: «Οι αναπροσαρμογές θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από πλευράς Ελληνοκυπρίων».

Ποιες ανησυχίες;

Για τη Μόρφου; Την Αμμόχωστο; Την ακτογραμμή;

Κι εδώ όλα ανοικτά.

Για την αποτελεσματική συμμετοχή και τον καταμερισμό εξουσίας να συζητηθούν περαιτέρω «περιλαμβανομένης και της αξίωσης της Τουρκοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία».

Για τη «μόνιμη διαμονή των Τούρκων να υπάρξει μια ποσόστωση η οποία θα είναι ακριβοδίκαια σε σχέση με τους Έλληνες υπηκόους». Δηλαδή, αποδέχεται να τεθούν περιορισμοί σε πολίτες της Ευρώπης εντός της ΕΕ.

Ξανά στην ίδια παγίδα, με λίγα λόγια.

Από την ημέρα που ξεκίνησαν οι αποστολές στην Ελβετία, ο Πρόεδρος έθετε ορθές προϋποθέσεις τη μια μέρα και τις αναιρούσε την άλλη.

Μιλούσε για προετοιμασία, αλλά την επομένη το ξεχνούσε.

Και πήγε σε πενταμερή διάσκεψη, που απέρριπτε κι αυτός κι όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι μας, με μόνο αποτέλεσμα να βάλει τον νόμιμο Πρόεδρο της Κύπρου στην ίδια μοίρα με τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος. Αλλά, από το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης δεν μάθαμε τίποτα απολύτως. Συνεχίζουμε.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/427851/aman-tha-steilei-epistoli-kai-ston-ggoyteres

onisilos.gr

Back to top button