breaking newsΔιεθνή

Τo Πεκίνο ετοιμάζει αντίποινα για το επενδυτικό μπλόκο του Μπάιντεν στην τεχνολογία

Μήνυμα για αντίποινα μετά το επενδυτικό «μπλόκο» που επέβαλε στην τεχνολογία ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, απηύθυνε η Κίνα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει συναντηθεί με επιχειρήσεις για να κατανοήσει τις επιπτώσεις του διατάγματος. «Σε αυτή τη βάση, κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση των επιπτώσεων του διατάγματος και θα λάβουμε τα απαραίτητα αντίμετρα με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Joe Biden, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα με στόχο τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων σε κινεζικές εταιρείες ημιαγωγών, κβαντικών υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Το νέο εκτελεστικό διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος και θα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να ενημερώνουν την κυβέρνηση για άλλες επενδύσεις στους τρεις προαναφερθέντες τομείς. Η πρωτοβουλία αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες ιδιωτικών και καινοτομικών κεφαλαίων, καθώς και τους επενδυτές των ΗΠΑ σε κοινοπραξίες με κινεζικούς ομίλους.

Ακριβής στόχευση

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η απαγόρευση αντιστοιχεί σε ένα «πολύ στοχευμένο» πρόγραμμα για το ποιες επενδύσεις δεν επιτρέπονται και για ποιες θα πρέπει να ενημερώνεται η κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η τεχνολογική πρόοδος στους κβαντικούς υπολογιστές, στους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη ενέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Οι υπολογιστές θα μπορούσαν να εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη εξελιγμένων όπλων και να «σπάσουν» τους κρυπτογραφημένους κώδικες, που χρησιμοποιούνται από κατασκοπευτικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων.

Στον αντίποδα, το Πεκίνο εκτιμά πως οι ενέργειες της Ουάσιγκτον έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την τεχνολογική του πρόοδο, λέγοντας πως «αποκλίνουν από τις αρχές του θεμιτού ανταγωνισμού και της οικονομίας της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όμιλοι καινοτομικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Sequoia China, GGV και Coatue, έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική τεχνολογία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη σχεδόν κάθε μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας της χώρας – από την Byte Dance, ιδιοκτήτρια του TikTok, μέχρι την DJI.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κίνηση του Biden απειλεί τις προσπάθειες να αναζωογονηθούν οι ανωτάτου επιπέδου δεσμεύσεις, που κλονίστηκαν μετά την πτήση ύποπτου κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ προ μηνών. Πέρυσι τον Οκτώβριο στο Μπαλί στη Σύνοδο του G20 ο Joe Biden και ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jinping συμφώνησαν να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις των δύο κρατών και να διασφαλίσουν ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύρραξη.

 

Back to top button