breaking newsΚύπρος

Ο Διαμοιρασμός της Εξουσίας και η Τ/κ Υποκρισία

 

 

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

 

Τον ακούνε τον Μουσταφά Ακιντζί οι φωστήρες μας και σκέφτονται πόσο δίκαιο έχει. Διότι, είναι λογικό να λέει ότι πρέπει οι Ελληνοκύπριοι να το πάρουν απόφαση ότι θα διαμοιράσουν την εξουσία μαζί με τους Τουρκοκύπριους.

Εξάλλου, τα ίδια μας έλεγαν (σε μη προεκλογικές περιόδους, φυσικά, και ο Χριστόφιας και ο Αναστασιάδης). Ότι, δηλαδή, πρέπει να το χωνέψουμε ότι το κράτος ανήκει και στους Τουρκοκύπριους και πρέπει να το μοιράσουμε.

Δεν το λένε βέβαια όπως το λέει ο Ακιντζί, αλλά το νόημα είναι το ίδιο.

«Εάν δεν μπορούν να αφομοιώσουν τον διαμοιρασμό (της εξουσίας) ισότιμα μαζί μας, ποια είναι η σχέση που θέλουν;

Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν γι’ αυτό», έλεγε χτες ο Ακιντζί, νουθετώντας μας ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιολόγησης για τους Ελληνοκύπριους. Να κάνουμε, δηλαδή, την αξιολόγηση μας και να αποφασίσουμε ποια είναι η σχέση με τους Τ/κ που θέλουμε. Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές, αλλά το είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε ανύποπτο χρόνο:

«Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε και καταθέτουμε είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, γνήσια ομόσπονδο κράτος και χωρίς στοιχεία συνομοσπονδιακής υφής» (9/6/2016).

Το είπε και προηγουμένως, που δεν έκανε προεκλογική: «Θέλουμε μια πατρίδα που να είναι ελεύθερη, επανενωμένη, που να διασφαλίζει σε όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους την ελευθερία διακίνησης, την ελευθερία εγκατάστασης, την ελευθερία απόκτησης περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος» (7/4/2016).

Ασφαλώς, το τι λέει και τι πράττει ο Νίκος Αναστασιάδης έχει μεγάλη διαφορά, αλλά αυτή η περιγραφή του για τον πολιτειακό χαρακτήρα του κράτους, πιστεύουμε ότι βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους Ελληνοκύπριους. Κι αυτό είναι απάντηση στις αβάσιμες και υποκριτικές αιτιάσεις του Ακιντζί και οφείλουν να του το πουν όσοι έχουν επαφή μαζί του είτε φανερά, είτε κρυφά. Και να αντιστρέψουν το ερώτημα:

Ποια είναι η σχέση που θέλουν οι Τουρκοκύπριοι;

Διότι, τελικά, αυτό είναι το ζητούμενο.

Οι Τουρκοκύπριοι, οι ηγέτες τους προπάντων, απέδειξαν με χίλιους τρόπους ότι αυτό που θέλουν είναι να υπηρετήσουν τα τουρκικά συμφέροντα στην Κύπρο και όχι τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.

Ακόμα και στην εποχή της μεγάλης ευφορίας, ο ίδιος ο Ακιντζί έπαιζε το παιχνίδι της Άγκυρας στο τραπέζι των συνομιλιών και μετέφερε εκεί τις αξιώσεις της Τουρκίας, όχι τις δικές του, όχι των Τουρκοκυπρίων.

Κι ας μας έλεγαν δικοί μας πολιτικοί φωστήρες ότι ο Ακιντζί εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Τ/κ και να μην περιμένουμε ότι θα υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ε/κ. Είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας που εκπροσώπησε, χειροκροτούμενους από Ελληνοκύπριους.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι να χωνέψουν οι Ελληνοκύπριοι τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Αν όλα τα άλλα είναι λογικά και διασφαλίζουν την ειρήνη και τη δημοκρατία, και αν η Τουρκία δεν θα ελέγχει όλη την Κύπρο μέσα από τη συμφωνία, ο διαμοιρασμός της εξουσίας θα διευθετηθεί πολύ εύκολα.

Αλλά, όταν οι Ελληνοκύπριοι βλέπουν τους Τουρκοκύπριους να προσφέρουν ευχαρίστως την ύπαρξη τους ως όχημα για τη διαιώνιση της ομηρίας της Κύπρου από την Τουρκία, τι περιμένει ο Ακιντζί να του πουν:

Κόπιασε να πάρεις το νόμιμο κράτος να το δωρίσεις στην Άγκυρα;

Υ.Γ. «Έχει τελειώσει η διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει το 2008», έλεγε την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δηλαδή, από το 2008, που ξεκίνησε η διαδικασία και μέχρι το 2016 συζητούσαν οι διαπραγματευτές τον διαμοιρασμό της εξουσίας. Οκτώ ολόκληρα χρόνια. Κι ακόμα ο Ακιντζί νομίζει ότι έχει να πάρει κι άλλα.

Χωρίς να τον ρωτούν οι φανεροί και μυστικοί συνδαιτυμόνες του πολιτικοί μας: αφού το πρόβλημα είναι ο διαμοιρασμός της εξουσίας, πώς γίνεται να τελείωσε η διαδικασία μόλις άρχισε η συζήτηση για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και τον κατοχικό στρατό;

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/431522/o-diamoirasmos-tis-exoysias-kai-i-t-k-ypokrisia

onisilos.gr/

Back to top button