breaking newsΚύπρος

Τ/κ περιουσίες: Ο ελλέβορος των σκανδάλων

Αναδημοσίευση απο sigmalive.com/simerini

 

 Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΕΝΑ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΕΙ, ΑΦΑΝΩΣ, ΜΟΧΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗ «Σ» Ο ΟΔ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: «ΝΑ ΔΟΥΜΕ, ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ, ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΜΙΣΘΩΘΕΙ Τ/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΜΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ, ΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΝ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΧΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ, ΚΑΤΟΠΙΝ, ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΕΒΑΙΝΑΝ ΣΕ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ»

Ευθύνες στον Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών αποδίδει, μιλώντας στη «Σ», ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, για την πληθώρα παρανομιών και ατασθαλιών που παρατηρούνται στην πόλη

Στην αποφορά ενός χρόνια λιμνάζοντος σκανδάλου, που εσχάτως την παροξύνουν άτακτα οι κατά συρροήν αναθυμιάσεις του, βρίσκεται ξανά η κυπριακή κοινωνία.

Σύμφωνα με καταγγελίες, αλλά και σύμφωνα με τις έως τώρα διεξαγόμενες «εσωτερικές» έρευνες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κηδεμόνα Τ/κ Υπηρεσιών, διαφαίνεται πληθώρα ατασθαλιών και παρανομιών όσον αφορά τις εκμισθώσεις τ/κ υπηρεσιών, τους όρους εκμίσθωσης και τη διαχείρισή τους, με την «πολύμορφη» εμπλοκή σ’ αυτές κρατικών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

 

Μέχρι στιγμής, η διερεύνηση της υπόθεσης κινείται προς τρεις κατευθύνσεις:

στην ποινική έρευνα, μετά και τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, για ύπαρξη κυκλώματος που λυμαίνεται τις τ/κ υπηρεσίες, στην έρευνα που διεξάγεται από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κηδεμόνα Τ/κ Υπηρεσιών, που ήδη απέφερε σειρά ανακτήσεων, και στην έρευνα που διενεργεί, από πλευράς της, η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι καθημερινώς, ωστόσο, αποκαλυπτόμενες διαστάσεις του σκανδάλου δεικνύουν πως πρόκειται για ένα σύνθετο πλέγμα έκνομων δραστηριοτήτων εν εξακολουθητική δράσει, αφού οι εκφάνσεις και η τελεστικότητά του αφορούν τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, και σε όλη την επικράτεια, ενώ τη δημόσια εκτύλιξή του διανθίζουν έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις και καταχωρίσεις αγωγών λιβέλου.

Άλλωστε, η δημόσια καταγγελία/επαναφορά της υπόθεσης έγινε από τον Δήμαρχο Πάφου με αφορμή «άνωθεν παρεμβάσεις», οι οποίες παρακώλυαν τη διαδικασία των ανακτήσεων στον Δήμο Πάφο, σε περιπτώσεις εμπλοκής ισχυρών οικονομικών ή και πολιτικών παραγόντων.

Δεν αφορά, δηλαδή, άπαξ μια έκνομη πράξη εκ μέρους κάποιου ή κάποιων λειτουργών, αλλά παραπέμπει σ’ ένα πολυδαίδαλο και πολυσύνθετο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, το οποίο διασυνδέει και συνεγείρει, αφανώς, πλευρές και μοχλούς της πολιτικής, οικονομικής και πολιτειακής εξουσίας.

Πολύμορφη η διαπλοκή

Σ’ αυτήν την εστίαση περιλαμβάνονται και οι νέες καταγγελίες/αποκαλύψεις στις οποίες προέβη την περασμένη Πέμπτη ο Δήμαρχος Πάφου, ο οποίος έκανε λόγο για «γραβατωμένους στην πρώτη γραμμή των κομμάτων», που «εμπλέκονται στο καλοστημένο κύκλωμα με φόντο τις τ/κ περιουσίες».

Στόχος αυτών των προσώπων είναι να προστατεύουν τα συμφέροντά τους, είπε ο κ. Φαίδωνος, και όχι να προσφέρουν στα κοινά, ενώ έκανε και πάλι λόγο για ένα καλοστημένο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι. «Υπάρχει διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων», υπογράμμισε.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα κακοδιαχείρισης τ/κ περιουσιών υπάρχει στη Λάρνακα, και όχι στην περιοχή της Πάφου, για την οποία έγιναν οι καταγγελίες.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι δέχεται, αρκετά συχνά, παρεμβάσεις διά τηλεφώνου, από πρόσωπα τα οποία του ζητούν να «χαμηλώσει τους τόνους» και να προστατέψει τους «φίλους», ενώ, όπως κατέστη γνωστό προχθές, οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας πρόκειται να παράσχουν προστασία στον Δήμαρχο Πάφου τόσο στον χώρο ενάσκησης των δημαρχιακών του καθηκόντων όσο και στον χώρο όπου διαμένει.

Παράλληλα, ο κ. Φαίδωνος επιτέθηκε ακόμα μία φορά κατά του Ομίλου Σιακόλα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ομίλου, ο οποίος ανταπέδωσε τα πυρά.

Η ευθύνη στον Κηδεμόνα

Κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει την αναφορά του κ. Φαίδωνος, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα κακοδιαχείρισης εμφανίζεται στη Λάρνακα, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, επισήμανε ότι, εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, όπως λέει ο Δήμαρχος Πάφου, την κύρια και αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών, στο οποίο ανήκει η πλήρης θεσμική αρμοδιότητα τόσο για τις αιτήσεις όσο και για τις όποιες αλλαγές επισυμβαίνουν.

Ο Δήμος, ξεκαθάρισε, δεν έχει καμία ευθύνη ούτε για τις αιτήσεις ούτε για τις συμφωνίες, ενώ υπογράμμισε πως, ήδη, η δημοτική Αρχή, τόσο δι’ επαφών όσο και δι’ επιστολών, έχει παρέμβει, προκειμένου να επανέλθουν στη μονιμότητα όλοι οι προβληματικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιών στο Μακένζι.

«Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, για να προσφέρουμε όσα στοιχεία και πληροφορίες έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να υποβοηθήσουμε το έργο της διαλεύκανσης και της εξυγίανσης», διαμήνυσε, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «ο Δήμος δεν έχει ουδεμία εξουσία να διενεργήσει ο ίδιος οιεσδήποτε εξώσεις».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία

Την ίδια ώρα, σε βαθιά νερά μπαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία προβαίνει σε συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων και υλικού. Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο παρόν στάδιο η ελεγκτική διαδικασία είναι τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική, και είναι προσανατολισμένη σε τρεις κατευθύνσεις: «Να δούμε, κατ’ αρχήν, αν έχουν εκμισθωθεί τ/κ περιουσίες σε μη δικαιούχους, αν παραχωρούνταν αυτές με χαριστικούς όρους και αν, κατόπιν, οι δικαιούχοι προέβαιναν σε κατάχρηση των περιουσιών», εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, για να προσθέσει:

«Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να διαλευκάνουμε αν υπήρξε ανοχή εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών ή οι καταχρήσεις οφείλονται σε έλλειψη επαρκούς ελέγχου».

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των ερευνών, επισήμανε ότι αυτός περιλαμβάνει όλες τις υποθέσεις, αρκετές των οποίων είναι σύνθετες και περίπλοκες. «Η Ελεγκτική Υπηρεσία θα διερευνήσει όλα τα μητρώα των τ/κ περιουσιών από την αρχή ώς το τέλος», τόνισε. Παράλληλα, θα γίνει διερεύνηση όσον αφορά την εμπλοκή προσωπικού της υπηρεσίας έως και το 2000.

Χαρακτήρισε, τέλος, πρόωρο να λεχθεί το πόσες και ποιες περιουσίες εκχωρήθηκαν, καθώς και ποιοι επωφελήθηκαν από τις εν λόγω εκχωρήσεις.

Οι αστυνομικές έρευνες

Εξάλλου, κάτω από το μικροσκόπιο των ανακριτών της αστυνομίας μπαίνει, σιγά-σιγά, το παραληφθέν υλικό.

Ήδη αξιολογείται η κατάθεση του Δημάρχου Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, με σκοπό να δουν οι ανακριτές προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να προσανατολιστούν οι έρευνες.

Πρόκειται για πληθώρα υποθέσεων (30 είναι αυτές που κατέθεσε μόνον ο κ. Φαίδωνος), αρκετές από τις οποίες ιδιαίτερα σύνθετες, και αναμένεται ότι, σε κατοπινότερο στάδιο, θα κληθούν να καταθέσουν και συγκεκριμένα άτομα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φαίνεται να σχετίζονται.

Προς συντονισμό και επίταση του ανακριτικού έργου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη μεγάλη σύσκεψη υπηρεσιακών του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλημάτων με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών σε σχέση με την υπόθεση.

Οι ανακριτές του ΤΚΕ ζήτησαν να τους παρασχεθούν αριθμός φακέλων που αφορούν την υπόθεση, με σκοπό τη μελέτη τους και τον καθορισμό των περαιτέρω βημάτων.

Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής αρμόδια αστυνομική πηγή, η Αστυνομία ζήτησε γραπτώς την παράδοση αριθμού φακέλων προς μελέτη, μετά την οποία θα ακολουθήσει η λήψη καταθέσεων για κάθε περίπτωση χωριστά, αναλόγως των στοιχείων, τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Δεν αποκλείεται, δε, να ζητηθεί και η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας για την πρόοδο του ανακριτικού έργου, εάν και εφόσον προκύψουν και ποινικές ευθύνες.
Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι σύντομα ο φάκελος της υπόθεσης θα έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να αποσταλεί στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται ότι πρόσωπα που κατονόμασε ως εμπλεκόμενα ο Δήμαρχος Πάφου εξέδωσαν τις προηγούμενες μέρες ανακοινώσεις απορρίπτοντας κατηγορηματικά όσα τους απέδωσε ο κ. Φαίδωνος. Μάλιστα κάποιοι γνωστοποίησαν ότι προχώρησαν στην καταχώριση αγωγών λιβέλων εναντίον του Δημάρχου.

Ταμπού και στρεβλώσεις

Την ύπαρξη του σκανδάλου και των πολύπτυχων διαστάσεών του επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθούνται για την έρευνα και τις αλλαγές που τροχοδρομούνται από πλευράς Κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικής προσφυγικής πολιτικής με βάση τις ισχύουσες πολιτικές, είναι σημαντικά περιορισμένη.

Όπως επισήμανε ο κ. Πετρίδης, το σκάνδαλο δικαίως απασχολεί την κοινωνία, προσθέτοντας ότι η αξία της περιουσίας είναι τεράστια, αφού η συνολική έκταση στις ελεύθερες περιοχές ανέρχεται στις 455.000 σκάλες ή 609 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και αντιπροσωπεύει το 10,14% της έκτασης των ελεύθερων περιοχών.

«Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια το θέμα απασχολούσε ευρύτερα την κοινωνία, η σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση του θέματος για την ίδια την πολιτεία αποτελούσε ταμπού, αφού οι διαχρονικές στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν είτε ήταν πολύ δύσκολο να επιλυθούν, είτε λειτουργούσαν προς όφελος των ευνοούμενων όλων των κομματικών χώρων και των πολιτικών χρωματισμών», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ένας ακόμα λόγος είναι ότι η νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ από το 1991, δεν ήταν επαρκής για να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ισονομία, όπως απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος εν έτει 2017, ενώ αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της πολιτικής διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, η οποία διέπεται περισσότερο από τις ανάγκες της περιόδου αμέσως μετά την εισβολή, παρά τις κοινωνικές, προσφυγικές και οικονομικές πραγματικότητες του 2017.

Ριζική αναθεώρηση και διάλογος

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι η Κυβέρνηση θέτει θέμα ριζικής αναθεώρησης, μέσα από έναν μεικτό, συντεταγμένο διάλογο και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Όσον αφορά την υπάρχουσα κατάσταση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές χρησιμοποιούνται από 20.621 χρήστες. Από αυτές οι 4.737 είναι μόνιμες κατοικίες, 1.342 εξοχικές κατοικίες, 2.831 επαγγελματικά υποστατικά, γεωργικοί κλήροι 8.894 και 2.800 άλλοι χώροι.
Από το σύνολο των 20.621 χρηστών, οι 17.834 (ποσοστό 86,5%) είναι εκτοπισθέντες.

Όπως σημείωσε περαιτέρω, η υπηρεσία, που καλείται να διαχειριστεί το ζήτημα των τ/κ περιουσιών πολλών δισ. ευρώ, στελεχώνεται από μόνον 73 άτομα, εκ των οποίων μόνον τα 9 ανήκουν στην κατηγορία του επιστημονικού προσωπικού.

«Πλιάτσικο»

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος, ο ΥΠΕΣ ανακοίνωσε εννέα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα αποτρέψουν τις αυθαιρεσίες που παρατηρούνται από το 1974 μέχρι σήμερα στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, αναγνωρίζοντας πως γίνεται «πλιάτσικο» σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες περιπτώσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Η Κυβέρνηση, υπό την υπουργία του προκατόχου του, Σωκράτη Χάσικου, τόνισε, «είναι η πρώτη Κυβέρνηση, η οποία τόλμησε να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κακώς εχόντων», καθώς προέβη σε συνολικά 242 ανακτήσεις, που αφορούν 49 περιπτώσεις στη Λευκωσία, 23 στη Λεμεσό, 30 στη Λάρνακα και 140 στην Πάφο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τα τελευταία τρία χρόνια λήφθηκαν δικαστικά μέτρα σε 82 περιπτώσεις παγκύπρια, έγιναν 346 διακανονισμοί οφειλών και 43 ιεραρχικές προσφυγές, εκ των οποίων οι 28 απορρίφθηκαν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως από την επόμενη χρονιά όλες οι αιτήσεις κληρούχων τ/κ γης για επιδοτήσεις προς τον ΚΟΑΠ θα πρέπει να συνοδεύονται με αντίγραφο της σχετικής σύμβασης μίσθωσης. «Ουδεμία επιδότηση θα πληρώνεται πλέον, εάν δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη σύμβαση», συμπλήρωσε.

Παρατυπίες και κακοδιαχείριση

Όσον αφορά τις παρατυπίες και την κακοδιαχείριση, τόνισε ότι, λόγω των αδυναμιών αλλά και του διαχρονικά πρόχειρου σχεδιασμού και προγραμματισμού, παρατηρήθηκαν παρατυπίες, αυθαιρεσίες και παρανομίες που είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και οι κυρίως αφορούν:

1. Υπεκμίσθωση ή εκχώρηση του μισθίου, σε τρίτο μη δικαιούχο πρόσωπο.

2. Παράνομη εκμετάλλευση και κερδοσκοπία από μη δικαιούχους.

3. Τιμές που δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές αξίες, εξ ου και τα μικρά έσοδα του Ταμείου.

4. Μη υιοθέτηση κριτηρίων. Εδώ ενδεχομένως να προκύπτουν και θέματα αμεροληψίας ή αντικειμενικότητας λειτουργών.

5. Αγοραπωλησίες με σκοπό τον πλουτισμό κατά παράβαση των προϋποθέσεων που τέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τις σχετικές Γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.

6. Εξοχικές κατοικίες χρησιμοποιούνται είτε ως αποθήκες είτε ως εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ σε κάποιες κτίστηκαν τουριστικά διαμερίσματα με κολυμβητήρια.

Πέραν των πιο πάνω παρατυπιών και αυθαιρεσιών, διαπιστώθηκαν και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από:

την έλλειψη διαφάνειας στις ακολουθούμενες διαδικασίες,

• την αδυναμία του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου να περιορίσει την υποκειμενικότητα αφήνοντας περιθώριο για αυθαιρεσίες,

• την αδυναμία είσπραξης ενοικίων (καθυστερημένες/συσσωρευμένες οφειλές),

• την απουσία μηχανισμού έγκαιρου κι αποτελεσματικού ελέγχου και εποπτείας,

• την περιορισμένη παραγωγική δυναμικότητα λόγω μικρών, πολυτεμαχισμένων κλήρων,

• τα τετελεσμένα παράνομων ενεργειών λόγω απραξίας ή και ανοχής στο παρελθόν,

• την ελλιπή επιχειρηματικότητα (οι ετήσιες συμβάσεις είναι αντικίνητρο μακροπρόθεσμων επενδύσεων οικονομικής μεγέθυνσης),

• το ανεπαρκές λογισμικό σύστημα που δεν είναι συνδεδεμένο με τα λογισμικά του Τμήματος Κτηματολογίου και του Αρχείου Πληθυσμού, ούτως ώστε να γίνεται έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κτηματολογικών δεδομένων και των στοιχείων των αιτητών/μισθωτών (π.χ. αποβιώσαντες),

• τις κομματικές, τοπικές και άλλες παρεμβάσεις.

Εννέα προτάσεις πολιτικής για διαφάνεια και ισονομία

Ακολούθως, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό προς θεραπεία της κατάστασης, ο οποίος θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα και αφορά:

1. Λεπτομερή απογραφική έρευνα και επανεκτίμηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

2. Υιοθέτηση νέας, ομοιόμορφης και ενιαίας πολιτικής μίσθωσης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε παγκύπρια βάση για χρήση ως κατοικία, επαγγελματική στέγη, και για γεωργικούς σκοπούς μέσω:

Εισαγωγής απόλυτα αντικειμενικών κριτηρίων για την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας του αιτητή.

• Εισαγωγής μοριοδότησης για στάθμιση των κριτηρίων.

• Καθορισμού εισοδηματικών κριτηρίων.

• Υιοθέτησης κριτηρίου που να αφορά στην εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και θα αφορά στην παραχώρηση γεωργικής γης κατά προτεραιότητα σε πρόσφυγες. Αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες, τότε θα υπάρχει πιθανότητα παραχώρησης σε άλλα πρόσωπα που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργοκτηνοτροφία

Τα πιο πάνω θα αποτρέψουν την υποκειμενικότητα που ισχύει στη διάθεση των περιουσιών με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο αφήνει χώρο για αυθαιρεσίες.

3. Εντατικοποίηση και αύξηση των επιτόπιων ελέγχων αλλά και της ικανότητας παρακολούθησης και ελέγχου είσπραξης προσόδων με ανάλογη ενίσχυση της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

4. Κατά προτεραιότητα διερεύνηση όλων των νομικών προσώπων που κατέχουν σημαντικής αξίας τουρκοκυπριακές περιουσίες. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα καταρτιστεί «πρόγραμμα ελέγχου», με βάση την αξία των περιουσιών, γιατί η κατάχρηση, η κερδοσκοπία και η κοινωνική αδικία γίνεται και μέσω της διάθεσης δυσανάλογης αξίας περιουσιών σε ορισμένα άτομα.

5. Υποχρεωτική δημοσιοποίηση, μέσω ιστοσελίδας αλλά και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τόσο των διαθέσιμων περιουσιών όσο και των αποφάσεων των Επιτροπών.

6. Δημοσιοποίηση αρχείου χρηστών και της κατηγορίας περιουσίας και της χρήσης. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει διαβούλευση και με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων.

7. Περιορισμός της θητείας των διορισθέντων στις Επιτροπές προς αποφυγήν δημιουργίας ή εδραίωσης πελατειακών σχέσεων, από τριετή σε διετή.

8. Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής. Επανακαθορισμός της σύστασης των μελών και καθορισμός κριτηρίων για τα μέλη.

9. Υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων εσωτερικού ελέγχου για συστηματικό έλεγχο και αντιμετώπιση παρατυπιών ως προς την τήρηση των όρων των συμβάσεων, υπερβάσεων, μη αξιοποίησης/εγκατάλειψης περιουσίας, υπεκμισθώσεων 

Back to top button