breaking newsΆποψηΚύπρος

Το Εκβιαστικό Δίλημμα του κ. Μουσταφά Ακιντζί

ΘΕΣΗ ΦΙΛΕΛΕΥΦΕΡΟΥ

 

ΩΣ ένας εκβιαστής ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να θέσει ανεδαφικά διλήμματα για το Κυπριακό.

Ενόψει της συνάντησης που θα έχει το επόμενο Σάββατο, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως θα θέσει ενώπιόν του «δύο επιλογές».

Ουσιαστικά ανέφερε πως απομένουν δύο επιλογές μετά και τα όσα διαδραματίσθηκαν τους τελευταίους μήνες:

«Μια δομή που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, με ασφάλεια και ελεύθερα χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα-δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».

Είτε, δηλαδή, θα αποδεχθούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά την τουρκική εκδοχή για τον… διαμοιρασμό της εξουσίας είτε θα εφαρμοστεί ο πλήρης διαχωρισμός. Δηλαδή, αυτό που εύσχημα ο Μουσταφά Ακιντζί περιγράφει ως διαβίωση δίπλα-δίπλα.

Επανέλαβε επίσης ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιολόγησης για τους Ε/κ και εξήγησε τι εννοεί:

«Εάν δεν μπορούν να αφομοιώσουν τον διαμοιρασμό (της εξουσίας) ισότιμα μαζί μας, ποια είναι η σχέση που θέλουν; Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν γι’ αυτό».

ΥΠΑΡΧΕΙ, υποστηρίζει, στην ε/κ πλευρά ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας.

Δηλαδή; Να αποδεχθούμε αυτό που ζητά η Άγκυρα διά του εγκάθετού της στην κατεχόμενη Κύπρο.

Να αποδεχθεί την υποταγή στην Τουρκία, τον έλεγχο του νησιού στο καθεστώς Ερντογάν.

Αυτό, ουσιαστικά, ζητά ο κ. Ακιντζί, ο οποίος μόλις ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος επιχείρησε –με τη βοήθεια κάποιων στις ελεύθερες περιοχές– το προφίλ του ηγέτη της λύσης. Αυτή η εικόνα βαθμηδόν χάλασε, κατέρρευσε.

Τα αποκαλυπτήρια του Μουσταφά Ακιντζί έγιναν στις δύο Πενταμερείς Διασκέψεις. Είτε διά της σιωπής του είτε διά της προσπάθειάς του να προωθήσει θέσεις που εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία (στρατός, εγγυήσεις, τέσσερις ελευθερίες κ.λπ.).

ΤΟ μέλλον της Κύπρου για τον κ. Ακιντζί είναι αυτό που θέτει ως εκβιαστικό δίλημμα.

Αυτό, όμως, το μέλλον δεν είναι κυπριακό αλλά τουρκικό.

Μπορεί, όπως ανέφερε ο κ. Ακιντζί, «ο τ/κ λαός να μην έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ε/κ κράτος. Ούτε και επιθυμεί να γίνει 82η επαρχία της Τουρκίας», αλλά επί της ουσίας έχει επιλέξει το δεύτερο.

Λειτουργεί ως εγκάθετος της Άγκυρας και εφαρμόζει όλες τις εντολές που διαβιβάζονται από την Τουρκία (απευθείας ή μέσω της τουρκικής λεγόμενης πρεσβείας στα κατεχόμενα).

ΤΟ ερχόμενο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, ο κατοχικός ηγέτης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και έχει ήδη αναφερθεί στα ζητήματα που θα του εγείρει.

Θα προσπαθήσει να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την κατάρρευση της διαδικασίας της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα και παράλληλα θα θέσει τις δύο επιλογές που έχει περιγράψει.

Αυτός είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν θα μιλήσει στον Γενικό Γραμματέα εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, αλλά ως απεσταλμένος του καθεστώτος Ερντογάν.

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/431770/to-ekbiastiko-dilimma-toy-k-moystafa-akintzi

onisilos.gr/

Back to top button