breaking newsΚύπρος

 Χρηματοδοτήσαμε την κατοχή και με τους τάφους των ηρώων, βρε…

   Άριστος Μιχαηλίδης   

Δεκάδες φορές έγινε λόγος για τα παράνομα λατομεία που καταστρέφουν τον Πενταδάκτυλο και δεκάδες καταγγελίες έκανε η Κυβέρνηση στην Ευρώπη και σε διεθνείς οργανισμούς για την καταστροφή.

«Γίνονται μονίμως διαβήματα και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το Τμήμα Περιβάλλοντος του υπουργείου Γεωργίας για την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται» έλεγε στον Φιλελεύθερο, σε μία από τις περιπτώσεις που επαναφέραμε το θέμα, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, στις 4/1/2014.

Οι καταγγελίες δι’ επιστολών ήταν αδιάκοπες. Σαν να βρισκόμαστε σε χαρτοπόλεμο και όχι σε πραγματικό αιματηρό πόλεμο.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Επίτροπος ετοίμασε και βιβλιάριο για την καταστροφή.

«Η έκδοση αυτή έχει ως στόχο να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας δράση από τη διεθνή κοινότητα», έλεγε και υπενθύμιζε ότι δραστηριοποιούνται στην πλάτη του Πενταδάκτυλου 36 παράνομα λατομεία.

Παράλληλα, δεκάδες ήταν και οι διαμαρτυρίες Ελληνοκύπριων επιχειρηματιών, που ασχολούνται με οικοδομικά υλικά, για τον εξοντωτικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν με τα υλικά που έρχονται από τα κατεχόμενα. Αλλά, βεβαίως, όλα χωρίς αποτέλεσμα.

Τι μπορεί να πει, όμως, μια Κυβέρνηση, που θέλει, λέει, να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, όταν σχεδόν όλα τα υλικά από τον Πενταδάκτυλο διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές χωρίς καμιά ηθική αναστολή, αλλά προπάντων όταν αυτά τα υλικά χρησιμοποιούνται και σε κρατικά έργα;

Γράφαμε πρόσφατα για όσα χρησιμοποιήθηκαν στα έργα που γίνονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και, με αφορμή, βγήκαν στην επιφάνεια και έργα σε άλλα σχολεία με υλικά από τα κατεχόμενα, αλλά ακόμα και σε στρατόπεδα.

Τώρα, ήρθε και μια νέα αποκάλυψη για να ολοκληρώσει την καταστροφή αλλά και την υποκρισία.

Η Άννα Μαρία Ευτυχίου αποκάλυψε, την Κυριακή στη Σημερινή, ότι μάρμαρα από τον Πενταδάκτυλο χρησιμοποιήθηκαν και στα έργα επέκτασης στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, κατά την περίοδο 2009 – 2013.

Δηλαδή, από τη μια, το κυπριακό κράτος, οι εργολάβοι κι όσοι από εμάς κλείνουμε τα μάτια, συμβάλλουμε στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του Πενταδάκτυλου και χρηματοδοτούμε τα παράνομα λατομεία για να ολοκληρώσουν την καταστροφή και, από την άλλη, ζητούμε την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Τους συμφέρει οικονομικά, λένε οι εργολάβοι. Κι αφού το επιτρέπει ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής γιατί να μην το κάνουν;

Το ζήτημα, όμως, δεν αφορά τους εργολάβους, αφορά το κράτος.

Γιατί στο καλό καταγγέλλει την καταστροφή, αφού δεν φροντίζει καν να βάζει όρους στις προσφορές του για τα κρατικά έργα, τουλάχιστον, να μη χρησιμοποιούνται υλικά από μια περιοχή υπό προστασία.

Διότι, όπως λέει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «στον Πενταδάκτυλο υπάρχουν 14 σημαντικοί τύποι οικοτόπων, από τους οποίους οι τέσσερις αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δηλαδή, αν ένα παράνομο λατομείο αφαιρούσε πέτρες από τον Ακάμα, η Κυβέρνηση θα επέτρεπε να χρησιμοποιούνται ακόμα και σε κυβερνητικά έργα;

Επειδή συμφέρει στους εργολάβους;

Αλλά, που να πάρει, ακόμα και με τους τάφους όσων θυσιάστηκαν βρήκαμε τρόπο να χρηματοδοτούμε το κατοχικό καθεστώς;

 

Υ.Γ.: Ο Δημήτρης Παπαδημήτρης ήταν από τους συνεργάτες μας που παρά την ηλικία του δεν ήθελε ξεκούραση, σπανιότατα ζητούσε άδεια, έγραφε κάθε μέρα τη στήλη του και θεωρούσε αυτό το καθήκον ιερό.

Ακόμα κι όταν μπήκε στο νοσοκομείο, σηκωνόταν από το κρεβάτι και ζητούσε να του επιτρέψουν να φύγει για να πάει να γράψει τη στήλη του. Όταν του μίλησα, του είπα να δει την υγεία του πρώτα και η στήλη μπορεί να περιμένει.

Επέμενε ότι αυτό δεν είναι σωστό, ότι έχει ευθύνη απέναντι στην εφημερίδα και τους αναγνώστες. Δημοσιογράφος από τη στόφα των χαλκέντερων, των ακάματων και συνεπών, δεκαετίες ολόκληρες, μέχρι το τέλος.

Καλό ταξίδι, αγαπημένε φίλε.

 philenews.com

Back to top button