breaking newsΚύπρος

Επόμενο Προηγούμενο Δύο χιλ. δολάρια ο καθένας πλήρωσαν οι 305 πρόσφυγες

Πέντε άτομα συνέλαβε η Αστυνομία τα οποία ήταν μετξύ των συνολικά 305 προσφύγων που έφθασαν το Σάββατο αργά το βράδυ και την Κυριακή τα ξημερώματα στην Κύπρο από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία αρχικά συνελήφθη ένας 36χρονος από τη Συρία που επέβαινε του πλοιαρίου που έφθασε στο Λατσί, αφού εναντίον του εξασφαλίσθηκε γραπτή μαρτυρία ότι ήταν ο οδηγός του πλοιαρίου.

Οι Αρχές εξετάζουν το αν πρόκειται για διακινητή ή συνεργό του. Ο 36χρονος οδηγήθηκε την Κυριακή το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα 8ήμερης κράτησης.

Στη συνέχεια συνελήφθη ένας 29χρονος επίσης Σύρος που φέρεται να ήταν ο κατετάνιος του δεύτερου σκάφους που οδηγήθηκε στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου, ενώ αργότερα κατά τον έλεγχο των υπολοίπων συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα για κατοχή πλαστών στοιχείων και εγγράφων.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι ερευνάται και το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων διακινητών μεταξύ των προσφύγων, αφού αμέσως μόλις το δεύτερο πλοιάριο έφθασε στο αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου, στις 2:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, κάποιοι από τους επιβαίνοντες σε αυτό υπέδειξαν στις αστυνομικές Αρχές τρία πρόσωπα ως τους διακινητές που οργάνωσαν το ταξίδι και που εισέπραξαν τις 2.000 δολάρια από κάθε επιβάτη

Το πλέον σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι εντός του πλοιαρίου εντοπίστηκε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας και βαλίτσα που περιείχε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.

Αρμόδιος τόνισε στο philenews ότι η βαλίτσα περιείχε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, προφανώς τα «ναύλα» που έδωσαν οι πρόσφυγες για το ταξίδι, ενώ μέσα βρέθηκαν και πολλά χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και άλλα είδη αξίας που εικάζεται ότι είτε παρέλαβαν οι διακινητές από κάποιους επιβάτες αντί χρημάτων, είτε για σκοπούς φύλαξης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι δόθηκαν επίσης πληροφορίες από κάποιους επιβάτες ότι στο πλοιάριο υπήρχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όπλα, τα οποία ωστόσο δεν εντοπίσθηκαν.

Εκτιμάται, τόνισε, ότι αν όντως οι φερόμενοι ως διακινητές κατείχαν όπλα, θα πρέπει να τα πέταξαν στη θάλασσα πριν προσεγγισθούν από το σκάφος της Λιμενικής.

Το πλοιάριο που έφθασε τα ξημερώματα στον Κάτω Πύργο είναι σύγχρονο και καινούργιο, ενώ μετά την μεταφορά των 171 επιβατών του στην Πόλη Χρυσοχούς παραμένει δεμένο στο αλιευτικό καταφύγιο της κοινότητας για συνέχιση των ερευνών ως προς τα ανευρεθέντα εντός του, αλλά και των αιτιών που προκάλεσαν την εισροή νερών σε αυτό, γεγονός που καθυστέρησε πολύ την άφιξη του στον Πύργο.

Συνολικά 305 άνθρωποι έφθασαν στις ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά παράλια αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπου έτυχαν υποδοχής και περίθαλψης από τις κυπριακές Αρχές.

Από την καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε, προκύπτει ότι στο πλοιάριο που ρυμουλκήθηκε στο Λατσί επέβαιναν 134 πρόσφυγες: 92 άντρες, 13 γυναίκες και 29 ανήλικα παιδιά.

Στο πλοιάριο που ρυμουλκήθηκε στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, επέβαιναν 171 άνθρωποι: 110 άντρες, 17 γυναίκες και 44 παιδιά.

Το χρονικό

Η νέα έλευση προσφύγων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε αντιληπτή στις 16:00 του Σαββάτου, όταν τα ραντάρ της Λιμενικής εντόπισαν δύο πλοιάρια να προσεγγίζουν την περιοχή της Τηλλυρίας από τα τουρκικά παράλια, ενώ έπλεαν αννοικτά του κατεχόμενου Κορμακίτη.

Οι κινήσεις τους τέθηκαν υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ αμέσως κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός υποδοχής προσφύγων που λειτουργεί σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Όταν τα δύο σκάφη έφθασαν στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας, προσεγγίστηκαν από άκατο της Λιμενικής Αστυνομίας, η οποία επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για πλοιάρια που μετέφεραν Σύρους πρόσφυγες.

Όπως διαπιστώθηκε από μια πρώτη πρόχειρη καταμέτρηση και έρευνα των αρχών, στο ένα πλοιάριο επέβαιναν περίπου 150 άνθρωποι και στο δεύτερο 120. Ήταν όλοι καλά στην υγεία τους, χωρίς να κινδυνεύουν, αν και οι καιρικές συνθήκες τη συγκεκριμένη μέρα δεν ευνοούσαν την γρήγορη πλεύση τους προς τις ακτές της Κύπρου.

Τα δύο πλοιάρια ρυμουλκήθηκαν τελικά από τη Λιμενική και έφθασαν το μεν ένα στο Λατσί γύρω στις 10 το βράδυ, το δε δεύτερο στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας τέσσερις ώρες αργότερα. Και αυτό, αφού το συγκεκριμένο πλοιάριο εμφάνισε κάποια προβλήματα που καθιστούσαν αναγκαίο τον ελλιμενισμό του στις ακτές της Τηλλυρίας, αντί να συνεχίσει την πλεύση του προς το Λατσί, ενώ παράλληλα κρίθηκε ότι έτσι θα διεκπεραιωνόταν και ταχύτερα το έργο της καταμέτρησης και ανθρωπιστικής αρωγής στους επιβάτες του.

Το πρώτο πλοιάριο που έφθασε στο Λατσί διαπιστώθηκε τελικά ότι μετέφερε συνολικά 134 Σύρους πρόσφυγες: 92 άντρες, 13 γυναίκες και 29 ανήλικα παιδιά.

Σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία ανέφεραν ότι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Μερσίνα στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, καταβάλλοντας ποσό 2.000 δολαρίων ο καθένας στους Τούρκους διακινητές, ενώ για τις οικογένειες η τιμή ήταν χαμηλότερη.

Μια γυναίκα με το 10 ημερών νεογέννητο παιδί της χρειάσθηκε να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου για παροχή των πρώτων βοηθειών λόγω της πολύωρης ταλαιπωρίας στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του πλοιαρίου διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία τους και τους προσφέρθηκε φαγητό και κατάλυμα για τη ξεκούραση τους.

Τα μεσάνυχτα έφθασε στο αλιευτικό καταφύγιο στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας και το δεύτερο πλοιάριο στο οποίο διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν 171 πρόσφυγες, που ήταν όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς μαζί με τους επιβαίνοντες στο πρώτο σκάφος και όπου γινόταν ολονύχτια διαδικασία καταμέτρησης και καταγραφής από τις Αρχές.

 .philenews.com

Back to top button