breaking newsΕλλάδα

Η Τουρκία ανακοίνωσε κοινές γεωτρήσεις με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια συμφωνία που αλλάζει τις ισορροπίες έφτασαν Τουρκία και Ισραήλ, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν μαζί γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κι αυτό με απώτερο σκοπό, όπως αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, να διαμορφωθούν εκείνες οι δίοδοι που θα μεταφέρουν ενέργεια από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ο Ερντογάν πρότεινε από την πλευρά του, όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ράγκιπ Σόιλου, να συσταθεί ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού των δύο χωρών, με στόχο την εμβάθυνση της τουρκοϊσραηλινής συνεργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Ισραήλ είχαν διμερή συνάντηση χθες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία διμερών εντάσεων, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ έχουν αναθερμανθεί με μια σειρά επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων, όπως αυτή του προέδρου του εβραϊκού κράτους Ισαάκ Χέρτζογκ στην Aγκυρα πέρυσι.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωνε τη δέσμευση της Ελλάδας να «εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία» με το Ισραήλ «με κοινό όφελος για τις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάλαντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρθηκε «στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο χώρες και επεσήμανε ότι «Ισραήλ και Ελλάδα ενώνουν τα χέρια εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η αμυντική συνεργασία μας αγγίζει πολλούς τομείς» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως «την αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας συνεισφέρουμε όχι μόνο στην ασφάλεια αλλά και στις οικονομίες των δύο χωρών».

Να όμως που πάει περίπατο η «ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», καθώς φαίνεται ότι άλλα συμφώνησε ο Νετανιάχου με τον Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Τουρκία

Back to top button