breaking news

Ο «χειμώνας της οργής» στη Γερμανία: Τρακτέρ στην Πύλη του Βραδεμβούργου και «χειρόφρενο» στα τρένα

Αγρότες οργισμένοι με το σχέδιο του Βερολίνου να «ψαλιδίσει» τις φοροελαφρύνσεις για τη γεωργία απέκλεισαν με τρακτέρ δρόμους σε όλη τη Γερμανία, εγκαινιάζοντας ένα πανεθνικό μπαράζ απεργιών που βυθίζει τη χώρα βαθύτερα σε ένα χειμώνα δυσαρέσκειας. Η Γερμανία, η λεγόμενη «ατμομηχανή της ΕΕ» κλυδωνίζεται

Στο Βερολίνο, δεκάδες τρακτέρ και φορτηγά που στάθμευσαν χθες (8/1) στο κέντρο της πόλης ήχησαν τις κόρνες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, εγκαινιάζοντας μία εβδομάδα συντονισμένης δράσης. Εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς σε όλη τη Γερμανία, από τη μεταλλουργία και τις μεταφορές έως την εκπαίδευση, έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς έχουν πάρει άσχημη τροπή καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει ασθενή ανάπτυξη και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν απότομα αυξημένες τιμές. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα παραλάβουν τη σκυτάλη την Τετάρτη (10/1), ξεκινώντας μια τριήμερη απεργία, καθώς τα συνδικάτα επιδιώκουν αύξηση μισθών για να αντισταθμίσουν μήνες οδυνηρά υψηλού πληθωρισμού

Οι αγρότες πρώτοι απέκλεισαν δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των επιδοτήσεων, με περισσότερα από 500 τρακτέρ και φορτηγά σταθμευμένα στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Μπλόκα αναφέρθηκαν επίσης στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Σαξονία και τη Βαυαρία.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων σχεδιάστηκαν για να διορθώσουν μια δημοσιονομική κρίση αφού δικαστήριο έκρινε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2024 ήταν παράνομος. Αλλά οι περικοπές απέτυχαν και υπάρχουν φόβοι ότι η διαμάχη που ακολούθησε θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δημοτικότητα της ακροδεξιάς.

Αντιδρώντας στους αποκλεισμούς, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ προειδοποίησε ότι το να σταματήσουν οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη δουλειά, στο σχολείο ή τον γιατρό «θα προκαλέσει θυμό και διαφωνία». Όμως οι αγρότες είναι οργισμένοι και η ένωση τους, DBV, κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει όλα τα σχέδια για τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις. «Διαφορετικά η προσφορά τροφίμων υψηλής ποιότητας τίθεται σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο επικεφαλής της DBV, Joachim Rukwied, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Οι υπουργοί προσπαθούν να κλείσουν μια οικονομική «μαύρη τρύπα» δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την απόφαση βόμβα τον Νοέμβριο από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, το οποίο κήρυξε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης παράνομο.

Ωστόσο, οι επακόλουθες προτάσεις για τον τερματισμό των φορολογικών ελαφρύνσεων των αγροτών στο γεωργικό ντίζελ έχουν ήδη αποδυναμωθεί, με τα πλάνα να έχουν σταδιακά επανασχεδιαστεί με την πάροδο του χρόνου. Η κυβέρνηση απέσυρε επίσης τα σχέδια για την κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης στον φόρο οχημάτων. Και πάλι όμως δεν κατάφερε να κατευνάσει την οργή των αγροτών που βράζει με αποτέλεσμα ομάδα διαδηλωτών να εμποδίσει ακόμη και τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ να αποβιβαστεί από το πλοίο την περασμένη εβδομάδα.

Η διαδήλωση προκάλεσε ευρεία καταδίκη και πυροδότησε νέους φόβους για τη ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού διαλόγου στη Γερμανία. Αλλά η συναρχηγός του συντηρητικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Άλις Βάιντελ, είπε ότι το επεισόδιο έδειξε ότι ο αντικαγκελάριος «δεν λαμβάνεται πλέον στα σοβαρά». «Αντί να επιδιώξει διάλογο, θα προτιμούσε να φύγει με ένα πλοίο», έγραψε.

Το AfD καταγράφει ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις, με τα ποσοστά του σταθερά υψηλότερα από τα τρία κυβερνώντα κόμματα. Υπάρχουν συχνές αναφορές για εσωτερικές διαμάχες και ελάχιστα συγκαλυμμένες εντάσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία.

Οι κρίσιμες περιφερειακές εκλογές αργότερα μέσα στο έτος θα δοκιμάσουν τουλάχιστον μέρος της διάθεσης της χώρας σε τρία ανατολικά κρατίδια – τη Σαξονία, το Βραδεμβούργο και τη Θουριγγία – να προσέρχονται στις κάλπες. Οι προγραμματισμένες απεργίες των μηχανοδηγών θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον συνασπισμό αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Το συνδικάτο GDL της Γερμανίας δήλωσε την Κυριακή ότι θα καλέσει τα μέλη του σε κινητοποίηση την Τετάρτη ως μέρος μιας μισθολογικής διαφωνίας με την σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn. Τα τρακτέρ στο κέντρο του Βερολίνου, είναι ένα δυσοίωνο ξεκίνημα της χρονιάς για την κυβέρνηση του Καγκελαρίου Σολτς και συνοδεύεται από προβλέψεις για ασθενική οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως η «ατμομηχανή» της ΕΕ.

PrimeNews.

Back to top button