breaking newsΚύπρος

Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο

του   Άριστου Μιχαηλίδη   

 

Ευτυχώς, ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε τον λαό ότι τελικά η πόρτα του διαλόγου δεν έκλεισε. Υπήρχε μια αγωνία στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με πολιτικούς ηγέτες να βρίσκονται, από τότε που επέστρεψαν από το Κραν Μοντάνα, σε μεγάλη αναστάτωση.

Διότι, η τουρκική πλευρά έκλεισε την πόρτα του διαλόγου και οι ηγέτες μας το έθεταν ως ένα από τα αιώνια υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπινου γένους:

Και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς διάλογο;

Διότι, ως γνωστόν το πρόβλημά μας δεν ήταν ότι μετά από διάλογο 8 – 9 χρόνων ανακαλύψαμε ότι γινόταν ουσιαστικός διάλογος μόνο από την πλευρά μας, ενώ η Τουρκία εδραίωνε μέσα από τον διάλογο τα τετελεσμένα.

Αλλά το ότι χωρίς διάλογο δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν έχουμε Σχέδιο Β, όπως πολύ έντονα μας το είπαν από πεντέξι φορές ο καθένας, ο Πρόεδρος, ο Κασουλίδης του, ο Κυπριανού, ο Αβέρωφ και όλα τα όργανα της ορχήστρας, που έχασαν αίφνης τον ρυθμό όταν μετά από το Κραν Μοντάνα Τσαβούσογλου και Ακιντζί δήλωναν ότι τελείωσε ο διάλογος και τώρα πάνε για λύση εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ. Μας έπιασε πανικός.

Τώρα, λοιπόν, μπορούν να ησυχάσουν όλοι.

Η πόρτα του διαλόγου δεν έκλεισε, είπε ο Ακιντζί, χωρίς βέβαια να διευκρινιστεί αν το είπε μόνος του ή αν ρώτησε και την Άγκυρα. Διότι, τις επόμενες μέρες μπορεί να τον αφήσουν εκτεθειμένο πάλι.

Το πιο σημαντικό, όμως, που ως συνήθως δεν θα το λάβουν υπόψη οι φωστήρες μας, είναι ότι ο κ. Ακιντζί εξήγησε με πολλή σαφήνεια τι εννοεί, με μια φράση: «Μπορεί να γίνει ακόμη μια προσπάθεια με ένα ισορροπημένο πακέτο που θα επικεντρώνεται σε ένα αποτέλεσμα και στη λύση, με την προϋπόθεση ότι στην ε/κ πλευρά θα υπάρχει σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας».

Δηλαδή, δεν άλλαξε τίποτα απολύτως.

Η σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας στην ε/κ πλευρά, που βάζει ως προϋπόθεση για επιστροφή στον διάλογο, είναι η αποδοχή των τουρκικών εγγυήσεων και της παραμονής κατοχικού στρατού.

Διότι, σε όλα τα άλλα, επιδείχθηκε «σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας» (σοβαρή, κατά την τουρκική λογική) και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η ορχήστρα του, έχει αποδεχθεί όσα έθετε προηγουμένως ο Ακιτνζί ως προϋποθέσεις.

Από τα βέτο και την εκ περιτροπής προεδρία μέχρι τις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, τους έποικους, τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα δήθεν δικαιώματα των σφετεριστών στις περιουσίες μας…

Το μόνο που εκκρεμεί, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι οι εγγυήσεις και ο κατοχικός στρατός. Επομένως, για να επιδείξουμε «σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας» πρέπει να τα αποδεχθούμε κι αυτά και να συμφωνήσουμε ότι «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις» είναι απλώς ένα όνειρο, που πρέπει να ξεχάσουμε. Είναι όπως μου το ανέφερε χτες ένας φίλος, που του θύμισε ο Ακιντζί τον Κώστα Βάρναλη:

«Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο / αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» (Η μπαλάντα του Κυρ Μέντιου).

Ακριβώς αυτό.

Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, κάνε ακόμα λίγες υποχωρήσεις, όχι για να φτάσεις στη λύση, αλλά για να επιδείξεις τη γονυκλισία σου, το ότι δεν έχεις Σχέδιο Β, για να πείσεις να επιστρέψει ο μέγας βεζίρης στον διάλογο και να συνεχίσει να αρπάζει και να βάζει στην άκρη ό,τι του προσφέρεις απλόχερα διατηρώντας τη ψευδαίσθηση της λύσης. Διότι, αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς. 

Υ.Γ. Εμείς δεν έχουμε Σχέδιο Β, τζιείνοι που έχουν ας έρτουν να το εφαρμόσουν, έλεγε ο Γιαννάκης Κασουλίδης σε μια έκρηξή μαγκιάς στο ΡΙΚ, την εποχή που ευδοκιμούσαν τα όνειρα. Τώρα που το Σχέδιο Α αποδείχτηκε εφιαλτικό, τι πρέπει να κάνουμε άραγε; Θα επιδείξουμε «σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας»; Αλλά, προηγουμένως δεν πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος σε τι επέδειξε σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας η τουρκική πλευρά τόσα χρόνια; Σε τι υποχώρησε; Στο πάρε-δώσε τόσων χρόνων, πώς διάολο έγινε και μόνο το δώσε-δώσε εφαρμοζόταν;

ΠΗΓΗ:http://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/441870/ainte-thyma-ainte-psonio-ainte-symbolo-aionio

onisilos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button