breaking newsΔιεθνή

Τέλος η Ισπανία: Eτοίμασαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους οι Καταλανοί – H ΕΕ μιλά πλέον για εμφύλιο

Βουλιάζει οικονομικά η Ισπανία καθώς οι Καταλανοί εργάζονται πυρετωδώς πάνω στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας στέλνοντας μετά την Banco de Sabadell και τη Caixabank εκτός Καταλονίας. Και οι δύο τράπεζες μετέφεραν την εταιρική τους έδρα.

Για πρώτη φορά η ΕΕ αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ε.Βάλς, απευθύνουν δραματική έκκληση για διάλογο λέγοντας ευθέως πως «βλέπουμε εμφύλιο»!

 

Οι Καταλανοί εργάζονται πυρετωδώς πάνω στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, το κείμενο της οποίας θα μπορούσε να εγκριθεί από τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα, αψηφώντας τη δικαστική απόφαση κατά της σύγκλησης του κοινοβουλίου και τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις της Μαδρίτης.

Αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου της Καταλονίας, που είχε οριστεί για την προσεχή Δευτέρα- και κατά τη διάρκεια της οποίας αναμενόταν να κηρυχθεί η ανεξαρτησία της περιφέρειας- το κοινοβούλιο έκανε γνωστό ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια στις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Ένας Καταλανός βουλευτής, τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα El Mundo, είπε ότι τα κόμματα υπέρ της απόσχισης στο καταλανικό κοινοβούλιο συζητούν το ενδεχόμενο το κείμενο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας να κατατεθεί προς έγκριση ενώπιον του σώματος την επόμενη Τρίτη.

«Συζητάμε σχετικά με την κατάθεση ενός κειμένου, γραμμένου σε χαρτί με μολύβι, σχετικά με την ανεξαρτησία το οποίο θέλουμε το περιφερειακό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Τρίτη» δήλωσε ο Κάρλος Ριέρα, βουλευτής του κόμματος CUP, υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Κανείς δεν έχει διατυπώσει κάποιο σενάριο καθυστέρησης, αμφισημίας ή σύγχυσης. Δεν εργαζόμαστε επί αυτού του σεναρίου» τόνισε.

Ο Ραούλ Ρομέβα, υπουργός Εξωτερικών και Θεσμικών Σχέσεων και Διαφάνειας στην κυβέρνηση της Καταλονίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC νωρίτερα σήμερα ότι το κοινοβούλιο σκοπεύει να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συνεδρίαση και αυτό είναι σημαντικό» επισήμανε ο Ρομέβα.

Η ισπανική κυβέρνηση αύξησε τις οικονομικές πιέσεις σε βάρος της καταλανικής κυβέρνησης σήμερα, καθώς ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερη τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ετσι, το Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης της Ισπανίας Caixabank, αποφάσισε να μεταφέρει την εταιρική της έδρα από την Καταλονία στην Βαλένθια, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η τράπεζα έλαβε την απόφαση «δεδομένης της υπάρχουσας πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Καταλονία».

Πρόκειται για την δεύτερη τράπεζα της Καταλονίας που μεταφέρει την έδρα της εκτός Καταλονίας, μετά την Banco de Sabadell, που ανακοίνωσε χθες την μεταφορά της έδρας της στο Αλικάντε.

Η πολιτική κρίση και το μπραντ ντε φερ Μαδρίτης – Βαρκελώνης οδήγησε και την ισπανική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Gas Natural – με 23 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 30 χώρες, ιδίως στην Λατινική Αμερική – να αποφασίσει σήμερα την μεταφορά της έδρας της από την Βαρκελώνη στην Μαδρίτη εξαιτίας της «νομικής αβεβαιότητας» που προκλήθηκε από τα «κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Καταλονία», όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

ΔΝΤ: Οι «εντάσεις» την Καταλονία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις

«Η ένταση και η αβεβαιότητα» που συνδέονται με την κρίση μεταξύ της Μαδρίτης και της ηγεσίας της Καταλονίας θα μπορούσε «να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις» στην Ισπανία, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το οποίο οι οικονομικές προοπτικές της χώρας για το 2017 είναι «σταθερές».

«Οι εντάσεις και η αβεβαιότητα που συνδέονται με την Καταλονία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη και τις αποφάσεις για επενδύσεις» δήλωσε η Andrea Sechter, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ισπανία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έκθεσης που δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Να διαλύσουν το τοπικό κοινοβούλιο και να προκηρύξουν εκλογές στην Περιφέρεια, κάλεσε η ισπανική κυβέρνηση τους Καταλανούς ώστε «να ξεπερασθεί η κρίση» μεταξύ Μαδρίτης και τη Βαρκελώνης, η οποία απειλεί να κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία.

«Θα ήταν καλό να αρχίσουμε να επουλώνουμε τις πληγές ξεκινώντας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας μέσω περιφερειακών εκλογών», δήλωσε ο Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Καμπανάκι κινδύνου από Έτινγκερ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω παρέμβασης του επιτρόπου Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, επισήμανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Καταλονία.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στο Μόναχο, προειδοποίησε ότι η κλιμακούμενη διαμάχη Μαδρίτης – Βαρκελώνης για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κινδυνεύει να εξελιχθεί στην πρώτη εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύρραξη στη Δυτική Ευρώπη.

Παρά την απροθυμία της Ε.Ε. να εμπλακεί στην αντιπαράθεση, ο Γερμανός επίτροπος είπε ότι η κατάσταση «είναι πολύ, πολύ ανησυχητική. Είναι πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος καταμεσής της Ευρώπης. Να ελπίζουμε μόνον να ανοίξει σύντομα ένα κανάλι διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης».

Τέλος, ο Έτινγκερ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μόνο «αν ζητηθεί».

Βαλς: Διάλυση της Ισπανίας ισοδυναμεί με διάλυση της Ε.Ε.

Διάλυση της Ισπανίας ισοδυναμεί με διάλυση της Ε.Ε.». Αυτό διεμήνυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Και αν ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας, αύριο θα είναι η Χώρα των Βάσκων και μετά η γαλλική Χώρα των Βάσκων και μετά η Βόρεια Ιταλία και μετά ο πόλεμος» τόνισε ακόμα ο Βαλς, επισημαίνοντας ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας θα ήταν «μια τρέλα».

«Ναι, θα ήταν μια τρέλα», απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη, όταν ερωτήθηκε σχετικά με την επιθυμία της αυτονομιστικής κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζεμόννα κηρύξει την ανεξαρτησία της πλουσιότερης περιφέρειας της Ισπανίας.

«Η δύναμη της Ισπανίας είναι ότι έχει μεγάλες περιφέρειες όπως η Καταλονία και η Χώρα των Βάσκων.Και η δύναμη της Καταλονίας και της Χώρας των Βάσκων είναι ότι βρίσκονται μέσα σε ένα από τα παλιά κράτη-έθνη της Ευρώπης.Δεν υπάρχουν πολλά απ’ αυτά.Είναι η Αγγλία, είναι η Ισπανία και είναι η Γαλλία», διευκρίνισε ο Βαλς.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία»

Επίσης επεσήμανε ότι «η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να μιλήσουν γι’ αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία, όχι για να γίνουν μεσολαβητές, αλλά για να πουν πως αυτό δεν είναι δυνατό».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία για την Καταλονία.Πρέπει να πούμε στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας: αν θέλετε να βγείτε, επιπλέον δεν θα είστε μέσα στην ΕΕ, δεν θα υπάρχει ευρώ», πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Είναι μια θεμελιώδης συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους» τόνισε και επέμεινε ότι «η Ευρώπη είναι μια ομοσπονδία κρατών-εθνών, δεν είναι μια ομοσπονδία περιφερειών και πόλεων!».

Ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισαν 2.044.038 Καταλανοί – 90,18% – και «Όχι» 177.000 – 7.83% -. Περίπου 2% των ψηφοφόρων ψήφισαν λευκό.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 43.03%. Από τους 5,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, 2.286.217 ψήφισαν στο δημοψήφισμα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, με βάση το νόμο που περιβάλλει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, το καταλανικό κοινοβούλιο θα πρέπει εντός 48ωρών να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter του τοπικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν θα εκφωνήσει την Τρίτη ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου για την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση».

Η πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου Κάρμα Φορκαντέλ όρισε την έναρξη της ολομέλειας για τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).

pentapostagma.gr

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: