breaking newsΚύπρος

Η Σαλαμοποίηση των Προσφύγων, οι Μαρωνίτες και ο Ν. Αναστασιάδης

 

Ο προεδρικός περίγυρος εξελίσσεται σε έναν ασύδοτο προεκλογικό Αρμαγεδδώνα. Όχι μόνο το Κυπριακό και η οικονομία αλλά τα πάντα αξιοποιούνται αδίστακτα για την επανεκλογή στην Προεδρία τού Ν. Αναστασιάδη.

 Δεν έμεινε εθνικό μνημόσυνο, σωματείο, επιχείρηση, σύνδεσμος, συνεστίαση, φιλανθρωπική ή άλλη εκδήλωση, χορός, εγκαίνια, κτλ., στα οποία ο Ν. Αναστασιάδης δεν παρέστη και μίλησε ή έστειλε χαιρετισμό και δι’ αυτών ενεδύθη ολοκαίνουργιες φουστανέλες δήθεν αντίστασης και τάχα ανυποχώρητης πολιτικής έναντι των τουρκικών αξιώσεων. 

Καθημερινά, όμως, επιβεβαιώνει ότι είναι ο πλέον αναξιόπιστος, ανακόλουθος και αλλοπρόσαλλος, δηλ. ο πιο επικίνδυνος, πολιτικά, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ακόμα και στη Μόσχα μετέφερε τις προεκλογικές μεταμφιέσεις του, ενθυμηθείς αίφνης τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αναζήτηση λύσης στη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Και πότε;

Όταν την 1η Δεκεμβρίου 2016, στο δείπνο της υποταγής στον Τούρκο, ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχθηκε την πενταμερή, τουρκική αξίωση δεκαετιών και εξαφάνισε την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς ουδεμία νύξη στους «5». Τώρα, σειρά προεκλογικής εκμετάλλευσης πήρε η θρησκευτική ομάδα των Μαρωνιτών. Είναι γνωστό ότι ο κατοχικός ηγέτης και φίλτατος του Ν. Αναστασιάδη, Ακιντζί, είχε ανακοινώσει κατ’ εντολήν των αυθεντών του ότι  μόνον οι Μαρωνίτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα. 

Τι επιδιώκει η εγκάθετη τ/κ διοίκηση με την πρόσκληση προς τους Μαρωνίτες και με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης Αναστασιάδη; 

Τη σαλαμοποίηση του προσφυγικού κόσμου.

 Να θυμίσουμε ότι η Αμμόχωστος έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, αλλ’ ο Αναστασιάδης τη μετέτρεψε σε ΜΟΕ. Για τη Μόρφου διαβεβαίωσε κατ’ επανάληψιν, ψηφοθηρικά, ότι δεν θα αποδεχόταν λύση χωρίς την επιστροφή της. Αδίστακτος εμπαιγμός και των Αμμοχωστιανών και των Μορφιτών. Τώρα προέχουν οι Μαρωνίτες ως δεξαμενή ψήφων.

 Όπως καταγγέλλουν τρεις ευρωβουλευτές, η Ε. Θεοχάρους, πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ο Κ. Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και ο Δ. Παπαδάκης της ΕΔΕΚ, φαίνεται ότι πρόσφατα παίχτηκε ένα ανεκδιήγητο παιγνίδι από πλευράς του προεδρικού, του ΥπΕξ Κασουλίδη και στενού συμβούλου του Αβ. Νεοφύτου.

Όπως καταγγέλλεται, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεννόηση με τον Ι. Κασουλίδη, υπέβαλε τροπολογία στο κεφάλαιο για τη  Χρηματοδότηση της τ/κ κοινότητας, στην οποία προτείνεται χρησιμοποίηση μέρους των κονδυλίων για την ευημερία των Μαρωνιτών, οι οποίοι επιθυμούν επανεγκατάστασή τους (στα κατεχόμενα) και όλων των εγκλωβισμένων βάσει της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης.

Για βελτίωση του κειμένου, επισημαίνει ο Κ. Μαυρίδης, ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ανταπόκρισης σε σκοπιμότητες του ψευδοκράτους για διαχωρισμό των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου σε ευνοούμενους και μη, «προτείναμε (με τον Δ. Παπαδάκη) βελτιωμένο λεκτικό μέσω προφορικής τροπολογίας που αναφέρεται καθαρά σε όλους τους εγκλωβισμένους, περιλαμβανομένων των Μαρωνιτών, βάσει της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης. Για την ανάγκη βελτίωσης της τροπολογίας συναίνεσε και η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και ο ίδιος ο κ. Μπέκε». 

Τι συνέβη, όμως; «Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Μπέκε μάς ενημέρωσε ότι, κατόπιν συνεννόησής του με την κυπριακή Κυβέρνηση, επιμένει στην αρχική του τροπολογία, απορρίπτοντας τη δική μας βελτιωμένη πρόταση. Επιπλέον, η Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κύπρου, ακολουθώντας προφανώς οδηγίες του κ. Κασουλίδη, προσέγγισε τις κύριες Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας τους να υπερψηφίσουν την αρχική τροπολογία και όχι τη βελτιωμένη». Πράγμα που έγινε. 

Η Ε. Θεοχάρους, σε δήλωσή της αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήσαν πέρα για πέρα λανθασμένοι.

Η παρέμβαση Κασουλίδη για την υπερψήφιση της τροπολογίας αποδεικνύει την κακοπιστία της Κυβέρνησης και των εν Βρυξέλλαις οργάνων της και την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει την τροπολογία για προεκλογικούς λόγους. Ανέλαβα ήδη πρωτοβουλία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σύσταση ad hoc επιτροπής προς διερεύνηση του τρόπου διάθεσης των κονδυλίων που χορηγεί η Ε.Ε. προς τις κατοχικές αρχές για τους Τουρκοκύπριους», κατέληξε.

Ο Δ. Παπαδάκης, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει πως, «σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο γνωστός φίλος της Κύπρου, ευρωβουλευτής Ράιμερ Μπέκε, οποίος είναι σταθερός συμπαραστάτης του αγώνα του κυπριακού λαού και χαίρει της εκτίμησής μας».

Η απόφαση του ψευδοκράτους να προσκαλέσει μόνο τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν, προκάλεσε διχασμό. Άλλοι θέλουν να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση και να μην ανήκουν πλέον στην ε/κ κοινότητα και άλλοι να παραμείνουν στην ε/κ κοινότητα. Κάτι γνωρίζουν περί τούτου, ο Πρόεδρος και στελέχη του ΔΗΣΥ…

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την τροπολογία Μπέκε.

Ιδού, όμως, το εξωφρενικό:

 Ο Ι. Κασουλίδης συνεννοήθηκε με τον Γερμανό ευρωβουλευτή για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους αλλά, γι’ ακόμα μια φορά, αρνήθηκε να συνεννοηθεί με τους Κύπριους ευρωβουλευτές. Είναι χρήσιμες οι ψήφοι των Μαρωνιτών, κορόιδα, όχι η υπεράσπιση της Κύπρου…

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/opinions/savvas-iakovidis/2288/i-salamopoiisi-ton-prosfygon-oi-maronites-kai-o-n-anastasiadis

onisilos.gr

Back to top button