breaking newsΕλλάδα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ: Πού πήγαν τα 150.000 δολάρια για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων Λέσβου;

Δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Λέσβου  προκειμένου να μάθουν γιατί δεν διατέθηκαν τα χρήματα που είχαν μαζέψει ομογενείς στις ανάγκες του νησιού, αλλα  προορίζονται για την αποκατάσταση των ιερών ναών του που υπέστησαν ζημιές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, την  ίδια ώρα μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν και οι σοβαρές καταγγελίες που διατυπώνουν  ομογενείς από την Αυστραλία, καθώς όπως, αναφέρουν τα χρήματα που συγκέντρωσαν, ήταν για την  ανακούφιση των σεισμοπαθών, αλλά τώρα έχουν  δεσμευθεί από τη Μητρόπολη Λέσβου για την αποκατάσταση των ναών που υπέστησαν ζημιές.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ 

O καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούνιο άφησε πίσω του μία νεκρή, 15 τραυματίες και την -σχεδόν- πλήρη διάλυση του χωριού Βρίσα. Aπό τους δευτεροβάθμιους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο χωριό μετά το σεισμό, 34 μόλις κτίρια κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, 161 προσωρινά ακατάλληλα , ενώ για πέντε κτίρια είχε συνταχθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου.

H κατάσταση αυτή, κινητοποίησε λίγες μέρες αργότερα τους Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας, οι οποίοι μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας συγκέντρωσαν 150.000 δολάρια για την ενίσχυση » υπερ πάντων των εν ανάγκαις ανθρώπων»

epistoli-arxiepiskopi-australias-1

Από τις 25 Ιουλίου που στάλθηκε το ποσό στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης μέχρι σήμερα, όπως γράφει το meresparaxenes.com,τρεις,  ούτε ένα μικρό του μέρος δεν έχει καταβληθεί για την υποστήριξή τους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα από πλευρά των κατοίκων. Συγκεκριμένα , από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας άρχισαν να διερευνούν το ζήτημα, αποστέλλοντας σχετική  επιστολή στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης για να μάθουν, αν και πότε, θα διατεθούν τα λεφτά στους κατοίκους του χωριού.

Και ενώ καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Εμπρός», άρχισε να φημολογείται πως στις  προθέσεις της τοπικής ηγεσίας της Εκκλησίας είναι,  να διαθέσει το ποσό των 150.000 δολαρίων για την αποκατάσταση ζημιών σε 23 ναούς της Λέσβου.

images

Ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Βουνάτσος σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία, ενώ ο  ιερέας Στρατής Γιουσμάς. Σε σχόλιό του στο Facebook έγραψε

22471623_691743511030804_273899653_n-1

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Τη δυσαρέσκειά τους έχουν δηλώσει τόσο οι ομογενείς που συγκέντρωσαν το ποσό, αφού ήταν εξ’αρχής ρητή η επιθυμία τους τα λεφτά να διατεθούν στους σεισμοπαθείς, όσο και οι κάτοικοι της Βρίσας, που ακόμα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός.

Δημοσιογράφος του site meresparaxenes.com μίλησε με τον Κώστα Σταυρινό, πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου-Αθήνας, ο οποίος είπε : «πριν από μερικούς μήνες, ο Γιάννης Σπανέλλης, ο οποίος λειτουργεί έναν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Αυστραλία, είχε οργανώσει έναν έρανο με την Παλλεσβιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας. Οι άνθρωποι αυτοί κατέβασαν στο χωριό μας 40 επιταγές των 300 ευρώ και τις μοίρασαν σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Λίγο αργότερα, στις αρχές Σεπτέμβρη, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας μάζεψε σε έρανο που έκανε 150.000 δολάρια και τα έστειλε στις 25 Ιουλίου στην Μητρόπολη Μυτιλήνης.

mhtropoli-dorees-1

Στο μεταξύ, η Μητρόπολη είχε λάβει νωρίτερα 50.000 ευρώ από τον Πάπα».

«Έτσι, πήραμε την απόφαση ως Σύλογος » συνεχίσει ο πρόεδρος ήταν  να στείλουμε επιστολή στον Μητροπολίτη για να τον ρωτήσουμε πού είναι αυτά τα λεφτά. Δεν υπήρξε καμία απάντηση. Το ύποπτο στοιχείο εδώ είναι ότι κανένας από την Μητρόπολη δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου.Μετά από 15 ημέρες, αποστείλαμε άλλη μία επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος με τη σειρά του μας παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο, επειδή εκείνη είναι που ασχολείται με ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση», συνεχίζει.

«Το ζήτημα που εγείρεται, λοιπόν, είναι το εξής: Στην εγκύκλιο που έστειλε η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δηλωνόταν ρητώς ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στους σεισμόπληκτους της περιοχής, ντόπιους και μετανάστες. Τώρα μαθαίνουμε από κύκλους του Μητροπολίτη ότι τα λεφτά αυτά δεν θα διατεθούν για τις ανάγκες του χωριού, αλλά για τις εκκλησίες που έχουν καταστραφεί.

σεισμος 1

Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού οι εκκλησίες επιχορηγούνται από τις στεγαστικές συνδρομές του κράτους. Η ενορία κάνει τα χαρτιά της, το κράτος τα αξιολογεί και παρέχει 870 ευρώ ανά τ.μ. σε όποια ενορία το χρειάζεται», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Καταλήγει λέγοντας «Αυτή τη στιγμή στη Βρίσα, τριάντα κάτοικοι τρώνε από το συσσίτιο που γίνεται στην περιοχή, ενώ με τα λεφτά που θα μαζέψει ο σύλλογος θα μπορέσουμε να αγοράσουμε θερμοπομπούς και αφυγραντήρες για 200 σπίτια. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία, ο κόσμος είναι αυτός που έχει ανάγκη. Θα διεκδικήσουμε αυτά τα λεφτά και με δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα».

ΠΗΓΗ:  gazzetta.gr /meresparaxenes.com

.crashonline.gr

Back to top button