breaking newsΔιεθνή

1 εκατομμύριο δολάρια τη μέρα: Οι Ιταλικές αρχές ανακάλυψαν δίκτυο λαθραίου πετρελαίου της ISIS στην Ευρώπη

 

Λαθραίο πετρέλαιο από εδάφη που κατέχει η ISIS στη Λιβύη φθάνει στην Ιταλία όπου διυλίζεται και στη συνέχεια μεταπωλείται στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας τρεις φορές επάνω σε τιμή. Αυτή η αποκάλυψη έγινε από την απόρρητη έκθεση της Ιταλικής Οικονομικής Φρουράς (ειδικό κέντρο αστυνομίας για νομισματικά θέματα) που χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2017.

Η Ιταλική υπηρεσία έλαβε δείγματα πετρελαίου από διάφορα Ιταλικά διυλιστήρια και διαπίστωσε ότι οι προμήθειες πετρελαίου από τη Λιβύη και τη Συρία υπερέβαιναν κατά πολύ την ποσότητα πετρελαίου που δηλώθηκε στα επίσημα έγγραφα.

Ετήσια απώλεια φόρων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με την Assopetroli, Ιταλική ένωση εταιρειών στον πετρελαϊκό τομέα, η παράνομη αγορά πετρελαίου στην Ιταλία προκάλεσε απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικά έσοδα το 2016, με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια λίτρα βενζίνης να πωλούνται στη μαύρη αγορά.

Μια παράνομη επιχείρηση αυτού του μεγέθους δύσκολα μπορεί να επιβιώσει χωρίς ένα πολύ ευρύ δίκτυο διαχειριστών. Εντωμεταξύ, ο Ιταλικός πετρελαϊκός γίγαντας Eni έχει αναφέρει υποθέσεις στις Ιταλικές αρχές, στις οποίες οι φορείς εκμετάλλευσης προσέφεραν τιμές πολύ χαμηλές για να είναι δίκαιες και όπου οι μέθοδοι πληρωμής ήταν ασυνήθιστες και ενδεχομένως προέκυψαν από παράνομες δραστηριότητες. Έτσι ξεκίνησε η έρευνα του ‘Βρώμικου Πετρελαίου’ από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κατάνια στη Σικελία.

Την περασμένη εβδομάδα, συνελήφθησαν εννέα άτομα, ενώ 50 ήταν υπό έρευνα ως μέρος αυτής της έρευνας. Ιταλοί αξιωματούχοι και μέλη της Οικονομικής Φρουράς πιστεύουν ότι μεταξύ 2015 και 2016 πάνω από 30 σκάφη που φορτώθηκαν με 80.000 τόνους παράνομης βενζίνης αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ κατόρθωσαν να φτάσουν στη Σικελία από τη Λιβύη. Στην πραγματικότητα, αυτό φαίνεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το δίκτυο είναι πολύ ευρύτερο.

Η Daphne Caruana Galizia, δημοσιογράφος που εργαζόταν για την αποκάλυψη αυτών των δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στη Λιβύη, τη Μάλτα και την Ιταλία, σκοτώθηκε πρόσφατα σε έκρηξη αυτοκινήτου στη Μάλτα. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σύνδεση μεταξύ του θανάτου της δημοσιογράφου και της έρευνας για το «Βρώμικο Πετρέλαιο».

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Προεδρικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών, “τα πλοία μεταφοράς λαθραίων καυσίμων από τη Μάλτα σαλπάρουν νότια της Μάλτας σε απόσταση μεταξύ 40 και 60 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Λιβύης, όπου απενεργοποιούν το αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνώρισης. Αφού φορτωθούν, επιστρέφουν στη Μάλτα.”

Τα σκάφη παραμένουν να επιπλέουν ​​εκτός των χωρικών υδάτων της Μάλτας ενώ εκφορτώνουν τα καύσιμα σε άλλα πλοία που τα μεταφέρουν στην ακτή, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι άλλες χώρες επωφελούνται από το λαθρεμπόριο επιδοτούμενων καυσίμων.

Το λαθρεμπόριο πετρελαίου βασική δραστηριότητα της ISIS

Πιστεύεται ότι μεσίτες στην Ιταλία και τη Μάλτα παραποιούν τα απαραίτητα έγγραφα για τον ξέπλυμα των πράξεων λαθρεμπορίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Λιβύης έχει δηλώσει ότι σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια βενζίνης και άλλων επιδοτούμενων αγαθών μεταφέρονται λαθραία κάθε χρόνο. Ένα γαλόνι βενζίνης της Λιβύης είναι περίπου οκτώ σεντς, ενώ ακριβώς απέναντι απ’ τη θάλασσα στη Μάλτα το ίδιο γαλόνι μπορεί να φτάσει στα έξι δολάρια (με 7,500% κέρδος). Στην πραγματικότητα, οι λαθρέμποροι δεν πληρώνουν καν τα αρχικά οκτώ σεντς, καθώς τα κλέβουν από τα εργοστάσια παραγωγής.

“Οι φορείς εκμετάλλευσης που δεν πληρώνουν φόρους ή αγοράζουν λαθραίο πετρέλαιο μπορούν να προσφέρουν τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς και καταφέρνουν να προσελκύσουν τεράστια ζήτηση”, γράφει η εταιρεία Eni σε δήλωση προς την Al Arabiya English. “Η Eni, όπως όλοι οι ειλικρινείς και νόμιμοι φορείς, υποφέρει σοβαρά από αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που μειώνει τα περιθώρια των πωλήσεων και τον όγκο”, εξηγεί ο γίγαντας του πετρελαίου.

Η κύρια δραστηριότητα της ISIS είναι τώρα η λαθραία μεταφορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις Ιταλικές οικονομικές υπηρεσίες, τα έσοδα της ISIS από την πώληση πετρελαίου, κοντά στην περιοχή παραγωγής, ανέρχονται σε περίπου 20-35 δολάρια το βαρέλι. Οι μεσίτες μπορούν στη συνέχεια να το μεταπωλήσουν για 60-100 δολάρια το βαρέλι. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμώμενες επιχειρηματικές στάσεις του ISIS σε 50.000 βαρέλια ημερησίως, το ποσό αυτό ανέρχεται σε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα.

Πηγή:

http://english.alarabiya.net/en/features/2

Back to top button