breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστήριο με ραδιενεργό σύννεφο πάνω από Ευρώπη – Χάρτης με Κύπρο

 

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές λένε ότι, το ραδιενεργό σύννεφο που εντοπίστηκε πάνω από την Ευρώπη στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, θα μπορούσε μόνο να οφείλεται σε ατύχημα που συνέβη κατά την επανεπεξεργασία πυρηνικού καυσίμου στην πυρηνική εγκατάσταση Mayak στην περιοχή Chelyabinsk, στα Ουράλια όρη. Το ατύχημα εικάζεται ότι συνέβη μεταξύ 26ης και 27ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα παρόλο που το ραδιενεργό σύννεφο τελικά αραίωσε αρκετά, ώστε τελικά να μην αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό, η διαρροή απελευθέρωσε έως και 100 φορές την ποσότητα της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα που έκανε η καταστροφή της Φουκουσίμα ενώ  Ιταλοί επιστήμονες ήταν οι πρώτοι που χτύπησαν καμπανάκι  συναγερμού στις 2 Οκτωβρίου, όταν διαπίστωσαν την έκρηξη του ραδιενεργού ρουθηνίου-106 στην ατμόσφαιρα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε γρήγορα από άλλα εργαστήρια παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

(Χάρτης από την έρευνα)

Η Ρωσία  παραδέχτηκε ότι όντως ένα ραδιενεργό σύννεφο εντοπίστηκε πάνω από τα Ουράλια όρη, αλλά ουδέποτε ανέλαβε ευθύνη για το αυτό, άλλα ούτε παραδέχτηκε καν το συμβάν.

Η ομάδα επιστημόνων απέκλεισε τη Ρουμανία ως πηγή του ατυχήματος, παρά τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας της χώρας. Κάθε σταθμός στη χώρα ανίχνευσε ταυτόχρονα το ραδιενεργό ρεύμα, πράγμα που έδειξε ότι η πηγή ήταν αρκετά μακριά για να φτάσει στο πλάτος της Ρουμανίας.

Το ατύχημα συνέβη σχεδόν 60 χρόνια μετά από ένα άλλο παρόμοιο ατύχημα, που συνέβη στην ίδια πυρηνική εγκατάσταση, το 1957. Η σοβαρότητα εκείνου του ατυχήματος έπεται μονάχα του ατυχήματος του Τσερνομπίλ

Διαβάσε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστημονική μελέτη με τίτλο «Airborne concentrations and chemical considerations of radioactive ruthenium from an undeclared major nuclear release in 2017» του Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), 

https://www.sigmalive.com

Back to top button