Διεθνή

Πραξικόπημα στο Σουδάν εναντίον καθεστώτος συμφερόντων Αιγύπτου, Σ Αραβίας τώρα που οι 2 χώρες-κλειδί απομακρύνονται από δυτικό μπλοκ. Η Αίγυπτος θα έστελνε 40.000 πυραύλους στη Ρωσία σύμφωνα με διαρροή Πενταγώνου, ο αραβικός κόσμος ενώνεται και Ιράν-Σ Αραβία τα βρήκαν!

Πραξικόπημα στο Σουδάν σ΄εξέλιξη αιματηρές μάχες που εντάθηκαν την Κυριακή. ΗΠΑ,ΕΕ αποσταθεροποιούν ένα καθεστώς συμφερόντων Αιγύπτου και Σ Αραβίας καθώς αυτές οι 2 χώρες ολοταχώς απομακρύνονται από τη σφαίρα επιρροής τους και σφυρηλατείται η ενότητα του αραβικού κόσμου με ρωσοκινέζικο προσανατολισμό. Η εξέλιξη αυτή επέρχεται καθώς δημοσιοποιήθηκε από τα έγγραφα διαρροής από Πεντάγωνο ότι η Αίγυπτος θα έστελνε μυστικά χιλιάδες οβίδες στη Ρωσία και πολεμικό υλικό. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι διέταξε πρόσφατα τους υφισταμένους να παράγουν έως και 40.000 ρουκέτες για να αποσταλούν κρυφά στη Ρωσία, σύμφωνα με ένα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε – WP
Οι μάχες μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών έχουν αφήσει τουλάχιστον 56 νεκρούς πολίτες και δεκάδες νεκρούς μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει οργάνωση γιατρών. Η Ρωσία έχει ισχυρή επιρροή στην Αφρική κάτι που ανησυχεί τους αιώνιους αντιπάλους της. Άμεση εμπλοκή της Αιγύπτου.. Αιγύπτιοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις ταχείας υποστήριξης του Σουδάν, ενώ συμμετείχαν σε εναέριους ελιγμούς με τη σουδανική αεροπορία, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στο Κάιρο, Alexandre Buccianti. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αιγύπτου είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τα γεγονότα πολύ στενά. Έκτακτη σύγκλιση σήμερα της Αραβικής Λίγκας.

Τα παράθυρα έτριζαν και τα κτίρια σείστηκαν σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του Σαββάτου, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις τα ξημερώματα της Κυριακής. “Ο συνολικός αριθμός των θανάτων αμάχων έφτασε τα 56 άτομα”, δήλωσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, μια ανεξάρτητη και φιλοδημοκρατική οργάνωση, μιλώντας επίσης για “δεκάδες θανάτους” μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, που δεν υπολογίζονται σε αυτήν την έκθεση.

Η επιτροπή είπε ότι υπολογίζει σε περίπου 600 τους τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας. Πολλά θύματα δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν σε νοσοκομεία λόγω δυσκολιών ταξιδιού που συνδέονται με τις συγκρούσεις.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) – χιλιάδες πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου στο Νταρφούρ δήλωσαν ότι ελέγχουν την προεδρική κατοικία, το αεροδρόμιο του Χαρτούμ και άλλες βασικές υποδομές. Ο στρατός αρνείται ότι πήραν το αεροδρόμιο, αλλά αναγνωρίζει ότι οι FSR «έκαψαν πολιτικά αεροπλάνα εκεί, συμπεριλαμβανομένου ενός από τη Saudi Airlines», κάτι που επιβεβαίωσε η εταιρεία.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε αργά το Σάββατο, ο σουδανικός στρατός ζήτησε από τον πληθυσμό να μείνει στο σπίτι καθώς συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του εναντίον παραστρατιωτικών βάσεων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή στο Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για το Σουδάν, κατόπιν αιτήματος του Καΐρου -όπου βρίσκεται- και του Ριάντ, δύο σημαντικών συμμάχων του σουδανικού στρατού,
που παλεύουν με τους παραστρατιωτικούς που τώρα θέλουν να τον απομακρύνουν από την εξουσία. Η Σαουδική Αραβία είναι, μαζί με την Αίγυπτο, ο κύριος υποστηρικτής των στρατιωτικών αρχών που υποτίθεται ότι θα επιστρέψουν την εξουσία στους πολίτες σύμφωνα με τους όρους συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τις δημοκρατικές δυνάμεις μετά την πτώση του Omar al-Bashir, μια διαδικασία που φαίνεται να βρίσκεται όλο και περισσότερο σε κίνδυνο.

Τακτικά στρατεύματα και στρατιώτες των RSF έχουν συμμαχήσει στο κυβερνών Σουδάν από την πτώση του πρώην προέδρου Omar al-Bashir μετά από μια λαϊκή εξέγερση το 2019. Το διαζύγιο μεταξύ των RSF και του στρατού ήρθε στο προσκήνιο την Πέμπτη, όταν ο τελευταίος απαγόρευσε ορισμένες παραστρατιωτικές κινήσεις , ιδίως στο Merowe.

Η ενσωμάτωσή τους στον στρατό βρισκόταν στο παρελθόν στην ημερήσια διάταξη ως μέρος του μεταβατικού σχεδίου που προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών, ιδίως προεδρικών, στις οποίες ο στρατηγός Hemedti, ο οποίος ηγείται του FSR, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος. .Μετά από μήνες έντασης, μάχες ξέσπασαν το πρωί του Σαββάτου μεταξύ στρατιωτών του τακτικού στρατού και του FSR, της πολιτοφυλακής του αριθμού 2 του Στρατηγού Μετάβασης Hemedti. Ο προσωρινός απολογισμός, που ανακοινώθηκε σήμερα Κυριακή, 16 Απριλίου το πρωί από το σωματείο των γιατρών, είναι 56 νεκροί μεταξύ αμάχων, δεκάδες άλλοι μεταξύ των εμπόλεμων και αρκετές εκατοντάδες τραυματίες. Αιγύπτιοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις ταχείας υποστήριξης του Σουδάν, ενώ συμμετείχαν σε εναέριους ελιγμούς με τη σουδανική αεροπορία, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στο Κάιρο, Alexandre Buccianti. «Οι Αιγύπτιοι στρατιώτες είναι εισβολείς» και επομένως αιχμάλωτοι πολέμου: αυτό δήλωσαν αξιωματικοί της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε ένα βίντεο που δείχνει Αιγύπτιους στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται στο αεροδρόμιο Σουδανέζοι από το Meroe. Αιχμαλωτίστηκαν στη βάση Marawi από το RSF στα 250 μίλια από αιγυπτιακά σύνορα .

Αιγυπτιακά MiG-29 που συμμετείχαν σε εναέριους ελιγμούς υπέστησαν δολιοφθορά στον διάδρομο του αεροδρομίου. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αιγύπτου είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τα γεγονότα πολύ στενά.

dimpenews.com

Back to top button