breaking newsΚύπρος

Ένας Νεοσουλτάνος στην Αθήνα

Του Χριστόδουλου Κ. Γιαλλουρίδη*

 

Η επίσκεψη πρέπει να τύχει χειρισμού τέτοιου, που να προβάλλει θεμιτές διεκδικήσεις της Ελλάδος στο Κυπριακό και τις απαραίτητες κόκκινες κάρτες της χώρας σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο και αλλού

Ο Ερντογάν φτάνει στην Αθήνα σε μια περίοδο δύσκολη στην προσωπική του πολιτική ιστορία.

Εκτός του γεγονότος ότι έχει πολύ μεγάλα και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στη χώρα του συγκρουόμενος με το Ισλάμ και τους Κούρδους, ανεδείχθη σε νεοσουλτάνο που συλλαμβάνει και φυλακίζει όλους εκείνους που η πραγματικότητα και η φαντασία του τους καθιστά αντιπάλους ή και ύποπτους να στραφούν στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον εναντίον του, δηλαδή του καθεστώτος το οποίο οικοδομεί στη σύγχρονη Τουρκία.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν μετατρέπει σε αντιπάλους του όλους εκείνους που απλώς διαφωνούν μαζί του. Εκατοντάδες διανοούμενοι, δεκάδες δημοσιογράφοι και εκδότες, άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης, πολιτικοί, όλοι εκείνοι που θα μπορούσαν να οικοδομήσουν στο παρόν ή στο μέλλον μια θεμιτή κατά τα άλλα αντιπαλότητα προς το καθεστώς του Ερντογάν, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται.

Μια μεγάλη φυλακή

Αυτό το πλαίσιο πολιτικής νεοσουλτανικής δικτατορίας μετατρέπει την Τουρκία, σύμφωνα με όλες τις αναφορές που διαρρέουν από τον χώρο της τουρκικής δημοσιότητας, σε μια μεγάλη φυλακή. Ταυτόχρονα, η πολιτική του Ερντογάν απομονώνει την Άγκυρα από κάθε συμμαχικό ή φιλικό δεσμό του παρελθόντος και του παρόντος.

Εν όψει τούτων, ο νεοσουλτάνος έρχεται στην Αθήνα, τη μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μπορεί να επισκεφθεί, δηλώνοντας ταυτόχρονα και το προκλητικό πως είναι ο περήφανος κατακτητής της βόρειας Κύπρου, υπενθυμίζοντας την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου το 1571 και διαδηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση τις ηγεμονικές βλέψεις του νεοσουλτανάτου, του οποίου ηγείται, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Άμβλυνση αντιθέσεων

Φυσικά, στόχος της εξωτερικής πολιτικής κάθε χώρας είναι η άμβλυνση των αντιθέσεων με άλλες χώρες, η οικοδόμηση συμμαχιών και η προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης διαφορών, υπαρκτών και ανύπαρκτων, έτσι ώστε τα κράτη να διατηρούν την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους, κυρίως όμως να διαφυλάττουν την εθνική τους αξιοπρέπεια και αξιοπιστία. Εμείς, τολμήσαμε να προσκαλέσουμε στην Αθήνα έναν ηγέτη που εκδηλώνει εμφανείς τάσεις νεοσουλτάνου, ο οποίος απειλεί τους πάντες στην περιοχή του και που έχει εξοντώσει και εξαφανίσει κάθε αντίθετη φωνή που θα τολμούσε να εκδηλωθεί στη χώρα του.

Λεπτοί χειρισμοί

Προσδοκούμε στην επίτευξη μιας στοιχειώδους ηρεμίας και αποκατάστασης ενός κλίματος, που θα επιτρέψει στη χώρα μας να αισθάνεται λιγότερο απειλούμενη απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Αυτή η πολιτική χρειάζεται εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς για να μην εμφανιστεί η πρόσκληση και η άφιξη του μεγαλοπρεπούς νεοσουλτάνου ως κίνηση προερχόμενη από φόβο και ακόμα χειρότερα από δουλοπρέπεια.

Θεωρούμε όμως ότι, παρά ταύτα, δεδομένου του ρίσκου που εμφιλοχωρεί στην επίσκεψη, η γνώση και η εμπειρία του Υπουργού Εξωτερικών επιτρέπει να αναμένουμε μιαν αξιοπρεπή για τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας υπόσταση, αντιμετώπιση της μεστής από λανθάνουσες διακινδυνεύσεις άφιξης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Το Κυπριακό

Η επίσκεψη πρέπει να τύχει χειρισμού τέτοιου, που να προβάλλει θεμιτές διεκδικήσεις της Ελλάδος στο Κυπριακό και τις απαραίτητες κόκκινες κάρτες της χώρας σε ό,τι αφορά τις τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο και αλλού. Ιδιαιτέρως, αναφορικά προς το Κυπριακό, υπενθυμίζουμε πως η διαπραγμάτευση έχει τότε και μόνον σημασία και βαρύτητα εάν ακολουθήσει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, η οποία πρέπει να αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου, ελεύθερου και δημοκρατικού κυπριακού κράτους.

Είναι μια δύσκολη πορεία των πραγμάτων, αλλά κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, υποχρεούται να θέτει τον πήχη εκεί όπου βρίσκεται η αξιοπρέπειά του και στα όρια που αντιστοιχούν στην ιστορία, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό του.


*Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής,
Διευθυντής Κέντρου Ανατολικών Σπουδών
Για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία,
Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/468337/enas-neosoultanos-stin-athina

Back to top button