breaking news

Φόβος διεθνώς για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Με «το όπλο παρά πόδα» οι IDF μετά τη δολοφονία Αρούρι

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αναμένονται αντίποινα – συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς από τον Λίβανο

Oi ισραηλινές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σενάριο μετά τη δολοφονία του υποδιοικητή της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, τόνισε o εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο αξιωματικός δήλωσε ότι ο στρατός έχει εστιάσει στην ήττα της Χαμάς και δεν έχει στόχους στον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό που έγινε με drone σε διαμέρισμα της Βυρηττού.

Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι όπως και των άλλων μελών των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ δεν θα μείνει αναπάντητη, δεσμεύτηκε η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για την ισραηλινή ενέργεια, προσθέτοντας ότι η αντίσταση έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Χεζμπολάχ τόνισε ότι η δολοφονία από το Ισραήλ του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς, στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού, δεν θα μείνει ατιμώρητη.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ φαίνεται η στιγμή της έκρηξης που σκότωσε τα στελέχη της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι το χτύπημα στόχευε μόνο αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει τη Χεζμπολάχ ώστε να περιορίσει τα αντίποινά της.

«Προφανώς στον Λίβανο, υπάρχουν πολλοί στόχοι της Χεζμπολάχ, αλλά όποιος έκανε αυτό το χτύπημα ήταν πολύ χειρουργικό και πήγε για έναν στόχο της Χαμάς, επειδή το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο… Όποιος το έκανε αυτό, έχει πρόβλημα με τη Χαμάς», δήλωσε.

«Όποιος και να το έκανε αυτό, δεν είναι επίθεση στο λιβανικό κράτος. Δεν είναι επίθεση στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ. Όποιος το έκανε αυτό, είναι επίθεση στη Χαμάς, αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο», πρόσθεσε.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών

Ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα των δύο χωρών, εξαπέλυσε η Χεσμπολάχ από τον Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για τη δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα σήμερα, κατά την επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (σ.σ. την οποία δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως το Ισραήλ) εναντίον γραφείων της Χαμάς στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώθηκαν συνολικά έξι άνθρωποι. Μεταξύ των νεκρών είναι ο Σάλεχ αλ Αρούρι, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, καθώς και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο στο στενό του Μπαμπ ελ Μάντεμπ

Έκρήξεις κοντά σε πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων στο στενό στρατηγικής σημασίας Μπαμπ ελ Μάντεμπ, που χωρίζει την αραβική χερσόνησο από την Αφρική, ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

Ακούστηκαν ως και τρεις εκρήξεις «1 ως 5 ναυτικά μίλια» από το πλοίο, που βρισκόταν ανάμεσα στα παράλια της Ερυθραίας και της Υεμένης, εξήγησε η υπηρεσία σε λακωνικό μήνυμά της μέσω X (του πρώην Twitter), διευκρινίζοντας πως το σκάφος δεν υπέστη ζημιά και το πλήρωμα είναι «σώο».

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, έχουν προειδοποιήσει πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.

Πύραυλοι και drones των σιιτών ανταρτών έχουν καταρριφθεί από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στη ζώνη.

Κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της υεμενίτικης επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους βάζοντας στο στόχαστρο κάπου δέκα εμπορικά πλοία. Οι επιθέσεις αυτές αφορούσαν πάνω από 35 χώρες.

Οι ενέργειες των Χούθι, που απειλούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στις ροές του διεθνούς εμπορίου, ώθησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακοινώσει τη δημιουργία ad hoc διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διεθνής ανησυχία – Ο Νασράλα είχε προειδοποιήσει την Ιερουσαλήμ

Ανησυχία διεθνώς προκαλεί ο θάνατος του υπαρχηγού της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι στον Λίβανο.

Το Ισραήλ αναμένει απάντηση στη δολοφονία του ανώτατου στελέχους της Χαμάς σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα, το θάνατο του αλ-Αρούρι επιβεβαίωσε η ίδια η Χαμάς, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τον αλ-Αρούρι. H Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla και το Channel 13 αναφέρουν ότι το Ισραήλ αναμένει αντίποινα, συμπεριλαμβανομένης πιθανής εκτόξευσης ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς στα ισραηλινά εδάφη.

Ο Μακρόν καλεί το Ισραήλ να αποφύγει κάθε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο»

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», μετά το —αποδιδόμενο στο Ισραήλ— πλήγμα στη Βηρυτό το οποίο σκότωσε τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, γνωστοποίησε χθες Τρίτη το βράδυ το Ελιζέ.

Ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως είναι «απαραίτητο να αποφευχθεί κάθε συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο», προσθέτοντας πως το Παρίσι θα «συνεχίσει να επιδίδει αυτό το μήνυμα σε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα» στη σύγκρουση, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

PrimeNews.

Back to top button