breaking newsΔιεθνή

Ανατροπή: Ο ταμίας του Ερντογάν θα καταθέσει και εναντίον του στη δίκη της Νέας Υόρκης

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Καταστροφική για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζεται η απόφαση του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab, γνωστού και ως ταμία του ισλαμιστή ηγέτη, να καταθέσει εναντίον του Χακάν Αττίλα, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής τράπεζας Halkbank, στην υπόθεση της παραβίασης του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν.

Η δίκη χαρακτηρίζεται πολιτική και ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη τον περασμένο Μάιο, στο Λευκό Οίκο. Επίσης συζήτησαν για το θέμα και σε δύο τηλεφωνικές τους συνομιλίες χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Η αποκάλυψη για την «προδοσία», όπως χαρακτηρίζεται στην Άγκυρα, του Τουρκο-Ιρανού επιχειρηματία, έγινε από ένα εκ των εισαγγελέων που ασχολούνται με την υπόθεση και η οποία αγγίζει πλέον και τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε απεγνωσμένα να κερδίσει την απελευθέρωση του Zarrab, κινητοποιώντας και τον πρώην δημαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο προσπάθησε να πείσει να δεχθεί την ανταλλαγή των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται αδίκως στις τουρκικές φυλακές με τον Zarrab και τον Αττίλα.

Πριν ξεκινήσει η χθεσινή ακρόαση σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο περιφερειακός δικαστής Richard Berman ζήτησε από τον βοηθό εισαγγελέα Sidhardha Kamaraju να αναφέρει ποιος θα παραστεί στην ακρόαση ως μάρτυρας. Ο κ. Kamaraju απάντησε ότι θα παραστεί ο Zarrab, ο οποίος και παραδέχθηκε την ενοχή του και δέχθηκε να εμφανιστεί στη δίκη, που θα ξεκινήσει σήμερα 29 Νοεμβρίου ως μάρτυρας εναντίον του Αττίλα. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος τραπεζίτης θεωρείται φίλος της οικογένειας του κ. Ερντογάν.

Στη δίκη θα καταθέσουν εναντίον του Αττίλα, ο Μαρκ Ντούμποβιτζ, εμπειρογνώμονας του Office of Foreign Assets Control (OFAC), η Λίσα Παλλουκόνι, πράκτορας του FBI, και ο Μπουλέντ Μπουλούτ, ο οποίος πείστηκε από το FBI να πει στο δικαστήριο όσα γνωρίζει για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει πληροφορίες για την ανάμειξη του Αττίλα και θα επιβεβαιώσει την μαρτυρία του Zarrab, ο οποίος προτίθεται να αναφέρει όσα γνωρίζει για την ανάμειξη του κ. Ερντογάν και μελών της κυβέρνησής του.

Turkish gold dealer Reza Zarrab allegedly illegally moved hundreds of millions of dollars for the Iranian government and Iranian businesses using fake transactions. Photo Sebnem Cosku, Anadolu Agency

Turkish gold dealer Reza Zarrab allegedly illegally moved hundreds of millions of dollars for the Iranian government and Iranian businesses using fake transactions. Photo Sebnem Cosku, Anadolu Agency

Στη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας, αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους και πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που θεωρούνται καταστρεπτικά για όσους γνώριζαν και ενέκριναν την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης.

Οι δικηγόροι του Αττίλα ζήτησαν αναβολή της δίκης μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου για να μελετήσουν τη δικογραφία η οποία αποτελείται από 10 χιλιάδες σελίδες, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα. Έπρεπε να γνωρίζετε, είπε, ότι ο Zarrab θα καταθέσει εναντίον του Αττίλα.

Η απόφαση του Zarrab να δεχθεί την προσφορά των αμερικανικών αρχών και από κατηγορούμενος να μετατραπεί σε μάρτυρα κατηγορίας έγινε γνωστή όταν σταμάτησε να εμφανίζεται στο δικαστήριο. Οι αρχές τον μετέφεραν σε φυλακή προστασίας μαρτύρων όπου και έδωσε στους ανακριτές όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Εκτός των αποκαλύψεων για τον κ. Ερντογάν και μελών της οικογένειάς του, ο Zarrab θα αποκαλύψει και όσα γνωρίζει για το σχέδιο απαγωγής του Ιμάμη Γκιουλέν, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας, έναντι 15 εκατ. δολαρίων, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, που αρνείται την κατηγορία. Ο τελευταίος φέρεται να αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές εναντίον του προέδρου Τραμπ και για την υπόθεση της «ρωσικής ανάμειξης» στις αμερικανικές εκλογές.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εξοργιστεί με την δικαστική υπόθεση και ισχυρίζονται ότι πίσω από τη δίκη βρίσκεται ο Ιμάμης Γκιουλέν, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- έδωσε όλα τα στοιχεία στους Αμερικανούς.

Ο εκπρόσωπος του AKP, κόμματος του κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι η δίκη είναι ένα θέατρο και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ενορχηστρωτής είναι ο Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται και για την απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, εναντίον του Ερντογάν.

Ο Μαχίρ Ουνάλ υποστήριξε ότι ο δικαστής και οι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση συνεργάζονται με τον Ιμάμη εναντίον της Τουρκίας. «Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ποιος έχει διοργανώσει αυτό το θέατρο και ποιος είναι ο σκοπός του.

Σημειώνουμε ότι σε προηγούμενη ακρόαση ο δικαστής ανέφερε ότι έγινε απόπειρα να χρηματιστούν υπάλληλοι του δικαστηρίου. Έτσι αποφάσισε να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των ενόρκων για να μην προσεγγιστούν προφανώς από την τουρκική κυβέρνηση. Προειδοποίησε τους δικαστικούς υπαλλήλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προφυλάξουν τους 12 ενόρκους, που επιλέγηκαν ανάμεσα από ομάδα 82 Αμερικανών πολιτών.

Ο δικαστής ρώτησε ειδικά τους ενόρκους αν έχουν αρνητικά αισθήματα εναντίον των μουσουλμάνων, των Τούρκων και των Ιρανών και οι απαντήσεις τους ήταν αρνητικές.

mignatiou.com

Related Articles

Αρέσει σε %d bloggers: