breaking newsΚύπρος

Η Βολική Επίκληση του Απορρήτου των Συνομιλιών

 

 

Η Βολική Επίκληση του Απορρήτου των Συνομιλιών

 

του Φοίβου Κλόκκαρη*

 

Το διακύβευμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, είναι η εκλογή Προέδρου, ο οποίος δεν θα αποδεχθεί κακή λύση του Κυπριακού, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί.

Το Κυπριακό είναι θέμα που αφορά όλους τους πολίτες, οι οποίοι και θα υποστούν τις συνέπειες μιας κακής λύσης, γι’ αυτό τα πεπραγμένα των διακοινοτικών συνομιλιών, δεν πρέπει να παραμένουν σε σκοτεινά συρτάρια με την επίκληση του απορρήτου.

Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει, οι πολίτες, να αγνοούν αυτά που τους αφορούν, τα οποία είναι γνωστά στα ΗΕ και τους Τούρκους, ήτοι τις θέσεις που έχουν υποβληθεί απο την πλευρά μας και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.Η αποδέσμευση αυτών των στοιχείων , δεν υποσκάπτει την κρατική μας ασφάλεια και ώς εκ τούτου δεν πρέπει να χαρκτηρίζονται ώς απόρρητα.

 

Η κυβέρνηση μας, πολύ λίγα στοιχεία έχει αποδεσμεύσει για την ενημέρωση των πολιτών, οι οποίοι ως επί το πλείστον, λαμβάνουν πληροφόρηση για τα διαλαμβανόμενα στην τράπεζα των συνομιλιών, από διαρροές στα ΜΜΕ.

Αυτό είναι απαράδεκτο σε ένα δημοκρατικό κράτος και ιδιαίτερα για ένα τόσο σοβαρό θέμα εθνικής επιβίωσης.

Η βασική πληροφόρηση που έχει ο πολίτης, προέρχεται από την διαρροή το 2013 στο διαδίκτυο, των συγκλίσεων Ντάουνερ (2008-2012) επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη από τις διαρροές στον ημερήσιο τύπο, όπως οι πρόσφατες τον Φθινόπωρο του 2017, για τις συγκλίσεις των συνομιλιών, και των εγγράφων της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, τον Ιούνιο/Ιούλιο 2017 (πλαίσιο Γκουντέρες, άτυπο έγγραφο Γκουντέρες, θέσεις Ελληνοκυπριακής πλευράς 5 και 6 Ιουλίου κ.α.).

Από την πληροφόρηση αυτή, συμπεραίνεται ότι οι Τούρκοι δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους, και η επίτευξη συγκλίσεων, οφείλεται στις δικές μας υποχωρήσεις προς τις τουρκικές θέσεις, με αποκορύφωμα εκείνες στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2017:

Εκ περιτροπής προεδρία, ίση συμμετοχή των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στους μηχανισμούς λήψης απόφασης της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες στα 78 εκατομμύρια Τούρκων υπηκόων, προτεραιότητα του χρήστη για το περιουσιακό στη Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης και αποχώρηση τους βάσει συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, συμμετοχή Τούρκων αστυνομικών στην Πολυεθνική Αστυνομία και ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις (συμβουλευτικός, συντονιστικός) στο μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

Οι υποχωρήσεις μας έχουν υιοθετηθεί από τα ΗΕ, και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης μας, ιδιαίτερα στη προεκλογική περίοδο, να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τα πεπραγμένα της στις συνομιλίες.

Όσο δεν το πράττει, αφήνει υπόνοιες, ότι το απόρρητο των συνομιλιών, είναι η πρόφαση, για την απόκρυψη των θέσεων και επικίνδυνων υποχωρήσεων της στο Κυπριακό,για να μην επηρεασθούν αρνητικά προς αυτήν οι ψηφοφόροι ,στις επικείμενες εκλογές.Αυτή η στάση λειτουργεί παραπλανητικά προς τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν σε βάθος τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό και τις θέσεις των υποψηφίων, προκειμένου να καταλήξουν στην επιλογή του προέδρου της προτίμησης τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα πρέπει και αυτά, να δώσουν το βάρος των προεκλογικών δραστηριοτήτων τους στην ενημέρωση των πολιτών επί των θεμάτων του Κυπριακού, με βαρύτητα στις υποχωρήσεις μας και τις συνέπειες που θα προκύψουν από αυτές. Οι ενημερώσεις πρέπει να γίνονται με απλό και κατανοητό τρόπο από άτομα με πείρα και επιστημονική γνώση των θεμάτων που πραγματεύονται τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Να γνωρίζει για παράδειγμα ο πολίτης, τις επιπτώσεις από την αδυναμία ενός κράτους να λαμβάνει αποφάσεις, λόγω καταστρατήγησης της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων και τις επιπτώσεις απο την προσφυγή σε μεθόδους ξένων δικαστών και κλήρωσης, ή τί σημαίνει προτεραιότητα στον χρήστη στο περιουσιακό, τί σημαίνουν οι ευρωπαϊκές ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, τί σημαίνει εκ περιτροπής προεδρία με συγκεκαλυμένα ΒΕΤΟ στους Τουρκοκυπρίους, ποίες οι συνέπειες από την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά την λύση , όταν η ΚΔ και η Εθνική Φρουρά θα έχουν διαλυθει και το νέο κράτος δεν θα έχει δικαίωμα να έχει δικές του ένοπλες δυνάμεις και πολλά άλλα ερωτήματα, για κρίσιμες πτυχές που αφορούν την λειτουργία ενός κράτους ΔΔΟ ,όπως αυτό διαμορφώνεται απο τις συνομιλίες μέχρι σήμερα.

Πολλά είναι τα θέματα των συζητήσεων στη προεκλογική περίοδο που ενδιαφέρουν τους πολίτες, όπως η παιδεία, η κοινωνική πολιτική, η υγεία, η ανεργία, η οικονομία, η εξωτερική πολιτική, αλλά το μείζον θα πρέπει να είναι το Κυπριακό.

Μια κακή λύση του Κυπριακού, θα εκθεμελιώσει ό,τι έχει οικοδομηθεί με κόπο, για το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες, το ευρωπαικό κεκτημένο και την ευημερία των πολιτών . Θα θέσει σε κίνδυνο την αυτονομία και ανεξαρτησία της ΚΔ ,η οποία θα τεθεί υπο τον έλεγχο της Τουρκίας και οι στρατηγικές συνεργασίες της με τις γειτονικές της χώρες, θα αδρανοποιθούν επειδή αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας αυτής.

*αντιστράτηγος ε.α.

Back to top button