breaking newsΚύπρος

Και όμως… υπάρχει παράνομη ζωή στο Βαρώσι

Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

 

ΤΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ Τ/Κ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ανίκανο να αντιδράσει είναι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, τα οποία μαζί με την Κυβέρνηση παρακολουθούν, κατακρίνουν και δεν… τιμωρούν

Σαν βόμβα έσκασε, πριν από λίγες ημέρες, η είδηση του Τ/κ αρθρογράφου της DAILY KIBRIS, Μεχμέτ Χασγκουλέρ, ότι τουλάχιστον τα μισά ξενοδοχεία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου πρόκειται να επαναλειτουργήσουν και να τεθούν στις υπηρεσίες της παράνομης τουριστικής βιομηχανίας στα κατεχόμενα μέχρι το τέλος του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ίδιος στο άρθρο του, τ’ όλο εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας.

Μέχρι σήμερα αναφέραμε ότι ο χρόνος έχει παγώσει για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Μια πόλη-στολίδι για την Κύπρο, που έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Η «Σημερινή» της Κυριακής παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό, που δείχνει ότι η Περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ανοίγει επιλεκτικά, όχι μόνο για Τούρκους στρατιωτικούς αλλά και για Τούρκους τουρίστες, που παραθερίζουν σε οργανωμένες, μάλιστα, πλαζ, μέσα στην περίκλειστη πόλη, σε τρία τουλάχιστον ξενοδοχεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές από τα κατεχόμενα, υπάρχει και τέταρτο ξενοδοχείο που αναμένεται μέσα στο 2018 να μπει σε πρόγραμμα κατασκευαστικής βελτίωσης. Μπορεί ο Τ/κ αρθρογράφος να θέλησε να κάνει πιο εντυπωσιακή την είδησή του, ωστόσο η αλήθεια είναι πλέον μία. Δυστυχώς, η ζωή στην περίκλειστη πόλη αρχίζει δειλά-δειλά, αλλά με τους νόμιμους κατοίκους της να μπορούν να την δουν μόνο πίσω από τα συρματοπλέγματα της κατοχής.

Ξενοδοχείο Golden Plage

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε προκαλούν θλίψη και πόνο. Οργανωμένη πλαζ με ξαπλώστρες και ομπρέλες και αρκετός κόσμος να μπαίνει στα γαλάζια νερά της Αμμοχώστου. Και όλα αυτά την ώρα που οι αρμόδιοι στις ελεύθερες περιοχές αποκρύβουν την αλήθεια ή πραγματικά δεν γνωρίζουν τι γίνεται στα κατεχόμενα.

Le Etoile hotel apts

Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Μια μεγάλη σε έκταση παραλία, οργανωμένη με εκατοντάδες ομπρέλες και καρεκλάκια για τους Τούρκους τουρίστες. Για όσους μπορούν να πάρουν άδεια από τον κατοχικό στρατό. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ξεκίνησε την παράνομη «λειτουργία» του αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα, ωστόσο, αρχίζει και παίρνει νέα εικόνα.

Ξενοδοχείο Sandy Beach

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε αποκαλύπτει ότι στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις. Μάλιστα μέχρι και δορυφορικό πιάτο υπάρχει πλέον στην οροφή, μάλλον για να μπορούν όσοι διαμένουν, να βλέπουν τα τουρκικά κανάλια.

Ξενοδοχείο Aspelia

Το 1974 ήταν 4 αστέρων και είχε 284 κλίνες. Σύμφωνα με πηγές, με τις οποίες συνομιλήσαμε στα κατεχόμενα, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι το πρώτο «φαβορί», ώστε να ξεκινήσουν εργασίες. Μάλιστα, πρόσωπα που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, υποστήριξαν στη «Σημερινή» ότι, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο να ήταν έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2018, ώστε να υποδεχθεί τουρίστες.

Μήπως πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά;

Ο Χασγκουλέρ, ανάμεσα σε άλλα που έγραψε, αναφέρει ότι οι αποφάσεις για το Βαρώσι λήφθηκαν κατά τη διάρκεια παράνομης επίσκεψης στα κατεχόμενα, αντιπροσωπίας της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, το μόνο συστατικό που λείπει από την εξίσωση αυτήν τη στιγμή είναι το επαρκές προσωπικό, που θα στελεχώσει τα εν λόγω ξενοδοχεία.

Να θυμίσουμε ότι το συρματόπλεγμα της ντροπής αρχίζει από το οδόφραγμα της Δερύνειας, ακολουθεί ολόκληρη τη λεωφόρο Δερύνειας μέχρι την εκκλησία της Αγίας Ζώνης και, διερχόμενο από τις οδούς Αγαμέμνονος, Προμηθέως και Λοχαγού Καποτά, καταλήγει στην εκκλησία των Μαρωνιτών.

Από εκεί κατευθύνεται προς το ξενοδοχείο Savoy -Πλατεία Νίκης- διέρχεται διά της οδού Αγίας Ελένης και καταλήγει στους Αλευρόμυλους, στο τέρμα της οδού. Κατευθύνεται στη συνέχεια προς το Παγοποιείο, κοντά στο συγκρότημα NAAFI, διέρχεται και εφάπτεται του δυτικού και νότιου περιτοιχίσματος του σταδίου του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας και στη συνέχεια, ακολουθώντας την παραλιακή γραμμή ανατολικά των ξενοδοχείων Salaminia, Florida και Aspelia, καταλήγει στο μικρό ακρωτήριο γνωστό ως «Γλώσσα».

Μας είχαν προειδοποιήσει

Το καλοκαίρι, ο λεγόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ, είχε πει ότι αρχές Αυγούστου θα ανοίξει ως «δημόσια», συγκεκριμένη έκταση για παραλία, ωστόσο θα έχουν δικαίωμα να εισέρχονται με την επίδειξη ταυτότητας μόνο «υπήκοοι» του ψευδοκράτους και Τούρκοι πολίτες. Αναφερόταν στην παραλία Δερύνειας, στην υπό διοίκηση του τουρκικού στρατού περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν ο «δήμος» Αμμοχώστου και η «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας».

Η παραλία έχει μήκος 240 μέτρα, και θα έχει 240 κρεβατάκια και ένα μπουφέ για φαγητό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπέγραψε ο «δήμος» με τις κατοχικές δυνάμεις, το οποίο θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε χρόνο, η εν λόγω παραλία θα λειτουργεί από τον «δήμο» μεταξύ 15 Μαΐου και 29 Οκτωβρίου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεγχόμενη και θα χρειάζεται η επίδειξη ταυτότητας.

Οι παλινδρομήσεις της ε/κ πλευράς

Η Αμμόχωστος αποτέλεσε, πολλές φορές, ένα χαρτί που έπεφτε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων εδώ και 40 χρόνια. Το κακό ήταν ότι το συγκεκριμένο «χαρτί» προσπαθούσαμε να το «κολλήσουμε» με διάφορους πολιτικούς συνδυασμούς. Όπως είναι γνωστό υπάρχει σχετική παράγραφος της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979, στο ψήφισμα 550 του 1984, και στο ψήφισμα 789 του 1992, όπου αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα η ανάγκη επιστροφής της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, μέσα σε αυτά τα χρόνια, η Αμμόχωστος αποτέλεσε μέρος πολλών σεναρίων είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, από «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» μέχρι και αντάλλαγμα αναγνώρισης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών θα υπάρξει συνάντηση του Ιωάννη Κασουλίδη με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό. Η Δημοτική Αρχή θέλει εδώ και τώρα κινήσεις.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/471563/kai-omos-yparxei-paranomi-zoi-sto-varosi

Back to top button