breaking newsΚύπρος

O Βολικός «φερετζές»

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

 

 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο «ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΟΣ» ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥΣ; ΟΣΑ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ Ή ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ; Ή ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ Ο «ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ»;

Αυτοί που έσπευσαν, όπως και κάθε χρόνο, να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, γιατί αποδέχονται να αναβαθμιστεί και «νομιμοποιηθεί» ως το άλλο συνιστών κράτος;

Oι διάφορες επέτειοι είναι ο βολικός «φερετζές» για να καλύπτονται ενοχές, αμαρτίες, λάθη, παραλείψεις ή και άτακτες υποχωρήσεις. Ανήμερα την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους ακούσαμε τον απερχόμενο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη να διακηρύσσει όσα δεν μπόρεσε να υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αποκρύβοντας σωρεία παραχωρήσεων, που στην ουσία νομιμοποιούν το παράνομο και υποτελές στην Τουρκία μόρφωμα.

Ακούσαμε την ηγεσία του ΔΗΣΥ να καυχιέται πως «απέναντι στις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους και στην τουρκική λογική της “πειρατείας”, η κυπριακή Κυβέρνηση δίνει απάντηση φέρνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη γραμμή της νέας Αμυντικής Ένωσης της Ευρώπης». Σημειώνει ακόμα πως «…με την Κύπρο να είναι μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας δεν μπορεί να γίνεται λόγος ούτε για εγγυήσεις ούτε για τουρκικό έλεγχο στην Κύπρο, ούτε και για στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας…».

Κούνια που τους κούναγε…

Ακούσαμε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, εκεί στο οδόφραγμα του Ορφέα, να εκστομεί μεγάλα λόγια, ως να μην ειναι ο ίδιος που ζητούσε και άλλες υποχωρήσεις και παραμονή τουρκικού αγήματος, προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα θέλω της Τουρκίας. Άλλωστε ακόμα δεν μάθαμε τι κρυφοκουβέντιαζε με τον ισχυρό ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου, όταν πήγε να τον συναντήσει στην Τουρκία, ούτε και τι έλεγαν στα κρυφά ραντεβού που τους έκλεινε στη Γενεύη ο Έιντε.

Τι φοβούνται περισσότερο;

Τι να πρωτοπιστέψει ο «βομβαρδισμένος» πολίτης από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις τους; Όσα έλεγαν και φώναζαν στη Γενεύη ή στον Γκραν Μοντανά; Ή τώρα που η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση και ο «σώζων εαυτόν σωθήτω»; Αγωνιούν τώρα και βάζουν τον «φερετζέ», προκειμένου να καλύψουν τα τότε πεπραγμένα τους. Φοβούνται την ετυμηγορία του λαού ή περισσότερο την μήνιν των μελών τους;

Είναι τοις πάσι γνωστό πως, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά, δημιουργήθηκαν νέα κεκτημένα για την τουρκική πλευρά, τα οποία ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί και οι πάτρωνές του επιχειρoύν να αξιοποιήσουν. Και τα αξιοποιούν στο έπακρον.

Από τα πρακτικά της συνάντησης Αναστασιάδη – Έιντε τον περασμένο Ιούλη (σελίδες 13, 14 και 17) καταγράφεται η παραδοχή Αναστασιάδη ότι πήγε στο Κραν Μοντανά για να διαπραγματευτεί μια ενδιάμεση λύση, της οποίας οι λεπτομέρειες θα συζητούνταν αργότερα. Άρα αυτό που διαλαλεί σήμερα ο Ακιντζί περί ενδιάμεσης λύσης είναι αυτά που αποδέχθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος;

Γιατί καταδικάζουν αφού το αποδέχονται;

Το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), είναι μια παράνομη αποσχιστική οντότητα, που δημιούργησε η Τουρκία με στόχο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όταν ο ΟΗΕ θεωρεί την ανακήρυξη του ψευδοκράτους «νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκλησή της, ζητεί την επείγουσα και αποτελεσματική εφαρμογή των ψηφισμάτων 365(1974), και 367 (1975), καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν οποιαδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία». Αυτοί που έσπευσαν, όπως και κάθε χρόνο, να καταδικάσουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, γιατί αποδέχονται να αναβαθμιστεί και «νομιμοποιηθεί» ως το άλλο συνιστών κράτος;

Αυτά τα ψηφίσματα, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκαν. Οι εκάστοτε ηγεσίες, αντί να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ενότητας και κάτω από μια ομπρέλα σύμπνοιας να εργαστούν από κοινού και να επιμένουν στην εφαρμογή των ψηφισμάτων, ο καθείς θεωρούσε τον εαυτούλη του ως τον σωτήρα του τόπου. Και η ενότητα ήταν η τελευταία τους έγνοια.

Κατηγορούμε τον ΟΗΕ πως δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματά του. Εμείς, όμως, πώς τους τα υπενθυμίζουμε; Με το να τρέχουν να δώσουν διαπιστευτήρια στους ταγούς της κατοχικής Τουρκίας και να χαριεντίζονται ότι «αντάλλαξαν τηλεφώνα» με τον Τσαβούσογλου; Να κλείνουν μυστικά ραντεβουδάκια με τον φιλότουρκο Έιντε και να συγκατανεύουν βλακωδώς στις υποδείξεις του; Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε το ψευδοκράτος ως το ένα συνιστών κράτος, το οποίο μάλιστα μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το άλλο συνιστών κράτος, θα δημιουργήσουν το νέο συνεταιριστικό κράτος. O λαός να μην τους αφήσει.

Η Τουρκία τα θέλει όλα

O Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, αντί να κατηγορεί άλλους πως δεν θέλουν λύση και στα παρεμπιπτόντως να αφήνει και καμιά κατηγορία στην Τουρκία, είναι καλά να δώσει απαντήσεις στα πιο εξόφθαλμα. Ο τέως Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας εκλέγηκε κάτω από το σύνθημα «δίκαιη λύση και δίκαιη κοινωνία». Πώς, αυτός που κατά τεκμήριον ήθελε λύση, δεν τα κατάφερε παρόλες τις εκπτώσεις και παραχωρήσεις; Πώς δεν τα κατάφερε ο αείμνηστος Γλ. Κληρίδης, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας των διολισθήσεων και άτακτων υποχωρήσεων; Που αναφερόταν απαξιωτικά σε όσους αντιδρούσαν στο εκτρωματικό σχέδιο Ανάν; Η απάντηση είναι πως η Τουρκία τα θέλει όλα και δεν αρκείται με τα πολλά που της προτείνουν.

Όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρεται σε «σχέδιο και τακτική για το πώς να πετύχουμε τους διαχρονικούς στρατηγικούς μας στόχους», πρέπει να ρίχνει και καμιά ματιά στο Καταστατικό του ΑΚΕΛ ή σε συνεδριακές αποφάσεις για τη λύση του Κυπριακού, για τους εποίκους, για τις εγγυήσεις και, γιατί όχι, και για τον τούρκικο ιμπεριαλισμό, τον οποίο εσχάτως κάνει γαργάρα η σημερινή ηγεσία του.

Όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου λέει πως το κόμμα του θέλει λύση, είναι ωφέλιμο χωρίς τον «φερετζέ» των ωραιοποιήσεων, να πει στον κοσμάκη τι έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου ή τι άλλο αποκρύβουν από τον λαό και αντιδρούν όταν αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που δεν τους τιμούν.

Τώρα, η δήθεν αμυντική προστασία της Κύπρου από την υπό σύσταση Pesco θα είναι ο φερετζές που θα καλύπτει όλες τις αμαρτίες και υποχωρήσεις του ΔΗΣΥ. Όπως τότε με τους πυραύλους S-300, το παραμύθι με το ΕΑΔ (Εναίο Αμυντικό Δόγμα) που θα γινόταν άμα λάχει και επιθετικό, αλλά στο τέλος υποχώρησαν ατάκτως και μας οδήγησαν στο σχέδιο Ανάν.

Όπως έλεγε ο Καρλ Μαρξ, «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Ευχόμαστε στην περίπτωση της Κύπρου να μην εξελιχθεί σε νέα τραγωδία.

ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/simerini/politics/469925/o-volikos-feretzes

Back to top button