breaking newsΔιεθνή

Ξανά στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου η Συρία μετά από δέκα χρόνια

Εγκρίθηκε η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, για επανεισδοχής της Συρίας, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια αναστολής της συμμετοχής της στον παναραβικό οργανισμό.

Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ο Γκαμάλ Ρόσντι, εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου.

Η συμμετοχή της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό.

Πρόσφατα, αρκετές αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, επαναδεσμεύθηκαν με τη Συρία με υψηλού επιπέδου επισκέψεις και συναντήσεις, αν και ορισμένες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.

Αραβικές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκαλέσουν τον Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό της εξομάλυνσης των σχέσεων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας.

πηγή cnn.gr

 

Back to top button