breaking newsΔιεθνή

Εκρηκτικό σκηνικό για τις μετοχές: Σήματα “συναγερμού” στέλνουν JP Morgan και Goldman Sachs για τις αγορές

 

Η ανάπτυξη που ήδη επιβραδύνεται, ο πλήρης αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία ο οποίος δεν έχει φανεί ακόμα, η bearish στροφή στο επενδυτικό κλίμα και οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό για τις μετοχές στο υπόλοιπο του έτους, εκτιμούν οι αναλυτές της JP Morgan και της Goldman Sachs. Η JPM θα διατηρήσει την underweight στάση της στις μετοχές το επόμενο διάστημα, ενώ η Goldman στοιχηματίζει κατά του παραδοσιακού ισχυρού year-end ράλι φέτος.

Ειδικότερα, η ανάλυση επενδυτικής στρατηγικής της JP Morgan συνεχίζει να υποδεικνύει δύσκολα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία και αντίθετους ανέμους για τα risk assets, με τους αντίθετους ανέμους να γίνονται μάλιστα ισχυρότεροι και οι θετικοί καταλύτες πιο αδύναμοι.

Οι μετοχές συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη σε σχέση με τις αρχές του έτους κυρίως λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων, ενώ τα πραγματικά επιτόκια και το κόστος κεφαλαίου κινούνται βαθύτερα σε περιοριστικό έδαφος. Η ιστορία δείχνει ότι αυτή η σχέση γίνεται ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμη, θέτοντας κίνδυνο για τις αποτιμήσεις των μετοχών πλέον. Η ενίσχυση του δολαρίου, του πετρελαίου Brent και των αποδόσεων των ομολόγων, παραμένει ένας προβληματικός και τελικά μη βιώσιμος συνδυασμός, τονίζει η JP Morgan.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι αγορές παρέμειναν υπό πίεση τον περασμένο μήνα, αλλά ανέκαμψαν από τα χαμηλά τους κοντά στις αρχές Οκτωβρίου. Μετά το πρόσφατο sell-off, αναμένει ότι η αγορά θα διαπραγματευτεί σε ένα ευρύτερο όριο διακύμανσης, αλλά μεσοπρόθεσμα θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι για τις αγορές γίνονται ισχυρότεροι και οι ούριοι άνεμοι πιο αδύναμοι, κατά την άποψή της. Οι ακόμη “πλούσιες” αποτιμήσεις των μετοχών αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο από τα υψηλά πραγματικά επιτόκια, ενώ οι προσδοκίες της συναίνεσης για την κερδοφορία των εταιρειών για το επόμενο έτος είναι πλέον υπερβολικά αισιόδοξες.

Η αποδυνάμωση της δυναμικής των δεικτών PMI της μεταποίησης υποδηλώνει ότι η κερδοφορία του τρίτου τριμήνου είναι πιθανό να είναι αρνητική, ενώ η χαλάρωση των εταιρικών τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

Η χρονική υστέρηση που έχει ο αντίκτυπος των υψηλών επιτοκίων είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά, αλλά η JP Morgan πιστεύει ότι οι περισσότερες από τις αρνητικές επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη έρθει. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των καταναλωτικών δανείων και οι εταιρικές πτωχεύσεις αρχίζουν να κινούνται υψηλότερα, και αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί εάν δεν υπάρξει μείωση των επιτοκίων, όπως προειδοποιεί.

Παράλληλα, η έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων προσθέτει έναν ακόμη αντίθετο άνεμο και αυξάνει τους κινδύνους για τις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα. Η στάση της JP Morgan θα παραμείνει επιφυλακτική όσο τα επιτόκια παραμένουν βαθιά περιοριστικά, οι αποτιμήσεις ακριβές και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν.

“Με βάση τα παραπάνω, διατηρούμε αμυντική κατανομή στο χαρτοφυλάκιό μας, με underweight θέσεις στις μετοχές έναντι overweight θέσεων σε μετρητά και εμπορεύματα”, τονίζει η JPM.

Ενώ παραμένει αβέβαιο εάν οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν κορυφωθεί, αυξάνει την κατανομή τους στο χαρτοφυλάκιό της, δεδομένου του γεωπολιτικού κινδύνου, των φθηνών αποτιμήσεων των κρατικών ομολόγων και της λιγότερο έντονης τοποθέτησης.

Τέλος, αυξάνει επίσης τις θέσεις της στο χρυσό, τόσο ως γεωπολιτική αντιστάθμιση, όσο και δεδομένης της αναμενόμενης ανατροπής των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs δεν πιστεύει ότι φέτος θα δούμε το παραδοσιακό ισχυρό year-end rally στις μετοχές.

Όπως σημειώνει σε νέα έκθεση επενδυτικής στρατηγικής, οποιοδήποτε ράλι στα risk assets, και ειδικά τις μετοχές, προς το τέλος του έτους, εάν υπάρξει, θα είναι μικρότερο και βραχύτερο, λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων οι οποίοι “βαραίνουν” τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Ο δείκτης τοποθέτησης και κλίματος της Goldman για τις μετοχές έχει πάρει μία πιο bearish στροφή κατά τον τελευταίο μήνα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.

Τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων έχουν πλέον πολύ αυξημένο ρίσκο λόγω των πιο θετικών συσχετισμών μετοχών/ομολογιών και της πολύ αυξημένης μεταβλητότητας.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τους διαχειριστές κινδύνου να περιορίσουν τις θέσεις τους στις μετοχές σε μια προσπάθεια να μειώσουν τη συνολική έκθεση στο ρίσκο ειδικά εν μέσω πιθανής αύξησης της αστάθειας των μετοχών, λόγω και της πολύ αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι εκτιμήσεις της Goldman υποδηλώνουν ότι τα risk parity funds έχουν σημαντικό περιθώριο απομάκρυνσης από το ρίσκο και τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών assets σε γενικές γραμμές εξακολουθούν να διατηρούν σχετικά υψηλή κατανομή σε μετοχές (60% κατά μέσο όρο). Οι κατανομές σε μετοχές παραμένουν επίσης κοντά στα υψηλά όλων των εποχών για τα νοικοκυριά.

Οι ροές κεφαλαίων μέσω των περιουσιακών στοιχείων στέλνουν μικτά σήματα: οι εισροές σε ομόλογα παραμένουν ισχυρές, ιδιαίτερα τα “ασφαλή” ομόλογα, ενώ οι ροές σε μετοχές εξακολουθούν να απέχουν πολύ από μια σημαντική πτωτική στροφή παρά την επιδείνωση της δυναμικής.

Ο ανανεωμένος γεωπολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε αρχικά να υποστηρίξει το κλίμα ανακουφίζοντας τα ομόλογα και αναζωπυρώνοντας την αισιοδοξία των επενδυτών γύρω από μια πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε συνδυασμό με ένα ακόμη πληθωριστικό μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιθανό να πυροδοτήσει τελικά ανησυχίες για την ανάπτυξη, τονίζει η Goldman Sachs.

“Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τις απόψεις των οικονομολόγων μας για επιβράδυνση της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση στα risk assets ιδιαίτερα τις μετοχές, έχει περιθώρια μείωσης προς το τέλος του έτους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σημαίνει ότι οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης θα μπορούσε να είναι μικρότερο και βραχύβιο”, καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.

appeared on PrimeNews.

Back to top button