breaking newsΕλλάδα

Αγωνία για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη και την υποδοχή από τους μουσουλμάνους

Λίγο πριν τις 10 αναχώρησε η αποστολή από το Σύνταγμα

 

7

Υπολογίζεται πως έχουν κινητοποιηθεί 10-15.000 μουσουλμάνοι, που φτάνουν ακόμα και με πούλμαν από την Τουρκία – Στις 12 η προσευχή στο μικρό τζαμί της Κομοτηνής, ακολουθεί η επίσκεψη στα μειονοτικά σχολεία της πόλης

Με τον… «αέρα» του ηγέτη της «μητέρας πατρίδας» καταφθάνει σήμερα στην Κομοτηνή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας ξεκαθαρίσει στην Αθήνα πως η Άγκυρα θεωρεί «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και πως πλέον θα αποτελεί κορυφαίο θέμα στη διμερή ατζέντα.

Η πολυπληθής αποστολή αναχώρησε από το κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος λίγο πριν από τις 10 το πρωί, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με την περιοχή αποκλεισμένη και για τους πεζούς.

 

Οι τουρκόφρονες του Προξενείου Κομοτηνής, υπολογίζουν πως θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν 10.000 με 15.000 μειονοτικούς στην φιέστα υποδοχής, στις 12:00 το μεσημέρι στο τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως.

Εάν τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες για εισαγόμενους «κλακαδόρους» που θα έρθουν στην Κομοτηνή με ναυλωμένα λεωφορεία από την Αδριανούπολη, την Προύσα και την Κωνσταντινούπολη, τότε ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά με την Τουρκία και τους εγχώριους πράκτορες της να πετυχαίνουν τον επικοινωνιακό τους στόχο

Ανησυχίες υπάρχουν για το αν ακραία στοιχεία της μειονότητας, μετά και τα όσα προκλητικά δήλωσε ο Ερντογάν στην Αθήνα, εμφανιστούν κρατώντας στα χέρια τουρκικές σημαίες ή ακόμη και πανό με συνθήματα αλυτρωτικού περιεχομένου.

Οι κινητοποιήσεις του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και των σκληροπυρηνικών της μειονότητας, συνεχίζονταν εντατικά έως αργά το βράδυ της Πέμπτης προκειμένου χιλιάδες «μειονοτικών» να παραβρεθούν στην υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στις 12:00 το μεσημέρι στο τζαμί Κιρ Μαχαλά της οδού Φιλιππουπόλεως.

Ιδιαίτερο βάρος έπεσε στα χωριά της μειονότητας στην Ροδόπη, μετά την απροθυμία που φαίνεται πως δείχνουν μειονοτικοί της πόλης να συμμετάσχουν. Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος που επιλέχτηκε η προσευχή του Τούρκου προέδρου να γίνει στο μικρό συνοικιακό τέμενος του Κιρ Μαχαλά και όχι το κεντρικό Εσκί τζαμί της πόλης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις 12:00 o Toύρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογαν, και η πολυπληθής συνοδεία του, θα φτάσουν από το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης στην Κομοτηνή, όπου θα κατευθυνθούν αμέσως προς το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως Κιρ Μαχαλέ για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Πρόκειται για το ίδιο τέμενος που είχε επισκεφθεί τον περασμένο Ιούνιο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τις τότε εμπρηστικές δηλώσεις.

Μετά την προσευχή στο Κιρ Μαχαλέ, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος, θα επισκεφθεί το μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» της πόλης, όπου θα συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς – πολλοί από τους οποίους είναι από την Τουρκία αποσπασμένοι στην Ελλάδα βάση διμερών συμφωνιών – και τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στις 13:30 ο πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει επαφές με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε prive γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου αναμένεται να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό προς τη μειονότητα.

Μετά τα όσα δήλωσε στην Αθήνα, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λοζάνης και εμμένοντας να χαρακτηρίζει «ομογενείς» τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, θεωρείται απίθανο πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα θυμηθεί ξαφνικά τους στοιχειώδεις κανόνες του savoir vivre και θα σεβαστεί την ελληνική φιλοξενία. «Μην εκπλαγείτε πλέον εάν ακούσετε τον απρόβλεπτο Ερντογάν να απευθύνεται στους μειονοτικούς λέγοντας τους με στόμφο, “η μητέρα – πατρίδα είναι εδώ, δίπλα σας“», σχολίασε στο protothema.gr υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες σε Αθήνα και Κομοτηνή.

protothema.gr/

Back to top button